Ciasto dyniowe z kruszonką


 
Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z dynią w pięknym, jesiennym kolorze. Fantastycznie wilgotne, z dużą ilością korzennych przypraw, pięknie pachnie i smakuje miodem. Całość wspaniale uzupełniają rodzynki i z wierzchu chrupiąca kruszonka z migdałów. Przepis jest prosty i szybki, nie używamy nawet miksera. Do ciasta użyłam puree z dyni, na które przepis znajdziecie w Małej Cukierence. Bardzo polecam… Oryginalny przepis dostałam od koleżanki, która wyjechała do Stanów. Prowadzi bloga ,,Ruda na emigracji”, na którym interesująco, z poczuciem humoru i szczyptą zadziorności opisuje swoje przygody z za oceanu. Do tego dorzuca zdjęcia z podróży. Polecam…
 

 
Składniki:
Kruszonka:
1/4 szklanki poszatkowanych migdałów
1,5 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki naturalnego miodu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka

Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, wymieszać.

Ciasto:
2. W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier, przyprawy i rodzynki.

3. W drugiej misce wymieszać razem dynię, miód, aromat, jogurt, olej i jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) i piec przez około 65 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków :)
 

44 przemyślenia nt. „Ciasto dyniowe z kruszonką

  1. Dziekuję za kolejny swietny przepis! Ciasto jest przepyszne! Miękkie w srodku, aromatyczne, rozgrzewające przyprawami. Zmodyfikowalam nieco proporcje skladnikow, dodalam mniej cukru i zastąpiłam go brązowym, użyłam mąki graham pół na pół z tą z przepisu – w nadziei na zdrowszą wersję dla dzieci i męża ;) Przy okazji gratuluje wspaniałego kulinarnego bloga. Pozdrawiam gorąco!

  2. Ciasto rewelacja. Upiekłam – pięknie wyrosło, pachnące i mięciutkie w środku. Doskonały pomysł na ciasto bożonarodzeniowe :)… Dziś piekę znowu. A puree z dyni – doskonałe – nie tylko do ciast. Szczególnie „przydatne” dla mojego 6-miesięcznego skarba. Dziękuję i pozdrawiam.

  3. Ciacho PYSZNE!!!! Rzeczywiście pachnie świętami, właśnie piję kawkę i zajadam te pyszności. Zaraz piekę drugie dla jutrzejszych gości. Przepis rewelacja, dzięki , buziaki …

  4. Ciasto jest super, nie jest trudne w przygotowaniu i pozwala trochę „odczarować” nudną dynię:)do tej pory znałam ją przede wszystkim pod postacią zupy:)rewelacja, cud-miód:)

  5. Ciasto podobne do marchewkowego, z dynią smakuje równie wyśmienicie, co prawda lekko musiałam zmodyfikować przepis, bo nie miałam w domu gożdzików (dałam przyprawę korzenna), zamiast rodzynek u mnie znalazły się morele i suszone śliwki, dałam troszkę mniej cukru a i tak jest słodkie (moim zdaniem) i do kruszonki dodałam musli zamiast migdałów… Dzięki za przepis, odkrywam dynię w kuchni tego roku;)

  6. Zrobiłam dzisiaj to ciasto, smak swietny prawie właściwie jak piernik. Tylko mała wada, wyszedł ZAKALEC. Czy to możliwe, że to przez jogurt ? Był poza lodówką ok 40 min … Co innego mogło być powodem zakalca? Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie. A i ciasto było z podwójnej porcji. ;)
    Pozdrawiam ;)
    P.S. mimo zakalca ciasto zniknęło w przeciągu paru godzin .. ;)

  7. myślę, że może puree z dyni była za bardzo wodniste i ciasto było ciężkie i nie wyrosło, przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

  8. Ciasto nadzwyczaj smakowite !!!!! Zniknęło w ciągu godziny po upieczeniu !!! Zamiast rodzynek dodałam suszone morele i daktyle , a zamiast jogurtu , kwaśną śmietanę !!!!! SUUUUUPER !!!!! Niebo w gębie !!!
    Bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis !!! Jestem zachwycona blogiem !!! Obłędne ciasta i PRZEPIĘKNE zdjęcia !!! Wprost nie można się oderwać !!! Od razu widać , że to blog tworzony z pasją !!! Prawdziwy profesjonalizm !!! GRATULUJĘ !!!

  9. Witam :) dzisiaj upieklam to ciasto wyszło bardzo dobre , mięciutkie i pachnące ale następnym razem dodam mniej cukru trochę zaskodkie jak dla mnie i troszkę mniej przypraw korzennych.

  10. Upieklam wczoraj ciasto z dynia i kruszonka i niestety wyszlo z zakalcem pomimo tego, ze trzymalam je w piecu ok 90 minut :( Ma pani pomysl jak zapobiec temu nastepnym razem? Ciasto jest pyszne i chetnie jeszcze raz sprobuje :) Upieklam tez ciasto bananowe z cynamonem i jest rowniez swietne!

  11. najlepiej, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, proszę również długo ciasta nie mieszać, tylko do zwilgotnienia składników, proszę piec na najniższym poziomie piekarnika i może dać 2/3 szklanki puree, powinno pomóc, przykro mi że nie wyszło,
    pozdrawiam serdecznie

  12. Witam,
    Ciasto wyrosło pięknie. Pachnie w całym domu jakby piernikiem. Jest miękkie, puszyste i pyszne w smaku :). Polecam na listopadowy wieczór.

  13. Witam,
    czy mogę dodać przyprawę do piernika zamiast wymienionych w przepisie przypraw ? To jest idealny piernik dla moich bliskich :)

Dodaj komentarz

.