Fantastycznie czekoladowe ciasto podane z ciepłym sosem czekoladowym i uprażonymi orzechami. Wspaniale, intensywnie smakuje czekoladą i każdy, kto ją uwielbia będzie zadowolony. Do tego radzę jeszcze podać trochę bitej śmietany, ale bez cukru. Oczywiście możemy podać też ciasto samo, bez żadnych dodatków, jest również pyszne. Ciasto cudownie pachnie czekoladą, więc w domu już podczas pieczenia zrobiło się przyjemniej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony aww.com).
Ciasto czekoladowe z ciepłym sosem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
180g cukru
3 jajka
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
180ml mleka (w temperaturze pokojowej)
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Sos czekoladowy:
270ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Dodatkowo:
bita śmietana
Ciasto:
1. Czekoladę połamać i roztopić na parze (w rondelku lub misce znajdującej się nad gotująca się wodą).
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem i aromatem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich/średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Następnie do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, mleko i wymieszać krótko do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem od pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyłączać piekarnika).
6. Poszatkowane orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem od pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Sos czekoladowy:
7. Czekoladę poszatkować.
Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Odczekać 2-3 minuty i wymieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi.
8. Kawałki ciasta czekoladowego ułożyć na talerzykach. Polać je ciepłym sosem czekoladowym, posypać uprażonymi orzechami i ozdobić bitą śmietaną.
Jeśli sos po ostygnięciu zrobi się bardzo gęsty, proszę go podgrzać np. w mikrofalówce (tylko proszę uważać, żeby nie przypalić).
Udanych wypieków:)
moja była rzadka z kartonika, pozdrawiam
tak tylko że można kupić śmietanę 30% lub 36% rzadką albo gęstą jedna i druga nadaję się do ubicia ale moje pytanie czy lepiej gęstą czy rzadką do tego sosu kupić pozdrawiam serdecznie
to śmietana o zawartości tłuszczu 30% lub 36% można kupić ją w kartoniku i w kubeczku, pozdrawiam