Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, ciekawe w smaku. Bardzo polecam…
Ciasto czekoladowa „krówka”
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400g)
Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g
200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone)
80g masła w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 400g herbatników (6 paczek)
100-150g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami)
Ciasto:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa karmelowa:
6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Krem czekoladowy:
7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Masa kakaowa:
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać.
Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.
Udanych wypieków:)
Moje ulubione poprostu boskie
Ciasto przepyszne serdecznie polecam!
Dzięki PAni mam „hitowe” ciasto na imprezki rodzinne , dziekuję za ten wspaniały przepis.
Witam Panią często korzystam z pani przepisów ,na święta chcę zrobić czekoladowa krówkę ale herbatniki zastąpiłabym krakersami żeby przełamać słodycz -proszę mi podpowiedzieć czy nie zepsuję ciasta ? pozdrawiam
myślę, że nie zepsują, pozdrawiam serdecznie
a czy do tej śmietany co na wierzch to nie daje się śmietan-fix?
ja nie dodawałam, ale można dodać, jak ciasto będzie długo stać, pozdrawiam
miło mi, bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne ;) Wszystkim smakowało :) Polecam bardzo !
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Ciasto bardzo smaczne.Myślałam że będzie bardzo słodkie ale jest super.Gościom BARDZO smakowało.
dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie
Wszyscy się zajadali i prosili o dokładkę – dziękuję za przepis, polecam wszystkim