Zapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .
Ciasteczka „Kawowe całuski”
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g miękkiego masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko)
Krem:
50 miękkiego masła
80g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso)
2 łyżki gorącej wody
Ciasto:
1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie odłożyć mikser i rękoma zagnieść ciasto.
2. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm i wycinać z niego ciasteczka.
3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (proszę zachować między ciasteczkami odstępy) i piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut.
4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
6. Mało utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać przestygniętą kawę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotowym kremem przekładać ciasteczka.
Udanych wypieków:)
ciasteczka przepyszne! jedyna modyfikacja z mojej strony to dodanie cukru trzcinowego zamiast zwykłego. kremu nie robiłam na razie i chyba tak zostanie, same w sobie są świetne :)
Czy można do masy urzyć masła orzechowego? Czy to będzie się gryzło?
myślę, że będzie ok, nie będzie się gryzło, pozdrawiam
Wspaniałe te ciasteczka. Uwielbiam ten kawowy smak. Dziewczyna syna je zrobiła na Dzień Chłopaka i jeszcze polukrowala. Coś fantastycznego! Wszystkim bardzo smakowały. Jutro bedę robić ja. Polecam.
Mi niestety nie smakowały, krem na początku gorzki od kawy, później ten słodki smak, ale strasznie tłusty. Ciasteczka same bez kremu smakowały dobrze, może następnym razem zrobię je z kremem budyniowym.
Czy mogę pominąć kawę? Kawowe już zrobiłam, są rewelacyjne, a chciałam jeszcze takie „bezsmakowe” :)
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy ciastka nadają się do wyciskania stempli?
trochę rosną więc nie wiem czy się udadzą, proszę nie dodawać proszku do pieczenia, pozdrawiam