Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką – Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z dynią w pięknym, jesiennym kolorze. Fantastycznie wilgotne, z dużą ilością korzennych przypraw, pięknie pachnie i smakuje miodem. Całość wspaniale uzupełniają rodzynki i z wierzchu chrupiąca kruszonka z migdałów. Przepis jest prosty i szybki, nie używamy nawet miksera. Do ciasta użyłam puree z dyni, na które przepis znajdziecie w Małej Cukierence. Bardzo polecam… Oryginalny przepis dostałam od koleżanki, która wyjechała do Stanów. Prowadzi bloga ,,Ruda na emigracji”. Polecam…

Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1/4 szklanki poszatkowanych migdałów
1,5 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki naturalnego miodu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka

Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, wymieszać.

Ciasto:
2. W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier, przyprawy i rodzynki.

3. W drugiej misce wymieszać razem dynię, miód, aromat, jogurt, olej i jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) i piec przez około 65 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków :)

Ciasto dyniowe z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

48 komentarzy do “Ciasto dyniowe z kruszonką”

  1. myślę, że może puree z dyni była za bardzo wodniste i ciasto było ciężkie i nie wyrosło, przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam dzisiaj to ciasto, smak swietny prawie właściwie jak piernik. Tylko mała wada, wyszedł ZAKALEC. Czy to możliwe, że to przez jogurt ? Był poza lodówką ok 40 min … Co innego mogło być powodem zakalca? Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie. A i ciasto było z podwójnej porcji. ;)
    Pozdrawiam ;)
    P.S. mimo zakalca ciasto zniknęło w przeciągu paru godzin .. ;)

    Odpowiedz
  3. Ciasto podobne do marchewkowego, z dynią smakuje równie wyśmienicie, co prawda lekko musiałam zmodyfikować przepis, bo nie miałam w domu gożdzików (dałam przyprawę korzenna), zamiast rodzynek u mnie znalazły się morele i suszone śliwki, dałam troszkę mniej cukru a i tak jest słodkie (moim zdaniem) i do kruszonki dodałam musli zamiast migdałów… Dzięki za przepis, odkrywam dynię w kuchni tego roku;)

    Odpowiedz
  4. Ciasto jest super, nie jest trudne w przygotowaniu i pozwala trochę „odczarować” nudną dynię:)do tej pory znałam ją przede wszystkim pod postacią zupy:)rewelacja, cud-miód:)

    Odpowiedz
  5. Ciacho PYSZNE!!!! Rzeczywiście pachnie świętami, właśnie piję kawkę i zajadam te pyszności. Zaraz piekę drugie dla jutrzejszych gości. Przepis rewelacja, dzięki , buziaki …

    Odpowiedz

Dodaj komentarz