Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą – Zapraszam na wspaniały, pyszny, mocno kokosowy sernik. Jest bardzo wilgotny, kremowy, prosty i szybki w przygotowaniu. Dobrze smakuje z polewą czekoladową. Zamiast likieru kokosowego można użyć likiru orzechowego lub śmietankowego. Polecam! Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pyszne Ciasta” 6/2022.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą
Składniki:
Spód:
- 220g zmielonych, kakaowych herbatników
- 90g masła – roztopionego i ostudzonego
Masa serowa:
- 1kg gotowego sera na sernik (użyłam bardzo gęstego sera z wiaderka)
- 190g cukru
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 0,5L mleka)
- 4 duże jajka L
- 90g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 180ml likieru kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 100g mlecznej czekolady
- 60-70ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Spód:
1. Do zmielonych herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Tortownica o średnicy 23cm lub 24cm. Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć.
Masa serowa:
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Ser przełożyć do miski dodać, cukier, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, budyń i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w trzech partiach dodać likier, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
3. Do masy serowej dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
4. Masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut (sernik mało rośnie; sernik jest bardzo wilgotny, dlatego podczas pieczenia, może spod niego wyciec trochę wody). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku jeszcze na około 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć go z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.
Polewa czekoladowa:
5. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi, odstawić do ostudzenia na około 15 minut.
6. Schłodzony sernik wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, sernik położyć na paterze. Polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Na koniec sernik posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić jeszcze na chwilkę, aby polewa stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
U mnie sernik nawet mocno wyrósł! Jest fenomenalny 🙈
Zrobiłam sreniczek, pomijając likier i nie dając nic w zamian i wyszedł przepyszny :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast likieru kokosowego (tutaj jest w kolorze białym) mogę dać Malibu lub mleczko kokosowe z puszki?
myślę, że tak, jak mleczko z puszki wtedy może trzeba będzie więcej dosłodzić, pozdrawiam serdecznie
Widzę, że Pani likier jest mlecznobiały. Czy mogę dodać samo malibu, czy powinnam je rozmieszać z mlekiem lub mleczkiem kokosowym?
można dać malibu, dać go tyle samo, pozdrawiam
W przepisie nie ma masła?
jest dodajemy je tylko do spodu, pozdrawiam serdecznie
Czy można pominąć liker kokosowy?
tak, ale wtedy trzeba go czymś, zastąpić, myślę, że można dać płynny jogurt, jeśli naturalny to ciut dosłodzić ze 30g cukru, pozdrawiam serdecznie
Czym można zastąpić likier kokosowy żeby była wersja bez alkoholu?
myślę, że można dać płynny jogurt, jeśli naturalny to ciut dosłodzić ze 30g cukru, pozdrawiam serdecznie