Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami – Nowy, pyszny, makowiec z orzechami i jabłkami. Jest bardzo smaczny, mocno wilgotny, aromatyczny. Ładnie pachnie makiem i bakaliami, wygląda apetycznie. W przygotowaniu jest prosty. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe na Boże Narodzenie” grudzień 2022.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g miękkiego masła lub margaryny
- 110g cukru pudru
- 8 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 1 puszka gotowej masy makowej około 850g
- 100g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g grubo zmielonych orzechów włoskich
- 6 dużych, umytych jabłek
- 3-4 krople aromatu migdałowego (niekoniecznie)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odstawić.
2. Do miski przełożyć miękkie masło lub margarynę i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze mikserem przez około 2-3 minuty.
3. Następnie dodawać po jednym lub dwóch żółtkach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach masę makową, po każdym dodaniu znów wymieszać mikserem. Dodać kaszę, proszek do pieczenia, orzechy i aromat, wymieszać mikserem.
5. Z jabłek dobrze osączyć sok. Najlepiej zrobić to rękoma, patrz FILM.
6. Osączone jabłka dodać do ciasta, wymieszać szpatułką lub mikserem.
7. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić, ale nie na bardzo sztywno. W dwóch partiach dodać je do ciasta, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, patrz FILM.
8. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszka o wymiarach 25cm x 30cm. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 – 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Makowiec bardzo mało rośnie.
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy orzechy mogę dodać takie zmielone mocno ? Takie mam i chciałabym je wykorzystać a nie wiem czy jakoś nie popsują struktury ciasta.
myślę, że można, pozdrawiam
Czy można ominąć orzechy całkowicie?
I czy można coś dać innego zamiast orzechów?
można całkowicie pominąć orzechy i nic nie dawać w zamian, pozdrawiam serdecznie
Jezudrogi, jak dobrze że nie musiałam gotować maku! Ciasto wyszło przepyszne. Masy wychodzi na tyle dużo, że rzeczywiście nie mieści się w misce, ale wymieszanie z białkami na blaszce to żaden problem;)
Polecam!
Ogromnie się cieszę, dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
Jak zmielić orzechy, wystarczy posiekać nożem czy w blenderze?
może być nożem, pozdrawiam
Szkoda, że z gotowej masy, bo tam niewiele maku, a sam cukier…
Proszę o informację, jeśli nie chciałabym korzystać z gotowej masy to co i w jakich ilościach powinnam dodać?
Ciastko zrobione, wypróbowane, jak wszystkie Pani ciasta jest przepyszne. Polecam wszystkim
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie