Rolada z białą czekoladą i malinami

Rewelacyjne ciasto, bardzo smaczne, lekkie i delikatne. Soczyste maliny, bita śmietana i ciasto na białej czekoladzie smakują fantastycznie, na pewno przygotuję tę roladę niejeden raz. Dostałam od gości wiele pochwał, byli zachwyceni. Do tego jest naprawdę szybka w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Idealna na przyjęcie:). Bardzo polecam i na pewno będę robiła teraz więcej rolad są apetyczne, robią wrażenie i smakują znakomicie. Zapraszam na film.

Przepis z FILMEM.

Rolada z białą czekoladą i malinami 1

Rolada z białą czekoladą i malinami
Składniki:
Ciasto:
130g białej czekolady
100g mąki (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
5 jajek
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
fix do śmietany (niekoniecznie)
1,5 szklanki świeżych malin
Do ozdoby:
cukier puder
bita śmietana (ubiłam 200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% bez cukru)
maliny
listki melisy lub mięty

Ciasto:
1. Białą czekoladę roztopić na parze, czyli w małym naczyniu znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą.

2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.

3. Dużą blachę (taką od wyposażenia piekarnika) posmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia (jak na filmie).

4. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

5. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.

6. Następnie dodać roztopioną białą czekoladę, aromat i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7.Wsypać mąkę i wymieszać krótko, delikatnie łyżką.

8. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17-20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

9. Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką, a potem deską lub drugą blaszką i odwrócić je do góry dnem. Zdjąć blaszkę, na której piekło się ciasto i z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, spod ciasta wyciągnąć blaszkę, na blacie ma zostać tylko ściereczka z ciastem.
Ciasto wyrównać z brzegiem ściereczki i zwinąć je razem dosyć ciasno, odstawić do ostygnięcia.

Nadzienie:
11. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na sztywno. Na końcu dodać fix i wymieszać krótko mikserem.

12. Ostygniętą roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką, zachowując 2cm czysty brzeg. Ułożyć maliny i zwinąć ciasto bez ściereczki, robiąc roladę. Włożyć ją na parę godzin do lodówki.

13. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem,
ozdobić bitą śmietaną, owocami i listkami melisy lub mięty.

Udanych wypieków:)

Rolada z białą czekoladą i malinami 2

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Rolada z białą czekoladą i malinami”

  1. Zrobiłam kolejną – nie mam tak pięknych talerzy do ekspozycji o drygu do fotek nie wspomnę jak Pani… ale wyszła imponująca… :-) Nie wiem czy powinnam jej wyżej piec… piekłam w 180 st. i przez 17 min. i niestety się lekko przypala… I papier nie chce mi ładnie się odrywać jak u Pani ;-( Jakieś porady?

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam :-) W moim piekarniku muszę piec w niższej temperaturze… Czy myśli Pani, że 180 st. C. wystarczy? Mimo, że piekarnik elektryczny to gdzieś rant ciasta się lekko opiekł. Poza tym nie dałam czekolady białej – ale wyszło super. Rolada bardzo smaczna.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz