Jedne z lepszych brownies, jakie jadłam, takie z prawdziwego zdarzenia:) Bardzo wilgotne, a nawet mokre, intensywnie czekoladowe. Wszystkie warstwy ciasta świetnie do siebie pasują, czekoladowy spód, masa serowa i maliny. Całość lekko waniliowa, o fantastycznym zapachu. Ciasto zniknęło błyskawicznie. Dla mnie super, na pewno upiekę je jeszcze raz, bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z książki „Green & Black’s Ultimate: Chocolate Recipes: The New Collection”).
Brownies z serem i malinami
Składniki:
Ciasto:
200g masła
170g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
180g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
70g pszennej mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
5 jajek
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej białej czekolady
Masa serowa:
350g zmielonego białego sera jak na sernik
2 łyżki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
170g malin
Ciasto:
1. Pokrojone masło i połamaną czekoladę włożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż się roztopią i połączą w jednolitą masę. Odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
3. Jajka z aromatem waniliowym lekko ubić mikserem na najwyższych obrotach (żeby się spieniły, ucierać przez około 2 minuty).
4. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masę czekoladową i wymieszać dokładnie łyżką.
Następnie dodać jajka, białą czekoladę i znów dokładnie wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą, czekoladową masę.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Masa serowa:
6. Ser krótko utrzeć mikserem z jajkami, cukrem i aromatem na gładką masę.
7. Masę serową przełożyć na czekoladowe ciasto w blaszce. Następnie widelcem przemieszać trochę masy, aby powstał marmurkowy wzorek. Na wierzch poukładać maliny i lekko je docisnąć.
8. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, po 40 minutach ciasto umieściłam na środkowym poziomie piekarnika (3 od dołu) i piekłam jeszcze 5 minut, żeby przypiekło się z wierzchu.
Brownies z serem i malinami podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam to ciasto ponownie, tym razem tylko dla mnie i eksperymentalnie na mące bezglutenowej mix uniwersalny Incola i udało się :) Trzeba było jedynie dosypać 3 łyżki mąki więcej, aby ciasto nie było za rzadkie, glutenowcy nie wyczuli różnicy ;))
Pozdrawiam :))
Ciasto wyszło idealne! ❤️
Mam pytanie, czy do tego ciasta można dodać zamrożone maliny (o świeże teraz trudno. Jeżeli tak, to czy trzeba je rozmrażać. (rozmrożone maliny nie wyglądają najlepiej)
tak, ja bym rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć mrożonych malin?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Dobry wieczór. Czy zamiast mielonego sera można użyć serka typu philadelphia? Ciasto bardzo kusi a nie mam dostępu ani do sera mielonego ani do żadnej maszynki. Pozdrawiam.
myślę, że tak, możną użyć serka typu philadelphia, pozdrawiam
Cukierenko Twoje ciasto robi furorę na instagramie, tylko trochę zmodyfikowane :)
https://www.instagram.com/p/BQnooVUh_Uc/?taken-by=kwestiasmakucom&hl=pl
Witam,
Chciałam spytać jakie muszę użyć proporcje jeśli moja blacha ma wymiary 24×29
powinno wystarczyć o połowę, pozdrawiam serdecznie
można z 5 minut dłużej piec, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam to ciacho w tortownicy 25cm. wyszło przepyszne! tylko warstwa czekoladowa na środku płynna… chociaż też dobra ;) piekłam 45 minut, możliwe że jeszcze za krótko? czy to z innego powodu? będę próbować jeszcze raz bo smakuje obłędnie :)