Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem

Bardzo jagodowe, pyszne babeczki z sosem i kremem jagodowym. Smakują rewelacyjnie, są lekkie, trochę cytrynowe, waniliowe, maślane. Ładnie wyrastają i są puszyste. Z podanego przepisu otrzymamy 12 sporych babeczek, od których nie można oderwać oczu:). Sos jagodowy jest w intensywnym, pięknym kolorze. Warte są zachodu i czasu, krem + jagodowy sos wspaniała sprawa. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony ohsweetday).

babeczki jagodowe z kremem

Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem
Składniki na 12 sporych babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% można też użyć greckiego jogurtu
skórka starta z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
150g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
120g umytych jagód lub borówki amerykańskiej + 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców
Sos jagodowy:
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
120g jagód lub borówki amerykańskiej
1/4 szklanki wody
Krem jagodowy:
250g serka mascarpone
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru (według gustu)
2 łyżki sosu jagodowego (który sami przygotujemy w tym przepisie)
Dodatkowo:
12 jagód do ozdoby

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę z cytryny i śmietanę. Krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Borówki obtoczyć w 1 łyżce mąki i dodać je do ciasta, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 28-31 minut (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na 10-15 minut i następnie wyjąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Sos jagodowy:
5. Jagody zmiksować lub rozgnieść widelcem.

6. W rondelku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na sos i podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować sos przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Serek mascarpone rozmieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać ją do serka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać 2 łyżki sosu i wymieszać.

9. Gotowym kremem ozdobić babeczki, wierzch polać sosem i obłożyć jagodami.

Udanych wypieków:)

babeczki jagodowe z kremem

babeczki jagodowe z kremem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem”

  1. Mam techniczne pytanie, jak zrobić żeby po upieczeniu papilotki babeczek były tak czyste ja u Ciebie bo moje po upieczeniu często są tłuste a zależało by mi na zachowaniu czystej papilotki bo wtedy babeczki/muffiny prezentują się o niebo lepiej. Pozdrawiam :)

  2. Ja po upieczeniu szybko wyciągam je z blaszki i składnik na ciasto muszę być w temperaturze pokojowej wtedy nie wytrąci się tłuszcz, do tego proszę unikać papilotek Wilton, a tu na zdjęciu babeczki włożyłam w drugie papilotki, pozdrawiam ciepło

  3. Wkoncu znalazła m przepis na idealne mufinki. Skorupka slodka i chrupiaca, środek idealnie puszysty. Bardzo polecam. Zmienilam troche przepis i w srodek dalam zmielony mak z rodzynkami jak do makowca. Cos wspanialego.

  4. :) bardzo bym chciała, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się coś takiego zorganizować, pozdrawiam serdecznie

  5. Wyglądają świetnie!
    Do jakiego poziomu napełnić foremkę? Wyjąć w piekarnika jak będą miały kolor zbliżony na zdjęciu (po około 15 min) czy czekać do tych 28 minut?
    Pozdrawiam!

  6. do tak około 2/3 wysokości foremki, proszę nie czekać do 28 minut, jak się ładnie już przyrumienią, ale 15 to mi się wydaje za krótko, chociaż do 18 proszę poczekać , pozdrawiam

  7. Wyglądają naprawdę apetycznie! Mam pytanie, ponieważ przymierzam się do tego przepisu, czy mąkę kukurydzianą, która potrzebna jest do przygotowania sosu można zastąpić kartoflaną? Jeżeli tak, to czy kartoflanej użyć tyle samo?
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.