Wiele osób pytało mnie, jak przygotować „landrynkowe serduszka”, którymi ozdobiłam „Ciasto mocno czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi (link)”. Postaram się więc w tym poście przedstawić to jak najlepiej.
Do ich przygotowania będziemy potrzebowali cukierków typu bon-bon. Takich cukierków użyłam również przy ciasteczkach z witrażem (link). Wydaje mi się, że do szklanych cukrowych ozdób są najlepsze, ponieważ trzymają kolor i dobrze smakują. Zwykłe landrynki trochę blakną.
Będziemy też potrzebowali parę foremek do ciasteczek (zwykłe, metalowe). Od wielkości foremki zależy, ile będziemy potrzebowali cukierków. Na średniej wielkości foremkę użyjemy około 1,5 cukierka. Na te najmniejsze serduszka wystarczy jeden.
Cukierki kroimy na kawałeczki, jak na zdjęciu poniżej.
Cukierkami wypełniamy foremki do wycinania ciasteczek, które powinny być ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pierwszym razem serduszka mogą nam wyjść za grube lub za cienkie, więc proszę się nie przejmować. Za drugim razem damy już odpowiednią ilość cukierków i uzyskamy piękne serduszka.
Foremki z cukierkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 5-8 minut, aż cukierki się roztopią. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy foremki do przestygnięcia (zostawiamy serduszka na blaszce).
Ostygnięte serduszka wypychamy bardzo delikatnie z foremek. Najlepiej przygotować je w dniu, w którym będziemy ich używać do dekoracji deseru.
Udanych wypieków:)
Świetnie to wygląda z taką ozdobą do ciast właśnie. Jak można to połączyć z czymś chrupiącym z drugiej strony jako ozdoba? :)
przykro mi nie wiem czemu, robiłam te ozdoby parę razy i mnie nie nigdy nie wyciekło, jeśli chodzi o przechowywanie to tak do dwóch dni, bo zaczynają wilgotnieć, pozdrawiam
A u mnie wiekszosc cukierkow wyciekla od spodu foremek,a mialam roznych firm te cukierki i roznej wielkosci foremki.
Witam.Czy takie ozdoby mozna przechowywac? jesli tak to jak dlugo?
wydaje mi się, że powinni się udać:) pozdrawiam
Jak/kiedy wyciągnąć serduszka z foremek żeby nie pękły?
jak ostygły to je wyciągałam, żadne mi nie popękały, pozdrawiam
Świetna ozdoba :) A może dałoby się zrobić w foremkach silikonowych? :)
świetny pomysł, serduszka wyglądają wyjątkowo pięknie :-)
w supermarketach i większych sklepach spożywczych powinny być, widziałam je w almie, pozdrawiam
A w jakim markecie można szukać takich cukiereczków? :)
Pozdrawiam
Wow super pomysł. Aż przypomniały mi się młodzięcze lata jak się robiło lizaki z cukru poprzez przetopienie go….:)