Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, ciekawe w smaku. Bardzo polecam…
Ciasto czekoladowa „krówka”
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400g)
Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g
200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone)
80g masła w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 400g herbatników (6 paczek)
100-150g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami)
Ciasto:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa karmelowa:
6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Krem czekoladowy:
7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Masa kakaowa:
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać.
Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.
Udanych wypieków:)
Moje ulubione poprostu boskie
Ciasto przepyszne serdecznie polecam!
Dzięki PAni mam „hitowe” ciasto na imprezki rodzinne , dziekuję za ten wspaniały przepis.
Witam Panią często korzystam z pani przepisów ,na święta chcę zrobić czekoladowa krówkę ale herbatniki zastąpiłabym krakersami żeby przełamać słodycz -proszę mi podpowiedzieć czy nie zepsuję ciasta ? pozdrawiam
myślę, że nie zepsują, pozdrawiam serdecznie
a czy do tej śmietany co na wierzch to nie daje się śmietan-fix?
ja nie dodawałam, ale można dodać, jak ciasto będzie długo stać, pozdrawiam
miło mi, bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne ;) Wszystkim smakowało :) Polecam bardzo !
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Ciasto bardzo smaczne.Myślałam że będzie bardzo słodkie ale jest super.Gościom BARDZO smakowało.
dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie
Wszyscy się zajadali i prosili o dokładkę – dziękuję za przepis, polecam wszystkim
Jak to bez pieczenia, podany jest przepis z pieczeniem biszkoptu.
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy herbatniki można zastąpić krakersami ?
Ja kazda warstwę posmarowalam dżemem z czarnej porzeczi własnej roboty-wysmienite!!
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rozpływa sie w ustach i herbatniki nie sa twarde.
Pszepis super,ale ja troche zmieniłam poniewaz bałam sie ze będzie za słodki. Herbatniki masączyłam woda z cytryna, kazdą wrstwę herbatników posmarowałam dżemem własnej roboty z czarnej porzeczki,na mase kajmakowa bo takadałam posypałam zmiażdzonymi orzechamiwłoskimi i do śmietany nie dałam cukru.Wiecie co wyszło?Miod malina!!
oczywiście, nawet trzeba, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto, bardzo słodkie, ale od czasu do czasu można poszaleć
dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Jak zwykle pyszności.Prezętuje się w przekroju świetnie i jest apetyczne polecam.
w smaku dobry,ale za rzadka masa czekoladowa,myślę że przez serek homogenizowany….. a kremówka mi się zważ yła po dodaniu kakao
tak można masy położyć bezpośrednio na siebie, pozdrawiam
A czy można coś z tymi herbatnikami wykombinować, jakoś je pominąć? Wiadomo, że są twarde a mogą nie namięknąć odpowiednio przy moich łasuchach.. Poza tym jest biszkopt .. Można masy położyć bezpośrednio na siebie? Pozdrawiam :)
Ciasto pyszne,wyszlo mi takie jak na zdjeciu,ale tluste i bardzo kaloryczne,poza tym herbatniki twarde,moze trzeba by bylo je nasaczyc,albo uzyc inne ciastka,bo naprawde ciezko jesc widelcem,ale jest smaczne,to trzeba przyznac!!!!
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję,
pozdrawiam serdecznie:)
PYSZNE. robiłam na Święta. Wbrew pozorom nie jest skomplikowane i szybko się robi. Podzieliłam masę na ciasto na dwie blachy i piekłam troszkę krócej razem na dwóch półkach piekarnika z termoobiegiem – wyszło super i nie musiałam przekrawać. Wszystkim baaardzo smakował i link do strony poszedł w obieg :)
ja używam „danio” bo tylko to jest w moim osiedlowym sklepie, pozdrawiam
Jaki serek Homogenizowany polecasz? Boję się, że mógłby się rozpłynąć w połączeniu z nutellą :)
Upiekłam na Sylwestra, goście byli zachwyceni, przepis rozszedł sie już wsród znajomych, zresztą nie tylko on jeden z Twojej strony. Pozdrawiam :)
cieszę się, że się udało i bez masła:) ja czasami też tak mam, włożę do piekarnika a coś zostanie na blacie, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Super ciacho – gdybym nie schowała to dzieci zjadłyby wszystko. Dla miłośników nutelli i czekolady. Mniam mniam jak mawiają moje dzieciaki.
Choć przyznaję, że nie obeszło się bez wpadki :)
Ciasto już ładnie w lodówce leżało a na blacie w kuchni zostało masło ;)
Jakie było moje zdziwienie bo zapomniałam go dać do nutelli :)
Ale i tak wyszło pyszne – fajny przepis – Dziękuję.
Zrobione – pycha! Mąż mówi, że ekonomiczne, bo jak goście nawet będą chcieli zjeść więcej, to nie dadzą rady – ciacho konkret :-)
Życzę wszystkiego najlepszego i smacznego! pozdrawiam serdecznie
super, robie dziś na jutro – rocznica ślubu :)
Nie ma wyjścia -trzeba uwielbiać -dać się pokroić itp-Ciasto jak ze snu-Idealna perfecja
no za taką krówkę to bym się dała pokroić:)
MG: – te przywiozłam z Malty, ale kiedyś kupiłam na tortownia pl
Artigiana: – ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, wspaniale że się udała i smakowała,
pozdrawiam serdecznie
Gdzie kupujesz te kropelki czekoladowe?
Upiekłam z jedną modyfikacją. Nie posłodziłam śmietany 36 tylko ubiłam z samym kakao. I dobrze bo słodkaśne. Ale obłęd w ciapki. Pyszne!!!
Dawno mnie u Ciebie nie było i chyba dobrze- naoglądam sie później tych pyszności i z kuchni wyjść nie mogę. Później tyłek rośnie, że ho ho! ;) Pojadłabym kawałeczek lub dwa tej czekoladowej krówki!
nie wiem z ilu jajek jest biszkopt uniwersalny, upiekłam również do tego ciasta biszkopt z 6 jajek i też jest dobrze, więc wprowadziłam zmiany przy biszkopcie reszta bez zmian, pozdrawiam serdecznie
Chyba machnę takie ciacho na niedzielne urodziny córeczki :D Czy biszkopt uniwersalny nada się? 7 jajek to strasznie dużo…
Ewa: – na pewno nie zepsują smaku, mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam
Jutro będę piekła. dieta się pójdzie gwizdać coś czuję!
tezeje w lodowce, tylko moj biszkopt wyszedl duzo duzo wyzszy niz ten na zdjeciu, a masy karmelowej bylo za malo na 2 warstwy, wiec zrobilam 2 czekoladowej :) i nie mialam herbatnikow – zastapilam digestivami – mam nadzieje, ze nie zepsuja zbyt ciasta, bo sa chyba grybsze niz herbatniki… dam znac jutro po degustacji :) dziekuje za przepis :)
Mmmm, jak pięknie wygląda – aż ślinka cieknie :)
Gdzie kupujesz chocolate chips?
wygląda obłędnie
Na pewno wypróbuję;)) A porcelana cudowna;)) Pozdrawiam
Świetne ciasto! Wygląda doskonale, smakowicie. :)
Przepraszam, ale obśliniłam monitor…
masa serowa to krem czekoladowy, już teraz powinno być wszystko dobrze, wykładamy ją na herbatniki punkt 9. pozdrawiam
A co się stało z masą serową?
Mmm… Wygląda cudownie, na pewno też tak smakuje :) Piękne zdjęcia!