Dzisiaj rewelacyjny deser dla kochających czekoladę. Pyszne ciasto, bardzo czekoladowe z dodatkiem malin i z polewą czekoladową. Wilgotne, bardziej zbite, o apetycznym wyglądzie i wspaniałym zapachu. Ciekawe, smaczne połączenie. Gościom bardzo smakowało. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Green and Black’s – Chocolate recipes”).
Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek ciemnego kakao bez cukru
90g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki masła
5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 jajka, osobno żółtka i białka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki malin
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2-3 łyżki masła
maliny
kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. W rondelku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem i śmietanką na małym ogniu, ciągle mieszając (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować).
2. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywno. Następnie ciągle miksując, dodać 3 łyżki cukru, mieszać, aż masa trochę zgęstnieje.
4. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym na jasną, białawą masę.
5. Do żółtek dodać czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodać pianę z białek i mąkę (można ją jeszcze raz przesiać na masę w misce), wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie.
6. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć do niej połowę ciasta i na wierzchu rozłożyć połowę malin. Owoce przykryć resztą ciasta i na końcu wyłożyć resztę malin.
7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy.
Wierzch:
8. Czekoladę (100g ) razem z masłem roztopić w rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotową polewą polać wierzch ciasta i udekorować je posypką cukrową oraz malinami.
Udanych wypieków:)
Ciasto wyszło pyszne, polecam każdemu :)
myślę, że tak, tylko duże proszę pokroić do wielkości malin, pozdrawiam
Witam:)czy można użyć keksówki?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast malin mozna uzyc innych owocow?
myślę, że tak ale bym je wcześniej rozmroziła, pozdrawiam
czy mozna uzyc malin mrozonych do srodka ?
wspaniale, cieszę się bardzo, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Przepyszne! Dzisiaj zrobiłam, rodzina zachwycona! Ciasto ma mocny, czekoladowy smak, przełamany kwaskowatą maliną! Na pewno będę do tego przepisu wracać!
najlepiej śmietaną 12 lub 18 %
pozdrawiam