Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię – Nowe, pyszne, aromatyczne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, śmietanowe, kremowe, wilgotne. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Ciasto wygląda fantastycznie i będzie idealne na rodzinne, wyjątkowe spotkania. W przepisie do nasączenia użyłam cukru o aromacie kokosowym, jest to cukier Delecty i kupuję go w sklepie Kaufland, oczywiście można go pominąć. Trochę zmodyfikowany przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 160g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 120ml syropu po ananasie z puszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- 1 płaska łyżeczka cukru o zapachu kokosowym (patrz FILM)
- (zamiast zapachu i spirytusu można użyć likieru kokosowego lub pominąć alkohol i dać więcej syropu i soku z cytryny, ale radzę użyć mojej mieszanki ciasto będzie smaczniejsze)
Galaretka ananasowa:
- 2 galaretki o smaku ananasowym (można również pomieszać smaki galaretek, raz użyłam ananasowej z bananową i też było pysznie)
- 1 puszka ananasa w syropie (plastry, waga 567g)
- 600ml gorącej wody
Krem:
- 1L schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 80g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 10g żelatyny + 100ml wody w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, żeby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
2. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika może troszkę opaść, ale nie należy się tym przejmować.
Galaretka ananasowa:
5. Do miski wsypać obie galaretki i zalać je gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
6. Ananasa osączyć, zachowując syrop. Plastry ananasa pokroić na kawałeczki, patrz FILM.
7. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć folią spożywczą (jeśli mamy jedną blaszkę 25cm x 35cm, można wyjąć z blaszki upieczony biszkopt). Na dnie poukładać pokrojonego ananasa i zalać go lekko tężejącą galaretką. Galaretkę wstawić do lodówki co najmniej 4 godziny (biszkopt jak i galaretkę można przygotować dzień wcześniej).
Zaczniemy składać ciasto:
8. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
9. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
10. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.
11. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na jednolity krem.
12. Do jeszcze troszkę ciepłej żelatyny dodać 2 spore łyżki kremu i wymieszać (można mikserem). Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 4 partiach do kremu. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
13. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z blaszki wyjąć galaretkę ananasową i położyć ją na cieście, zdjąć folię, patrz FILM.
14. Na galaretkę wyłożyć połowę pozostałego kremu i wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam. Chciałabym je zrobić jako tort. Jaki rozmiar tortownicy Pani poleci na te ilość składników? 😊
Nie wiem jak doradzić, ale wydaje mi się, że 26cm będzie za mała, pozdrawiam serdecznie
Czy moge to ciasto zrobic z truskawkami?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Pomimo dużej ilości bitej śmietany placek wyszedł delikatny i smaczny. Podany prosto z lodówki wręcz orzeźwiający.
Dziękuję za inspirację 😊
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Nie spotkałam jeszcze galaretki bananowej i ananasowej. Gdzie je można kupić?
Bananową kupiłam w Kauflandzie marki Dr.Oetker, a ananasową w Selgrosie marki Cykoria, pozdrawiam serdecznie