Brownies z serem i malinami

Jedne z lepszych brownies, jakie jadłam, takie z prawdziwego zdarzenia:) Bardzo wilgotne, a nawet mokre, intensywnie czekoladowe. Wszystkie warstwy ciasta świetnie do siebie pasują, czekoladowy spód, masa serowa i maliny. Całość lekko waniliowa, o fantastycznym zapachu. Ciasto zniknęło błyskawicznie. Dla mnie super, na pewno upiekę je jeszcze raz, bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z książki „Green & Black’s Ultimate: Chocolate Recipes: The New Collection”).

Brownies z serem i malinami 1

Brownies z serem i malinami
Składniki:
Ciasto:
200g masła
170g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
180g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
70g pszennej mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
5 jajek
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej białej czekolady
Masa serowa:
350g zmielonego białego sera jak na sernik
2 łyżki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
170g malin

Brownies z serem i malinami 2

Ciasto:
1. Pokrojone masło i połamaną czekoladę włożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż się roztopią i połączą w jednolitą masę. Odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.

2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

3. Jajka z aromatem waniliowym lekko ubić mikserem na najwyższych obrotach (żeby się spieniły, ucierać przez około 2 minuty).

4. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masę czekoladową i wymieszać dokładnie łyżką.
Następnie dodać jajka, białą czekoladę i znów dokładnie wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą, czekoladową masę.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Masa serowa:
6. Ser krótko utrzeć mikserem z jajkami, cukrem i aromatem na gładką masę.

7. Masę serową przełożyć na czekoladowe ciasto w blaszce. Następnie widelcem przemieszać trochę masy, aby powstał marmurkowy wzorek. Na wierzch poukładać maliny i lekko je docisnąć.

8. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, po 40 minutach ciasto umieściłam na środkowym poziomie piekarnika (3 od dołu) i piekłam jeszcze 5 minut, żeby przypiekło się z wierzchu.
Brownies z serem i malinami podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Brownies z serem i malinami 3

Brownies z serem i malinami 4

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

44 komentarze do “Brownies z serem i malinami”

  1. Cieszę się, że smakowało, może Pni używać foremek silikonowych, czas pieczenia się nie zmieni,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne. Wspaniałe przepisy. Mam pytanko cukierenko. Uzywasz do pieczenia form silikonowych? czy na twoje przepisy mogę takich uzywać? I czy czasy pieczeń się nie zmienią? POzdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  3. Witam
    Jednak użyłam innej foremki, okrągłej o zbliżonej wielkości, wolałam nie ryzykować większej:)
    Ciasto mistrzostwo świata, dla nas petarda!! Wilgotne, prawie mokre, rozpływające się w ustach, a dziś po wyjęciu z lodówki dla mnie jeszcze lepsze:) Mąż stwierdził, że w życiu nie jadł takiego ciasta, rano zabrał do pracy 1/3 blachy, a syn powiedział, że to najlepsze ciacho czekoladowo-sernikowe jakie jadł i mam je częściej robić:)
    Nie miałam żadnego problemu z masą czekoladową jak inni, wszystko według przepisu, krok po kroku i wyszło idealne:)
    Uwielbiam Twój blog, mamy już tyle ulubionych ciast z tej strony, że co weekend mamy dylemat jakie upiec:))
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    Odpowiedz
  4. Nie wiem, czy moje zapytanie poszło, zawisł mi lapek, więc wysyłam jeszcze raz

    Witam.
    Czy można do tego przepisu użyć większej foremki o wymiarach 21×25? Czy będzie ona za duża? Ciasto zapewne wyszło by niższe, ale czy przez to powinnam je piec krócej o kilka minut?
    Może piekł już ktoś w takiej foremce?

    Odpowiedz
  5. Witam.
    Czy można do tego przepisu użyć większej foremki o wymiarach 21×25? Czy będzie ona za duża? Ciasto zapewne wyszło by niższe, ale czy przez to powinnam je piec krócej o kilka minut?
    Może piekł już ktoś w takiej foremce?

    Odpowiedz
  6. Ale jestem zła… długo czekałam żeby zrobić ten sernik i mi nie wyszedł :( Mam ten sam problem co Izabella82. Moja mama czekoladowa również była za rzadka i masa serowa dosłownie w nią wpadła w miejscu gdzie wlewałam. Musiałam w rezultacie wszystko przemieszać. Co mogłam zrobić źle? Czyżby masa czekoladowa musiała być bardzo zimna w momencie nalewania na nią masę serową?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz