Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą – Zapraszam na wspaniały, pyszny, mocno kokosowy sernik. Jest bardzo wilgotny, kremowy, prosty i szybki w przygotowaniu. Dobrze smakuje z polewą czekoladową. Zamiast likieru kokosowego można użyć likiru orzechowego lub śmietankowego. Polecam! Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pyszne Ciasta” 6/2022.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą 2

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Składniki:

Spód:

  • 220g zmielonych, kakaowych herbatników
  • 90g masła – roztopionego i ostudzonego

Masa serowa:

  • 1kg gotowego sera na sernik (użyłam bardzo gęstego sera z wiaderka)
  • 190g cukru
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 0,5L mleka)
  • 4 duże jajka L
  • 90g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 180ml likieru kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 60-70ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą 3

Spód:

1. Do zmielonych herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Tortownica o średnicy 23cm lub 24cm. Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:

1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.

2. Ser przełożyć do miski dodać, cukier, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, budyń i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w trzech partiach dodać likier, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.

3. Do masy serowej dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.

4. Masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut (sernik mało rośnie; sernik jest bardzo wilgotny, dlatego podczas pieczenia, może spod niego wyciec trochę wody). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku jeszcze na około 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć go z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.

Polewa czekoladowa:

5. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi, odstawić do ostudzenia na około 15 minut.

6. Schłodzony sernik wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, sernik położyć na paterze. Polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Na koniec sernik posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić jeszcze na chwilkę, aby polewa stężała.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Torcik Bez Pieczenia Kinder Bueno Tiramisu

Pyszne Orzechowe Ciasto Michałek z Nutką Kawy

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

13 komentarzy do “Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą”

  1. Widzę, że Pani likier jest mlecznobiały. Czy mogę dodać samo malibu, czy powinnam je rozmieszać z mlekiem lub mleczkiem kokosowym?

    Odpowiedz
    • tak, ale wtedy trzeba go czymś, zastąpić, myślę, że można dać płynny jogurt, jeśli naturalny to ciut dosłodzić ze 30g cukru, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz