Ciasto dyniowe z kruszonką – Zapraszam na bardzo smaczne ciasto z dynią w pięknym, jesiennym kolorze. Fantastycznie wilgotne, z dużą ilością korzennych przypraw, pięknie pachnie i smakuje miodem. Całość wspaniale uzupełniają rodzynki i z wierzchu chrupiąca kruszonka z migdałów. Przepis jest prosty i szybki, nie używamy nawet miksera. Do ciasta użyłam puree z dyni, na które przepis znajdziecie w Małej Cukierence. Bardzo polecam… Oryginalny przepis dostałam od koleżanki, która wyjechała do Stanów. Prowadzi bloga ,,Ruda na emigracji”. Polecam…
Ciasto dyniowe z kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1/4 szklanki poszatkowanych migdałów
1,5 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki naturalnego miodu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, wymieszać.
Ciasto:
2. W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier, przyprawy i rodzynki.
3. W drugiej misce wymieszać razem dynię, miód, aromat, jogurt, olej i jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) i piec przez około 65 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków :)
Ciasto rewelacja. Upiekłam – pięknie wyrosło, pachnące i mięciutkie w środku. Doskonały pomysł na ciasto bożonarodzeniowe :)… Dziś piekę znowu. A puree z dyni – doskonałe – nie tylko do ciast. Szczególnie „przydatne” dla mojego 6-miesięcznego skarba. Dziękuję i pozdrawiam.
Dziekuję za kolejny swietny przepis! Ciasto jest przepyszne! Miękkie w srodku, aromatyczne, rozgrzewające przyprawami. Zmodyfikowalam nieco proporcje skladnikow, dodalam mniej cukru i zastąpiłam go brązowym, użyłam mąki graham pół na pół z tą z przepisu – w nadziei na zdrowszą wersję dla dzieci i męża ;) Przy okazji gratuluje wspaniałego kulinarnego bloga. Pozdrawiam gorąco!
bajkowe ciacho….ale oleju nie trzeba…. pozdrawiam xxx
tak kryształ,
pozdrawiam
Cukier- rozumiem, ze krzysztal? :)
super to ciasto, muszę upiec!
btw, też mam te śliczne kubeczki! :)
Wyszło bardzo fajnie :) Czekam na dalsze amerykańskie wynalazki.
tak:) myślę o serniku dyniowym,
pozdrawiam serdecznie
Smakowite, zrobię na weekend :) A będzie więcej amerykańskich przepisów? Tam się jada coś oprócz steków?
Już wiem co zrobię z dyń, które pozostały mi po halloween :) Mus i ciasto :D
przyjemnego pieczenia:)
pozdrawiam ciepło
na pewno super smakuje ;*
Pysznościowe! Super na listopadowe dlugie wieczory! Na pewno wyprobuje przepis! Bardzo Yumi!
Wyglada super smacznie! No i zdjecia oczywiscie piekne jak zawsze! :)
Rewelacyjnie smakuje!! Wiem co mówię bo próbowałam!!