Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna Wyborna Babka Makowa – Nowa, pyszna babka z makiem w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, delikatnie cytrynowa, waniliowa. W przygotowaniu jest prosta. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku trudno poprzestać. Ciut zmodyfikowany przepis z gazety „Przyjaciółka”.  

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszna Wyborna Babka Makowa 2

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Składniki:

Ciasto:

  • 4 duże jajka L
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110g suchego maku, niemielonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) lub parę kropli aromatu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Ciasto:

1. Formę do babki o średnicy 23cm posmarować masłem i posypać bułką tartą (ja użyłam na filmie tłuszczu w sprayu do wypieków).

2. Do rondelka przełożyć masło, wsypać cukier, mak i postawić na ogniu, mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu, można wymieszać.

3. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić (z 4 jajek).

4. Do większej miski przełożyć ostudzoną masę makową, dodać żółtka i ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż masa zrobi się jaśniejsza i kremowa. Dodać skórkę z cytryny, cukier z wanilią i krótko wymieszać.

5. Do mąki dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na makową masę. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto, patrz FILM.

6. Do ciasta dodać w dwóch partiach ubite białka i po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.

7. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut (piekłam 45 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 60 minut i trochę ciepłą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki.  

8. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Pyszna Wyborna Babka Makowa 3

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna babka cytrynowa

6 komentarzy do “Pyszna Wyborna Babka Makowa”

  1. Właśnie upiekłam tę babkę, jest wilgotna, delikatna i bardzo smaczna. Miałam 100 g maku suchego mielonego i w zupełności wystarczyło. Piekłam 40 minut i bez problemu wyjęłam ją z formy bezpośrednio po upieczeniu – chyba dzięki temu, że dałam sporo bułki tartej do formy – piekłam babkę po raz pierwszy :) Bardzo polecam przepis, u mnie w „ulubionych” :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz