Babka z malinami

Babka z malinami – Bardzo smaczna babka piaskowa z malinami, skórką pomarańczową i rumem. Lekka, delikatna, rozpływa się w ustach, maliny dodają wspaniałego aromatu oraz koloru. Doskonale łączy się aromat i smak skórki pomarańczowej z rumem, który też jest wyczuwalny. Babka dzięki owocom jest wilgotna i bardziej sycąca. Pięknie pachnie i bajecznie się prezentuje (jestem z niej odrobinę dumna:) ), jak dla mnie świetne połączenie smaków i aromatów. Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i użyjmy dobrego masła o zawartości tłuszczu 82%, wtedy babka będzie idealna i zmniejszy się prawdopodobieństwo, że masa podczas ucierania się zważy. Bardzo polecam, pycha:).

Babka z malinami

Babka z malinami
Składniki:
200g mąki pszennej + 1 łyżka
150g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
4 łyżki rumu
250g malin
cukier do posypania

1. Wymieszać razem 200g mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (przez 4 minuty). Dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować na najniższych obrotach.

3. Dodać skórkę pomarańczową, rum i mąkę. Krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.

4. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.

5. Formę na babkę o średnicy 24-25cm posmarować masłem. Nałożyć 1/4 ciasta, do pozostałego ciasta dodać maliny i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać.

6. Piekłam babkę w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka z malinami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do wpisu „Babka z malinami”

  1. Witam, ciacho wygląda bajecznie, zrobię w ten weekend, będzie akurat do popołudniowej kawki :)
    Tylko proszę powiedz mi skąd masz taką śliczną paterę? Poluję na porządną paterę w takim stylu już od kilku miesięcy i nic! Pozdrawiam :)

  2. Witam,
    na tą paterę trafiłam przez przypadek, przejeżdżając przez Nysę, koło rynku jest tam sklep z gospodarstwem domowym i tam ją kupiłam.
    pozdrawiam

  3. No to nici z zakupów :) Z Torunia do Nysy to trochę za daleko :) A możesz zdradzić producenta patery, może w ten sposób uda mi się znaleść gdzieś bliżej ;) Pozdrawiam

  4. Witam, czy można dodać mrożonych malin? Czy nie wpłynie to na konsystencję ciasta? Czy trzeba będzie przez to piec troszkę dłużej? Pozdrawiam :)

  5. Dzień dobry:)
    można dodać mrożonych malin, tylko wcześniej proszę je rozmrozić, aby były w temperaturze pokojowej, inaczej wyjedzie zakalec, bo to ciasto na tłuszczu,
    nie trzeba będzie piec dłużej,
    pozdrawiam:)

  6. Dziekuje za odpowiedź, ale boje się że z rozmrożonych malin zrobi się papka. Czy możesz mi polecić jakieś inne ciasto do którego będą mogła dodać zamrożone maliny?

  7. Zrobilam i wyszla perfekcyjnie!!! Nie mialam rumu wiec zastapilam go Grand Marnier, ktory ma smak pomaranczowy. Wyszla przepyszna babka! Rewelacyjny przepis :-) …zreszta jak wszystkie ktore do tej pory wyprobowalam :)) Nawet tym razem zrobilam zdjecie :)) Pozdrawiam !!

  8. bardzo się cieszę, że smakowała, proszę przysłać zdjęcie,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Witam ! I ja skusilam na ta babke , wlasnie stoji w piekarniku :) I to nie pierwsze ciasto ktore upiklam ztad , jak dotad byly wysmienite :) Dziekuje za pyszne przepisy i piekne foto.

  10. Dzień dobry! Babka w piekarniku. Dodałam tylko skórkę cytrynową i groszki czekoladowe, a maliny pominęłam. Spróbuję w sezonie :-) Martwi mnie tylko, że ciasto bylo bardzo gęste. Nakładałam je łyżką do formy. Obawiałam się takiej ilości mąki. Ciekawe czy wyjdzie i ładnie urośnie…

  11. Moja ulubiona strona z przepisami :) Piekne wypieki, kazde z wyprobowanych pyszne :) Zawsze gdy nie wiem, co upiec, zagladam na ta strone i zawsze znajduje cos fajnego. Super !

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.