Babeczki kokosowe z malinami

Miałam ochotę na coś lekkiego i malinowego, ale szybkiego oraz łatwego w przygotowaniu i te babeczki okazały się strzałem w dziesiątkę:) Bardzo smaczne, puszyste i owocowe. Świetnie czuć w nich smak kokosa. Możemy podać je z lodami, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem lub bez żadnych już dodatków do kawy lub herbaty i również będą idealne. Bardzo polecam…

Babeczki kokosowe z malinami

Babeczki kokosowe z malinami
Składniki na 12 babeczek – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych
60g malin
60g dżemu malinowego
130g miękkiego masła
130-140g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżka mleka
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
2-3 łyżki cukru pudru
maliny do ozdoby

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi.

2. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z dżemem.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Następnie zmniejszyć obory miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

4. Do maślanej masy dodać mąkę i 1 łyżkę mleka, wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.

5. Dodać masę malinową i tylko parę razy zamieszać łyżką, składniki nie muszą się dobrze połączyć.

6. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około 20-21 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i następnie babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (dodać fix i przez chwilę mieszać mikserem).
Przed podaniem gotową śmietanką udekorować wierzch babeczek i przybrać malinami.
Polecam babeczki kokosowe z malinami!

Udanych wypieków:)

Babeczki kokosowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Babeczki kokosowe z malinami”

  1. U mnie niestety nie ma jeszcze malin ale chętnie wypróbuję wersję z samym kokosem. Można prosić o inne przepisy na kokosowe ciasta/ ciastka? Pozdrawiam.

  2. Babeczki są cudowne, wspaniale puszyste (nawet po dwóch dniach), w domu zrobiły furorę. Zrobiłam je z podwójnej porcji, a zniknęły momentalnie.

  3. Babeczki sa wspaniale w smaku, takie delikatne ….i te maliny. Nie mialam dzemu malinowego i dalam w zamian dodatkowa porcje malin…, a co wazne dla mnie, to kolejny przepis do zrobienia z coreczka:) pozdrawiam serdecznie i dziekuje za super przepis.

  4. Szczerze to będzie mój pierwszy raz z babeczkami :) Mam pytanie, ile ciasta należy wlać w papilotkę, aby babeczki miały taki piękny kształt?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.