Ciasto czekoladowa „krówka”

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, ciekawe w smaku. Bardzo polecam…

ciasto czekoladowa krowka

Ciasto czekoladowa „krówka”
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy krówkowej (w temperaturze pokojowej 370-400g)
Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g
200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone)
80g masła w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 400g herbatników (6 paczek)
100-150g startej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych do posypania wierzchu (można też wierzch posypać kakao lub pokruszonymi czekoladowymi wafelkami)

ciasto czekoladowa krowka3

Ciasto:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa:
6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.

Krem czekoladowy:
7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.

krowka

9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.

10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.

Masa kakaowa:
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać.
Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.

12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kropelkami czekoladowymi lub pokruszonymi wafelkami, startą czekoladą.

Udanych wypieków:)

ciasto czekoladowa krowka

Print Friendly, PDF & Email

58 komentarzy do wpisu „Ciasto czekoladowa „krówka””

  1. masa serowa to krem czekoladowy, już teraz powinno być wszystko dobrze, wykładamy ją na herbatniki punkt 9. pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. tezeje w lodowce, tylko moj biszkopt wyszedl duzo duzo wyzszy niz ten na zdjeciu, a masy karmelowej bylo za malo na 2 warstwy, wiec zrobilam 2 czekoladowej :) i nie mialam herbatnikow – zastapilam digestivami – mam nadzieje, ze nie zepsuja zbyt ciasta, bo sa chyba grybsze niz herbatniki… dam znac jutro po degustacji :) dziekuje za przepis :)

    Odpowiedz
  3. nie wiem z ilu jajek jest biszkopt uniwersalny, upiekłam również do tego ciasta biszkopt z 6 jajek i też jest dobrze, więc wprowadziłam zmiany przy biszkopcie reszta bez zmian, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Dawno mnie u Ciebie nie było i chyba dobrze- naoglądam sie później tych pyszności i z kuchni wyjść nie mogę. Później tyłek rośnie, że ho ho! ;) Pojadłabym kawałeczek lub dwa tej czekoladowej krówki!

    Odpowiedz
  5. Upiekłam z jedną modyfikacją. Nie posłodziłam śmietany 36 tylko ubiłam z samym kakao. I dobrze bo słodkaśne. Ale obłęd w ciapki. Pyszne!!!

    Odpowiedz
  6. MG: – te przywiozłam z Malty, ale kiedyś kupiłam na tortownia pl

    Artigiana: – ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, wspaniale że się udała i smakowała,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Zrobione – pycha! Mąż mówi, że ekonomiczne, bo jak goście nawet będą chcieli zjeść więcej, to nie dadzą rady – ciacho konkret :-)

    Odpowiedz
  8. Super ciacho – gdybym nie schowała to dzieci zjadłyby wszystko. Dla miłośników nutelli i czekolady. Mniam mniam jak mawiają moje dzieciaki.
    Choć przyznaję, że nie obeszło się bez wpadki :)
    Ciasto już ładnie w lodówce leżało a na blacie w kuchni zostało masło ;)
    Jakie było moje zdziwienie bo zapomniałam go dać do nutelli :)
    Ale i tak wyszło pyszne – fajny przepis – Dziękuję.

    Odpowiedz
  9. cieszę się, że się udało i bez masła:) ja czasami też tak mam, włożę do piekarnika a coś zostanie na blacie, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  10. Upiekłam na Sylwestra, goście byli zachwyceni, przepis rozszedł sie już wsród znajomych, zresztą nie tylko on jeden z Twojej strony. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  11. PYSZNE. robiłam na Święta. Wbrew pozorom nie jest skomplikowane i szybko się robi. Podzieliłam masę na ciasto na dwie blachy i piekłam troszkę krócej razem na dwóch półkach piekarnika z termoobiegiem – wyszło super i nie musiałam przekrawać. Wszystkim baaardzo smakował i link do strony poszedł w obieg :)

    Odpowiedz
  12. Ciasto pyszne,wyszlo mi takie jak na zdjeciu,ale tluste i bardzo kaloryczne,poza tym herbatniki twarde,moze trzeba by bylo je nasaczyc,albo uzyc inne ciastka,bo naprawde ciezko jesc widelcem,ale jest smaczne,to trzeba przyznac!!!!

    Odpowiedz
  13. A czy można coś z tymi herbatnikami wykombinować, jakoś je pominąć? Wiadomo, że są twarde a mogą nie namięknąć odpowiednio przy moich łasuchach.. Poza tym jest biszkopt .. Można masy położyć bezpośrednio na siebie? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  14. w smaku dobry,ale za rzadka masa czekoladowa,myślę że przez serek homogenizowany….. a kremówka mi się zważ yła po dodaniu kakao

    Odpowiedz
  15. Pszepis super,ale ja troche zmieniłam poniewaz bałam sie ze będzie za słodki. Herbatniki masączyłam woda z cytryna, kazdą wrstwę herbatników posmarowałam dżemem własnej roboty z czarnej porzeczki,na mase kajmakowa bo takadałam posypałam zmiażdzonymi orzechamiwłoskimi i do śmietany nie dałam cukru.Wiecie co wyszło?Miod malina!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz