Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, ciekawe w smaku. Bardzo polecam…
Ciasto czekoladowa „krówka”
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400g)
Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g
200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone)
80g masła w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 400g herbatników (6 paczek)
100-150g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami)
Ciasto:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa karmelowa:
6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Krem czekoladowy:
7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Masa kakaowa:
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać.
Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.
Udanych wypieków:)
Jak to bez pieczenia, podany jest przepis z pieczeniem biszkoptu.
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy herbatniki można zastąpić krakersami ?
Ja kazda warstwę posmarowalam dżemem z czarnej porzeczi własnej roboty-wysmienite!!
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rozpływa sie w ustach i herbatniki nie sa twarde.
Pszepis super,ale ja troche zmieniłam poniewaz bałam sie ze będzie za słodki. Herbatniki masączyłam woda z cytryna, kazdą wrstwę herbatników posmarowałam dżemem własnej roboty z czarnej porzeczki,na mase kajmakowa bo takadałam posypałam zmiażdzonymi orzechamiwłoskimi i do śmietany nie dałam cukru.Wiecie co wyszło?Miod malina!!
oczywiście, nawet trzeba, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto, bardzo słodkie, ale od czasu do czasu można poszaleć
dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Jak zwykle pyszności.Prezętuje się w przekroju świetnie i jest apetyczne polecam.
w smaku dobry,ale za rzadka masa czekoladowa,myślę że przez serek homogenizowany….. a kremówka mi się zważ yła po dodaniu kakao
tak można masy położyć bezpośrednio na siebie, pozdrawiam
A czy można coś z tymi herbatnikami wykombinować, jakoś je pominąć? Wiadomo, że są twarde a mogą nie namięknąć odpowiednio przy moich łasuchach.. Poza tym jest biszkopt .. Można masy położyć bezpośrednio na siebie? Pozdrawiam :)
Ciasto pyszne,wyszlo mi takie jak na zdjeciu,ale tluste i bardzo kaloryczne,poza tym herbatniki twarde,moze trzeba by bylo je nasaczyc,albo uzyc inne ciastka,bo naprawde ciezko jesc widelcem,ale jest smaczne,to trzeba przyznac!!!!