Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką – Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z dynią w pięknym, jesiennym kolorze. Fantastycznie wilgotne, z dużą ilością korzennych przypraw, pięknie pachnie i smakuje miodem. Całość wspaniale uzupełniają rodzynki i z wierzchu chrupiąca kruszonka z migdałów. Przepis jest prosty i szybki, nie używamy nawet miksera. Do ciasta użyłam puree z dyni, na które przepis znajdziecie w Małej Cukierence. Bardzo polecam… Oryginalny przepis dostałam od koleżanki, która wyjechała do Stanów. Prowadzi bloga ,,Ruda na emigracji”. Polecam…

Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1/4 szklanki poszatkowanych migdałów
1,5 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki naturalnego miodu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka

Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, wymieszać.

Ciasto:
2. W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier, przyprawy i rodzynki.

3. W drugiej misce wymieszać razem dynię, miód, aromat, jogurt, olej i jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) i piec przez około 65 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków :)

Ciasto dyniowe z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

48 komentarzy do “Ciasto dyniowe z kruszonką”

  1. Wyszło wspaniale! Pięknie pachnie w całym domu. Nie dodałam aromatu. Zamieniłam jogurt na śmietanę 12% i zamiast rodzynek użyłam pokrojonych suszonych śliwek. Przepis podobny do Łatwego ciasta jogurtowego z marchewką również z tej strony ;).

    Odpowiedz
  2. Witam,
    czy mogę dodać przyprawę do piernika zamiast wymienionych w przepisie przypraw ? To jest idealny piernik dla moich bliskich :)

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Ciasto wyrosło pięknie. Pachnie w całym domu jakby piernikiem. Jest miękkie, puszyste i pyszne w smaku :). Polecam na listopadowy wieczór.

    Odpowiedz
  4. najlepiej, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, proszę również długo ciasta nie mieszać, tylko do zwilgotnienia składników, proszę piec na najniższym poziomie piekarnika i może dać 2/3 szklanki puree, powinno pomóc, przykro mi że nie wyszło,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Upieklam wczoraj ciasto z dynia i kruszonka i niestety wyszlo z zakalcem pomimo tego, ze trzymalam je w piecu ok 90 minut :( Ma pani pomysl jak zapobiec temu nastepnym razem? Ciasto jest pyszne i chetnie jeszcze raz sprobuje :) Upieklam tez ciasto bananowe z cynamonem i jest rowniez swietne!

    Odpowiedz
  6. Witam :) dzisiaj upieklam to ciasto wyszło bardzo dobre , mięciutkie i pachnące ale następnym razem dodam mniej cukru trochę zaskodkie jak dla mnie i troszkę mniej przypraw korzennych.

    Odpowiedz
  7. Ciasto nadzwyczaj smakowite !!!!! Zniknęło w ciągu godziny po upieczeniu !!! Zamiast rodzynek dodałam suszone morele i daktyle , a zamiast jogurtu , kwaśną śmietanę !!!!! SUUUUUPER !!!!! Niebo w gębie !!!
    Bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis !!! Jestem zachwycona blogiem !!! Obłędne ciasta i PRZEPIĘKNE zdjęcia !!! Wprost nie można się oderwać !!! Od razu widać , że to blog tworzony z pasją !!! Prawdziwy profesjonalizm !!! GRATULUJĘ !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz