Ciasto czekoladowe z malinami

Dzisiaj rewelacyjny deser dla kochających czekoladę. Pyszne ciasto, bardzo czekoladowe z dodatkiem malin i z polewą czekoladową. Wilgotne, bardziej zbite, o apetycznym wyglądzie i wspaniałym zapachu. Ciekawe, smaczne połączenie. Gościom bardzo smakowało. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Green and Black’s – Chocolate recipes”).

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek ciemnego kakao bez cukru
90g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki masła
5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 jajka, osobno żółtka i białka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki malin
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2-3 łyżki masła
maliny
kolorowa posypka cukrowa

Ciasto czekoladowe z malinami 1

Ciasto:
1. W rondelku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem i śmietanką na małym ogniu, ciągle mieszając (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować).

2. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywno. Następnie ciągle miksując, dodać 3 łyżki cukru, mieszać, aż masa trochę zgęstnieje.

4. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym na jasną, białawą masę.

5. Do żółtek dodać czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodać pianę z białek i mąkę (można ją jeszcze raz przesiać na masę w misce), wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie.

6. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć do niej połowę ciasta i na wierzchu rozłożyć połowę malin. Owoce przykryć resztą ciasta i na końcu wyłożyć resztę malin.

7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy.

Wierzch:
8. Czekoladę (100g ) razem z masłem roztopić w rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotową polewą polać wierzch ciasta i udekorować je posypką cukrową oraz malinami.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Podobne przepisy

Pyszne ciasto BEZ PIECZENIA budyniowe z owocami LODOWIEC

Prosty Sernik z Malinami Pod Pierzynką

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

25 komentarzy do “Ciasto czekoladowe z malinami”

  1. Przepyszne! Dzisiaj zrobiłam, rodzina zachwycona! Ciasto ma mocny, czekoladowy smak, przełamany kwaskowatą maliną! Na pewno będę do tego przepisu wracać!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz