Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem – Zapraszam na pyszne ciasto z kremem budyniowym, polewą czekoladową, makiem i kokosem. Ciasto jest bardzo apetyczne, wilgotne, aromatyczne. W przygotowaniu nie jest trudne. Pamiętajmy tylko, aby masa budyniowa miała temperaturę pokojową, gdy będziemy ją dodawać do masła. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pyszne Ciasta” 2020.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem 2

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 100g suchego maku, niemielonego
  • 100g wiórków kokosowych

Do nasączenia:

  • 40-50ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 6 żółtek
  • 600ml mleka
  • 90g cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 70g wiórków kokosowych

Wierzch:

  • około 150g herbatników
  • 90g mlecznej czekolady
  • 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
  • 210ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
  • wiórki kokosowe do posypania
Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem 3

Krem – przygotujemy budyń do kremu:

1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.

2. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, oba budynie, żółtka i wymieszać mikserem, aby nie było grudek.

3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 2 minuty. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Ciasto:

4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 24cmx28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Białka ubić ze szczyptą soli, ale nie na bardzo sztywno. Dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mak, wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Ciasto również włożyć do blaszki (dzięki temu łatwiej nam będzie później kroić złożone ciasto, nie będzie przyklejone do papieru).

8. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto w blaszce (może się wydawać, że jest go za dużo, ale ciasto wchłonie cały poncz). 

Skończymy krem:

9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać wiórki kokosowe i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzoną masę budyniową. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

Wierzch:

11. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwę herbatników, lekko je docisnąć.

12. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.

13. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).

14. Ostudzoną polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

3 komentarze do “Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem”

Dodaj komentarz