Ciasteczka „Kawowe całuski”

Zapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

kawowe-caluski4

Ciasteczka „Kawowe całuski”
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g miękkiego masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko)
Krem:
50 miękkiego masła
80g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso)
2 łyżki gorącej wody

kawowe-caluski

Ciasto:
1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie odłożyć mikser i rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm i wycinać z niego ciasteczka.

3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (proszę zachować między ciasteczkami odstępy) i piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut.

4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

6. Mało utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać przestygniętą kawę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotowym kremem przekładać ciasteczka.

Udanych wypieków:)

kawowe-caluski

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Ciasteczka „Kawowe całuski””

  1. Dzień dobry,
    nie przepadam za kawą w związku z czym chcialabym sie zapytac czy kawę mogę zastąpić kakao?
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Wyglądają pysznie. Na pewno wypróbuję przepis.Tylko proszę mi podpowiedzieć czy można przygotować inny krem. np. mascarpone z kawą(takiego używałam do placów bezowych i był smaczny) za kremem masłowym nie przepadam.

  3. Witam! Ciasteczka udane, pięknie pachną, mocno kawowe – zwłaszcza krem. Idealne na dzisiejsze świąteczne popołudnie :) Mój tata – raczej sceptyczny wobec wypieków – poza tradycyjnymi ciastami mamy ;) tym razem się zajadał! Następnym razem zrobię z innym kremem – kusi mnie cytrynowy :) Chociaż, prawdę mówiąc, ciastka są pyszne, kruche i smakują nawet bez kremu! Pozdrawiam noworocznie!

  4. przez około 6 dni w szczelnym opakowaniu i jeśli z kremem maślanym to dobrze żeby leżały w chłodnym miejscu, pozdrawiam

  5. Mi niestety nie smakowały, krem na początku gorzki od kawy, później ten słodki smak, ale strasznie tłusty. Ciasteczka same bez kremu smakowały dobrze, może następnym razem zrobię je z kremem budyniowym.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.