Pyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam…
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g masła
szczypta soli
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 żółtko
Krem:
5 łyżeczek żelatyny
250g naturalnego jogurtu
50g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
starta skórka z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 puszka ananasa w plastrach
około 7-8 mrożonych lub świeżych malin
1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje do posypania
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt suche, proszę dodać 1 łyżeczkę wody lub śmietany). Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i wylepić nim formę na tatrę o średnicy 25-26cm posmarowaną masłem. Gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
3. Ananasa osączyć, zachowując syrop.
4. Żelatynę zalać 100ml syropu z puszki i odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
5. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca).
6. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo rzadki, proszę wstawić go na chwilę do lodówki).
8. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i wstawić na około 60 minut do lodówki.
9. Galaretkę rozpuścić w 250ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Na tarcie poukładać krążki ananasa, w środek każdego włożyć malinę i owoce zalać tężejącą galaretką. Wierzch posypać poszatkowanymi pistacjami lub innymi orzechami. Tartę wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
Udanych wypieków:)
Pamiętajcie żeby nie wlać sobie zbyt świeżej galaretki, ananas sprawia, że galaretka nie stężeje, da się uratować sprawę, ale nie wygląda potem aż tak efektownie.
Czy masa jogurtowa z żelatyną powinna zgęstnieć przez czas ubijania kremówki? Zrobiła mi się gęsta klucha z tej żelatyny i po dodaniu kremówki i rozmieszaniu (nawet delikatnie mikserem), zostało pełno małych kuleczek twardej żelatyny.
Szukalam przepisu na kruche ciasto bez proszku do pieczenia i na tarte cytrynowa. Dlugo.
Przez przypadek trafilam do „mala cukierenka ”
I bede jej wierna . Proste naturalne skladniki, przepisy, proste wykonanie i nagroda w postaci przepysznych aromatycznych
wypiekow.
Dziekuje gratuluje smaku i pozdrawiam serdecznie . Niech nam sie piecze !!!
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Bozena: – myślę, że też będzie dobra,
doris: – smacznego!
pozdrawiam serdecznie
jutro wolne i do kuchni wyglada super
A co sądzisz o wersji z brzoskwiniami z puszki?
Piękna, taka pełna radości i słońca. Musi być pyszna :)
Tarta wygląda jak jeden wielki słodki kwiat :) Śliczna! :)
Jak to obłędnie wygląda! chętnie zjadłabym taką tartę ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)