Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem – Zapraszam na pyszne ciasto z kremem budyniowym, polewą czekoladową, makiem i kokosem. Ciasto jest bardzo apetyczne, wilgotne, aromatyczne. W przygotowaniu nie jest trudne. Pamiętajmy tylko, aby masa budyniowa miała temperaturę pokojową, gdy będziemy ją dodawać do masła. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pyszne Ciasta” 2020.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek
- szczypta soli
- 150g cukru
- 100g suchego maku, niemielonego
- 100g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
- 40-50ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 6 żółtek
- 600ml mleka
- 90g cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 25g mąki ziemniaczanej
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 70g wiórków kokosowych
Wierzch:
- około 150g herbatników
- 90g mlecznej czekolady
- 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
- 210ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
- wiórki kokosowe do posypania

Krem – przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.
2. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, oba budynie, żółtka i wymieszać mikserem, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 2 minuty. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Ciasto:
4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 24cmx28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Białka ubić ze szczyptą soli, ale nie na bardzo sztywno. Dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mak, wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Ciasto również włożyć do blaszki (dzięki temu łatwiej nam będzie później kroić złożone ciasto, nie będzie przyklejone do papieru).
8. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto w blaszce (może się wydawać, że jest go za dużo, ale ciasto wchłonie cały poncz).
Skończymy krem:
9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać wiórki kokosowe i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzoną masę budyniową. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Wierzch:
11. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwę herbatników, lekko je docisnąć.
12. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
13. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
14. Ostudzoną polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Pani Natalio, chciałabym spróbować z tym ciastkiem, mam tylko pytanie: czy tutaj chodzi na pewno o mak niemielony i czy ma to ewentualnie duże znaczenie, czy damy mielony, czy też niemielony. Dziękuję z góry za odpowiedź i jeszcze raz za wszystkie przepisy!
Ciasto ciekawe aczkolwiek makowa podstawa się zjarala jak robiłam a wszystko było według przepisu.
Mam tylko termoobieg w piekarniku, wyjdzie mi to ciasto?
myślę, że tak, tylko proszę piec z 5 minut krócej, pozdrawiam