Miałam ochotę na coś lekkiego i malinowego, ale szybkiego oraz łatwego w przygotowaniu i te babeczki okazały się strzałem w dziesiątkę:) Bardzo smaczne, puszyste i owocowe. Świetnie czuć w nich smak kokosa. Możemy podać je z lodami, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem lub bez żadnych już dodatków do kawy lub herbaty i również będą idealne. Bardzo polecam…
Babeczki kokosowe z malinami
Składniki na 12 babeczek – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych
60g malin
60g dżemu malinowego
130g miękkiego masła
130-140g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżka mleka
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
2-3 łyżki cukru pudru
maliny do ozdoby
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi.
2. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z dżemem.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Następnie zmniejszyć obory miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą.
4. Do maślanej masy dodać mąkę i 1 łyżkę mleka, wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
5. Dodać masę malinową i tylko parę razy zamieszać łyżką, składniki nie muszą się dobrze połączyć.
6. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 20-21 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i następnie babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (dodać fix i przez chwilę mieszać mikserem).
Przed podaniem gotową śmietanką udekorować wierzch babeczek i przybrać malinami.
Polecam babeczki kokosowe z malinami!
Udanych wypieków:)
Robilam dzisiaj na probe na pierwsze urodziny siostrzenicy – rewelacja! Mysle, ze na przyjeciu zrobia furore :)
Szczerze to będzie mój pierwszy raz z babeczkami :) Mam pytanie, ile ciasta należy wlać w papilotkę, aby babeczki miały taki piękny kształt?
tak do koło 3/4 wysokości foremki, pozdrawiam
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Witam. Robiłam wczoraj z samych świeżych malin i są bardzo smaczne. Pozdrawiam:)
myślę, że tak, pozdrawiam