Ciasto czekoladowe z malinami

Dzisiaj rewelacyjny deser dla kochających czekoladę. Pyszne ciasto, bardzo czekoladowe z dodatkiem malin i z polewą czekoladową. Wilgotne, bardziej zbite, o apetycznym wyglądzie i wspaniałym zapachu. Ciekawe, smaczne połączenie. Gościom bardzo smakowało. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Green and Black’s – Chocolate recipes”).

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek ciemnego kakao bez cukru
90g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki masła
5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 jajka, osobno żółtka i białka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki malin
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2-3 łyżki masła
maliny
kolorowa posypka cukrowa

Ciasto czekoladowe z malinami 1

Ciasto:
1. W rondelku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem i śmietanką na małym ogniu, ciągle mieszając (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować).

2. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywno. Następnie ciągle miksując, dodać 3 łyżki cukru, mieszać, aż masa trochę zgęstnieje.

4. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym na jasną, białawą masę.

5. Do żółtek dodać czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodać pianę z białek i mąkę (można ją jeszcze raz przesiać na masę w misce), wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie.

6. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć do niej połowę ciasta i na wierzchu rozłożyć połowę malin. Owoce przykryć resztą ciasta i na końcu wyłożyć resztę malin.

7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy.

Wierzch:
8. Czekoladę (100g ) razem z masłem roztopić w rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotową polewą polać wierzch ciasta i udekorować je posypką cukrową oraz malinami.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Ciasto czekoladowe z malinami”

  1. Przepyszne! Dzisiaj zrobiłam, rodzina zachwycona! Ciasto ma mocny, czekoladowy smak, przełamany kwaskowatą maliną! Na pewno będę do tego przepisu wracać!

    Odpowiedz
  2. ja nie smaruję, później jak ciasto wyciągam z tortownicy to delikatnie nożem oddzielam ciasto od brzegów tortownicy,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzięki! Właściwie sama sobie przestygła, bo na chwilę wróciłam do książki, a potem zajęłam się dalszą częścią przepisu ;) Ciasto zaraz wykładam do formy – pachnie obłędnie! I tak smakuje, bo juz spróbowałam troszkę ;) Mam jeszcze jedno pytanie – jeśli papier do tortownicy tylko na spód, to czy brzegi czymś wysmarować, np. tłuszczem, żeby nie przywarło? Nigdy tak ciasta nie robiłam ;)
    I dziękuję za życzenia :)

    Odpowiedz
  4. czekoladę do ciasta można odstawić do przestygnięcia na 10-15 minut, ja dodawałam ciepłą do jajek,
    pozdrawiam serdecznie i Wszystkiego Najlepszego!

    Odpowiedz
  5. Dziś mam urodziny, robię to ciacho dla moich gości – mam nadzieję, że będzie wyglądać równie apetycznie ;) Powiedz tylko, czy masa czekoladowa musi przestygnąć? Zazwyczaj tak robię, ale tu nie ma o tym informacji, wolę się dopytać.

    Odpowiedz
  6. można upiec babeczki czekoladowe najlepsze z malinami, dać parę malin na wierzch przed włożeniem do piekarnika,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. ojejjjj ale cudo:) a jutro miałam piec czekoladowe babeczki-najlepsze(od siebie chciałam dodać maliny też) i teraz mam dylemat:) może mała pomoc? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz