Ciasteczka owsiane z sezamem – Uwielbiam ciasteczka owsiane i dosyć często je piekę, korzystając z różnych przepisów. Ten przepis uważam za jeden z lepszych:), ponieważ zawsze ciasteczka wychodzą przepyszne i chrupiące. Oryginalny przepis pochodzi ze strony. Ja do ciasteczek dodałam moje ulubione dodatki, czyli sezam i rodzynki, ale każdy oczywiście może zmodyfikować je na swój sposób.
Ciasteczka owsiane z sezamem
Składniki:
200g płatków owsianych
0,5 szklanki mąki
3 jajka
pół kostki masła
40-60g brązowego cukru
150g sezamu
100g rodzynek
1-2 łyżki płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Wsypujemy sezam na patelnię i prażymy na złoty kolor, przesypujemy do miseczki.
Do masła rozgrzanego na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią. Płatki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Następnie płatki owsiane wsypujemy do uprażonego sezamu i dodajemy rodzynki, mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi i sezamem. Dodajemy rozbełtane jajka, miód i dokładnie mieszamy.
Owsianą masę można wyjąć na stolnicę, równomiernie rozłożyć i szklanką wycinać ciasteczka lub łyżeczką nakładać ciasto na blaszkę i lekko spłaszczać.
Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg, na wysmarowanej masłem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Udanych wypieków :)
wyszły bardzo ładnie, jednak w smaku cóż… jak dla mnie bez szału
ciesze się bardzo:) pozdrawiam serdecznie
smakują pysznie i fakt to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadłam
wyglądają obłędnie i zaraz się za nie zabieram:)
Ciasto wyszło suche takie,że niemogłam formować ciastek niewiem dlaczego robiłam zgodnie z przepisem
Faktycznie konsystencja ciasta była dość luźna – będę musiała jeszcze raz spróbować. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)
myślę, że składniki były za ciepłe, miód się rozpuścił i jajka pewnie były duże, więc ciasto było dosyć lejące, pewnie wyszła taka owsianka:) dlatego ciasteczka nie wyszły chrupiące, pozdrawiam
Po wcześniejszych (udanych:)) próbach z innymi owsianymi ciasteczkami, dzisiaj – zachęcona pozytywnymi komentarzami – skusiłam się na te z tego przepisu. Nie mam pojęcia w czym rzecz, ale chrupiące to one nie wyszły, raczej bardzo mięciutkie. Zastanawia mnie co mogłam zrobić nie tak? Może jakieś sugestie? Ktoś miał wcześniej taką sytuację?
tak na funkcji termoobieg, już dopisuje, pozdrawiam
Witam.
Czy piekarnik ma być nagrzany do 160?
pozdrawiam
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dziś zrobiłam ciasteczka i od razu dodałam je do ulubionych :) Smakowały całej rodzinie .Dodałam pół na pół rodzynek i żurawiny. Pychotka :)
można dodać białego, będzie równie pysznie, pozdrawiam
Mam pytanie czy można dodać białego cukru, czy zmieni to smak lub wygląd?
Pozdrawiam!!!
Witam:)
to będzie tak około 25 ciastek,
pozdrawiam serdecznie