Zapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Beza z makiem:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maku
100g rodzynek (lub innych bakalii)
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Beza kokosowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
Krem:
1l mleka
5-6 łyżek cukru pudru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
6 żółtek
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 łyżek powideł śliwkowych
płatki migdałowe do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Beza z makiem:
6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Pianę przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Beza kokosowa:
7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem.
Krem:
8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem).
9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuję, proszę zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
10. Zdjąć folię i do ostygniętego budyniu dodać masło, wymieszać mikserem na jednolity, gładki krem (ucierać mikserem przez około 3 minuty).
11. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem.
12. Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
Polewa:
13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.
14. Gotową polewą polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Krem wychodzi bardzo gęsty, taka zbita klucha po ugotowaniu i potem ciężko rozsmarować na cieście – czy tak ma być? A może mąki za dużo?
można dodać mniej mąki, pozdrawiam serdecznie
jakich wymiarów blaszka?
blaszak 25x30cm pozdrawiam serdecznie
Czyli zostaje nam 4 żółtka , tak ?
tak jak jest w przepisie, pozdrawiam
….polecam każdemu wspaniałe ciasto …beza makowa odjazdowo smakuj…..całość rewelacja…..
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
A w jaki sposób się przekłada te bezy w calosci? Nie zlamia się?
nie łamią się, cały blat kładziemy, pozdrawiam
mak sypki, pozdrawiam serdecznie
Prosze napisac czy mak ma byc mielony czy sypki bo zawsze mam z tym problem
Ciasto bardzo smaczne, jedynie krem bym zmieniła. Trzymałam się dokładnie przepisu a krem wyszedł bardzo gęsty, trudno go było rozsmarować.
tak, pozdrawiam
Mak ma być taki sypki?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Akurat upieklam to ciasto ,wyszlo super mysle ze goscie bedä zadowoleni .
Jest napisane w przepisie w składnikach „Beza z makiem” użyłam maku z torebki, nie mieliłam go, pozdrawiam
W przepisie nie znalazłam ile maku powinno się dodać do masy i czy ona ma być zmielony, czy taki z torebki?
W przepisie są powidła, chętnie bym spróbowała zrobić takie powidła śliwkowe domowej roboty, może ktoś ma prosty przepis do podzielenia się ;))