Na poprawę nastroju nie ma jak kawałek dobrego, lepkiego ciasta czekoladowego o głębokim smaku. Dlatego zapraszam na bardzo czekoladowe, aromatyczne, smaczne ciasto z bakaliami. Wilgotne, gęste, przypomina brownie. Świetnie smakują uprażone orzechy laskowe zanurzone w takiej ilości czekolady. Dodatkowo smaczku dodają suszone owoce, ja użyłam moreli i daktyli. W oryginalnym przepisie są suszone wiśnie. Ciasto proste w przygotowaniu i szybko się piecze. Polecam… (przepis z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”).
Ciasto mocno czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi
Składniki:
Ciasto:
150g orzechów laskowych
230g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
150g masła
200-220g cukru (użyłam jasnego brązowego)
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
130g suszonych drobno pokrojonych moreli (możemy użyć innych suszonych owoców)
Polewa:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (możemy też użyć mlecznej)
80g masła
2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Do ozdoby:
czekoladowe serduszka
serduszka landrynkowe (link, klik)
Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC na funkcji góra-dół.
2. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Następnie poszatkować.
3. Czekoladę i masło włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać mieszając, aż się roztopią (można to zrobić na parze). Odstawiać na 10-15 minut do przestygnięcia.
4. Jajka utrzeć z cukrem na jasny, gęsty krem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5-6 minut). Dodać aromat, mieszankę czekoladową i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, na jednolitą masę.
5. Na mieszankę czekoladową przesiać mąkę, dodać sól, orzechy, morele i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki i wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160oC) przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, dodać masło i śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Polewę odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia i udekorować nią wierzch ciasta. W tężejącą polewę powkładać czekoladowe i landrynkowe serduszka.
Udanych wypieków:)
o kurczę! ponad cztery czekolady ;D no cóż… jak trzeba, to trzeba ;D
Wow… pyszności :)
Ciasto z pewnością było pyszne, mnie zachwyciła dekoracja :)
Czy można użyć masła klarowanego????
tak można, pozdrawiam
A jak zrobić te fajne serduszka???
A jak zrobić te urocze serduszka??
Cudowny przepis. Zrobiłam dzisiaj – idealnie wyszło :) Tylko troszkę zmodyfikowałam – zamiast orzechów i moreli użyłam bananów, poza tym wzięłam 3/4 gorzkiej czekolady, pół mlecznej i 4 łyżki mocnego kakao + do mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Paulina: cieszę się, że smakowało i się udało,
Serduszka pokażę jak zrobić w przyszłym tygodniu -koło wtorku, ponieważ muszę zrobić zdjęcia,
pozdrawiam ciepło
Jejku, cudowne to ciasto ! Musi być boskie w smaku. Wygląda przepięknie i pysznie!
Pozdrowienia :)
Czy trzeba dodać proszek do pieczenia????
nie trzeba, pozdrawiam
Witam.przegladalam przepisy na Pani stronie I natrafilam na landrynkowe seruszka (sa sliczne).jest napisane, ze zostanie pokazane jak je zrobic ale nie moge tego znalezc.prosze o przepis na, to cudo;)
ps.naprawde super strona
postaram się w ten weekend dodać:) pozdrawiam
Ciasto jest bardzoooo smaczne;-) , oprocz pokrojonych moreli dodalam takze suszone sliwki. Wszystkim bardzo sie spodobalo.
to wspaniale, bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Zaciekawił mnie ten przepis, ale mam małe wątpliwości… Całe jajka ucieramy z cukrem, czy tylko żółtka jajek? :)
ucieramy z cukrem całe jajka, pozdrawiam