Bardzo słodki, pyszny deser z bananami i likierem Baileys. Wierzch posypany jest maślaną kruszonką. Całość aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Czekolada na wierzchu masy bananowej roztapia się i jest wspaniałym łącznikiem między kruszonką a bananami. Deser szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam… (przepis z książeczki „bootleg bakery” Kiki Bee).
Kruszonka z bananami, czekoladą i likierem Baileys
Składniki na 6 porcji:
3 bardzo dojrzałe banany
100ml likieru Baileys
2 łyżki płynnego miodu
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
Dodatkowo:
do podania lody waniliowe
1. Do miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem. Dodać likier, miód i dokładnie wymieszać.
2. Składniki na kruszonkę wymieszać razem i zagniatając palcami, zrobić kruszonkę.
3. Do sześciu niedużych żaroodpornych miseczek wyłożyć masę bananową (tak po trzy spore łyżki do jednej). Wierzch posypać mleczną czekoladą i kruszonką.
4. Miseczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
5. Podawać przestygnięte z dodatkiem lodów waniliowych, pycha.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Czy można czymś zastąpić likier ?
można dać troszkę posłodzoną śmietankę 30% lub 36% pozdrawiam
szybkie, łatwe, pyszne
i oryginalne
dzięki
Wyszły przepyszne, polecam wszystkim serdecznie i dziękuje za przepis:-)
chyba bym podwoiła składniki, pozdrawiam
Czy mogłaby pani podać składniki na blachę o wymiarach 33 x 20 cm ? :)
mają 9cm szerokości na 5cm wysokości, pojemność 150ml, pozdrawiam
Jaką mają pojemność lub wymiary użyte przez Panią kokilki?
Zrobiłam. Genialne! Goście zachwyceni! Pozdrawiam i dziękuję!
postaram się, pozdrawiam
Odpowie mi Pani na e-mail?
bardzo mi miło! dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
pysznosci,juz wyprobowalismy i nie zostalo ani okruszek!
Ło matko! :) wygląda szałowo :) i smakuje pewnie obłędnie!!! :)
musi być pyszne, na pewno wypróbuję!