Ciasteczka owsiane z sezamem – Uwielbiam ciasteczka owsiane i dosyć często je piekę, korzystając z różnych przepisów. Ten przepis uważam za jeden z lepszych:), ponieważ zawsze ciasteczka wychodzą przepyszne i chrupiące. Oryginalny przepis pochodzi ze strony. Ja do ciasteczek dodałam moje ulubione dodatki, czyli sezam i rodzynki, ale każdy oczywiście może zmodyfikować je na swój sposób.
Ciasteczka owsiane z sezamem
Składniki:
200g płatków owsianych
0,5 szklanki mąki
3 jajka
pół kostki masła
40-60g brązowego cukru
150g sezamu
100g rodzynek
1-2 łyżki płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Wsypujemy sezam na patelnię i prażymy na złoty kolor, przesypujemy do miseczki.
Do masła rozgrzanego na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią. Płatki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Następnie płatki owsiane wsypujemy do uprażonego sezamu i dodajemy rodzynki, mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi i sezamem. Dodajemy rozbełtane jajka, miód i dokładnie mieszamy.
Owsianą masę można wyjąć na stolnicę, równomiernie rozłożyć i szklanką wycinać ciasteczka lub łyżeczką nakładać ciasto na blaszkę i lekko spłaszczać.
Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg, na wysmarowanej masłem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Udanych wypieków :)
witam serdecznie!!
mam pytanie, ile wychodzi ciastek z podanego przepisu?
muszę upiec ciasteczka dla całej klasy na bal karnawałowy, dla 25 dzieciaków, i nie wiem jakich użyć proporcji. będę wdzięczna za info.
pozdrawiam :)))
ciasteczka super, smakują całej rodzinie :-)
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały:)
pozdrawiam serdecznie
Super przepis. Ciastka wyszły PRZEPYSZNE!!!
bardzo się cieszę, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Przepyszne te ciasteczka. Wczoraj piekłam, rewelacja!
Właśnie je zrobiłam…fajne są ale wyszły mi trochę gorzkie :( może to z tego powodu że za długo prażyłam sezam i brązowy cukier z płatkami mi się trochę przypalił? Dodałam też pół cukru wanilinowego zamiast cały bo wydawało mi się że przesadzę ze słodyczą.. Jak myślisz Cukierenko czy wyjdą równie dobrze jak następnym razem nie uprażę sezamu a brązowy cukier dodam dopiero po przesypaniu płatków z patelni? Czy Tobie też kiedyś wyszły gorzkie? Dziękuję za odpowiedź:)
tak można
pozdrawiam
Czy można zamiast masła użyć margaryny?
cieszę się:)
pozdrawiam ciepło
najlepsze jakie jadłam :)
Są niesamowite, ale mają jeden jedyny mankament / pachną MALIZNĄ obojętnie ile się ich nie zrobi/ wczoraj zrobiła AC i dziś już widać dno pojemnika. Całe szczęście , że wychodzą chrupiące – AC woli takie, jak na przykład cytrynowe. Pozdrawiamy Główną Cukierniczkę AKC
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały
pozdrawiam serdecznie
Super ciasteczka zrobiłam tylko zamiast sezamu dodałam mieszankę studencką. Wyglądają i smakują obłędnie. Z tej ilości składników wyszło mi 17 sporych ciastek.
super