Szybka tarta z czekoladą i morelami

Szybka i łatwa tarta z morelami, bardzo smaczna, najlepiej smakuje tuż po upieczeniu (radzę nie przygotowywać dzień wcześniej, tarta musi być świeża). Spód jest zrobiony ze słodkiej bułki drożdżowej, a masa z serka mascarpone. Całość intensywnie czekoladowa, kremowa i soczysta. Jeśli nie przepadamy za gorzką czekoladą, to radzę użyć mlecznej, a morele możemy zastąpić brzoskwiniami z puszki, tylko przed nałożeniem pokrójmy je na mniejsze kawałki. Uważam, że przepis rewelacyjny, bardzo polecam… (przepis z książki „ hamlyn QuickCook Desserts”).

Szybka tarta z czekoladą i morelami

Szybka tarta z czekoladą i morelami
Składniki:
300g chałki (w jednym kawałku)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej (ja użyłam gorzkiej i smak czekolady był bardzo intensywny)
1 duże jajko
25g cukru kryształu
250g serka mascarpone
1 duża puszka moreli (820g)
3 łyżki jasnego brązowego cukru

1. Morele osączyć.

2. Chałę pokroić na 1 centymetrowe plastry i poukładać w blaszce o wymiarach 26x26cm lub 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, mały kawałek chałki powinien nam zostać. Jeśli pomiędzy kawałkami będą dziury, to wypełnić je pozostałą chałką. Wierzch posypać połową czekolady.

3. Do miski dodać serek mascarpone, jajko i cukier. Bardzo krótko wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty, aż masa będzie gładka. Następnie masę równomiernie rozprowadzić po bułce w blaszce, zostawiając 0,5 cm odległości od brzegu blaszki. Wierzch posypać resztą czekolady.

4. Na końcu poukładać owoce stroną wypukłą do dołu i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC na funkcji góra-dół przez około 20-30 minut, aż owoce się trochę przypieką. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybka tarta z czekoladą i morelami

7 thoughts on “Szybka tarta z czekoladą i morelami

Dodaj komentarz

.