Pyszna Wyborna Babka Makowa – Nowa, pyszna babka z makiem w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, delikatnie cytrynowa, waniliowa. W przygotowaniu jest prosta. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku trudno poprzestać. Ciut zmodyfikowany przepis z gazety „Przyjaciółka”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszna Wyborna Babka Makowa
Składniki:
Ciasto:
- 4 duże jajka L
- 200g masła
- 200g cukru
- 160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 110g suchego maku, niemielonego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) lub parę kropli aromatu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Formę do babki o średnicy 23cm posmarować masłem i posypać bułką tartą (ja użyłam na filmie tłuszczu w sprayu do wypieków).
2. Do rondelka przełożyć masło, wsypać cukier, mak i postawić na ogniu, mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu, można wymieszać.
3. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić (z 4 jajek).
4. Do większej miski przełożyć ostudzoną masę makową, dodać żółtka i ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż masa zrobi się jaśniejsza i kremowa. Dodać skórkę z cytryny, cukier z wanilią i krótko wymieszać.
5. Do mąki dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na makową masę. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto, patrz FILM.
6. Do ciasta dodać w dwóch partiach ubite białka i po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
7. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut (piekłam 45 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 60 minut i trochę ciepłą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki.
8. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Polecam przepis, bardzo dobra babka👍
Bardzo się cieszę, dziękuję!
JAK DLA MNIE BABKA PYSZNA . LEKKA , PUSZYSTA i WILGOTNA POLECAM.
KOLEJNY PRZEPIS WYDRUKOWANY DO SEGREGATORA.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Czy mogę upiec tę babkę wcześniej i zamrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam
Właśnie upiekłam tę babkę, jest wilgotna, delikatna i bardzo smaczna. Miałam 100 g maku suchego mielonego i w zupełności wystarczyło. Piekłam 40 minut i bez problemu wyjęłam ją z formy bezpośrednio po upieczeniu – chyba dzięki temu, że dałam sporo bułki tartej do formy – piekłam babkę po raz pierwszy :) Bardzo polecam przepis, u mnie w „ulubionych” :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie