Ciasto czekoladowa „krówka”

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, ciekawe w smaku. Bardzo polecam…

ciasto czekoladowa krowka

Ciasto czekoladowa „krówka”
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400g)
Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g
200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone)
80g masła w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 400g herbatników (6 paczek)
100-150g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami)

ciasto czekoladowa krowka3

Ciasto:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa:
6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.

Krem czekoladowy:
7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.

krowka

9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.

10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.

Masa kakaowa:
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać.
Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.

12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.

Udanych wypieków:)

ciasto czekoladowa krowka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

60 komentarzy do “Ciasto czekoladowa „krówka””

  1. PYSZNE. robiłam na Święta. Wbrew pozorom nie jest skomplikowane i szybko się robi. Podzieliłam masę na ciasto na dwie blachy i piekłam troszkę krócej razem na dwóch półkach piekarnika z termoobiegiem – wyszło super i nie musiałam przekrawać. Wszystkim baaardzo smakował i link do strony poszedł w obieg :)

    Odpowiedz
  2. Upiekłam na Sylwestra, goście byli zachwyceni, przepis rozszedł sie już wsród znajomych, zresztą nie tylko on jeden z Twojej strony. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. cieszę się, że się udało i bez masła:) ja czasami też tak mam, włożę do piekarnika a coś zostanie na blacie, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  4. Super ciacho – gdybym nie schowała to dzieci zjadłyby wszystko. Dla miłośników nutelli i czekolady. Mniam mniam jak mawiają moje dzieciaki.
    Choć przyznaję, że nie obeszło się bez wpadki :)
    Ciasto już ładnie w lodówce leżało a na blacie w kuchni zostało masło ;)
    Jakie było moje zdziwienie bo zapomniałam go dać do nutelli :)
    Ale i tak wyszło pyszne – fajny przepis – Dziękuję.

    Odpowiedz
  5. Zrobione – pycha! Mąż mówi, że ekonomiczne, bo jak goście nawet będą chcieli zjeść więcej, to nie dadzą rady – ciacho konkret :-)

    Odpowiedz
  6. MG: – te przywiozłam z Malty, ale kiedyś kupiłam na tortownia pl

    Artigiana: – ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, wspaniale że się udała i smakowała,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Upiekłam z jedną modyfikacją. Nie posłodziłam śmietany 36 tylko ubiłam z samym kakao. I dobrze bo słodkaśne. Ale obłęd w ciapki. Pyszne!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz