Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem

Bardzo jagodowe, pyszne babeczki z sosem i kremem jagodowym. Smakują rewelacyjnie, są lekkie, trochę cytrynowe, waniliowe, maślane. Ładnie wyrastają i są puszyste. Z podanego przepisu otrzymamy 12 sporych babeczek, od których nie można oderwać oczu:). Sos jagodowy jest w intensywnym, pięknym kolorze. Warte są zachodu i czasu, krem + jagodowy sos wspaniała sprawa. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony ohsweetday).

babeczki jagodowe z kremem

Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem
Składniki na 12 sporych babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% można też użyć greckiego jogurtu
skórka starta z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
150g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
120g umytych jagód lub borówki amerykańskiej + 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców
Sos jagodowy:
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
120g jagód lub borówki amerykańskiej
1/4 szklanki wody
Krem jagodowy:
250g serka mascarpone
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru (według gustu)
2 łyżki sosu jagodowego (który sami przygotujemy w tym przepisie)
Dodatkowo:
12 jagód do ozdoby

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę z cytryny i śmietanę. Krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Borówki obtoczyć w 1 łyżce mąki i dodać je do ciasta, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 28-31 minut (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na 10-15 minut i następnie wyjąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Sos jagodowy:
5. Jagody zmiksować lub rozgnieść widelcem.

6. W rondelku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na sos i podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować sos przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Serek mascarpone rozmieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać ją do serka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać 2 łyżki sosu i wymieszać.

9. Gotowym kremem ozdobić babeczki, wierzch polać sosem i obłożyć jagodami.

Udanych wypieków:)

babeczki jagodowe z kremem

babeczki jagodowe z kremem

Podobne przepisy

Pyszne ciasto BEZ PIECZENIA budyniowe z owocami LODOWIEC

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

19 komentarzy do “Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem”

  1. Wyglądają naprawdę apetycznie! Mam pytanie, ponieważ przymierzam się do tego przepisu, czy mąkę kukurydzianą, która potrzebna jest do przygotowania sosu można zastąpić kartoflaną? Jeżeli tak, to czy kartoflanej użyć tyle samo?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz