Ciasto ze śliwkami w polewie – Przepyszne, kruche ciasto ze śliwkami oraz polewą zrobioną z twarogu, śmietany, migdałów. Wszystko to wiąże kasza manna i jajka. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem i podpieczonymi płatkami, które robią się chrupiące i bardzo apetyczne. Dzięki upieczonym, soczystym śliwkom jest bardzo wilgotne i wspaniale smakuje ze śmietankową polewą na kruchym spodzie. Do ciasta lepiej użyć mniejszych śliwek, będzie się łatwiej kroiło. Proste w przygotowaniu, rewelacyjnie smaczne ciasto, świetnie smakuje na ciepło, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Piecznie jest proste” nr 4/2010).
Ciasto ze śliwkami w polewie
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
120g zimnego masła
Wierzch:
700g umytych śliwek
2 jajka
100g cukru
100g mielonego twarogu
120ml śmietany
150g płatków migdałowych
1 łyżka kaszy manny
szczypta cynamonu
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Przenieść do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 26cm, robiąc z ciasta niedużą krawędź (możemy również ręcznie wylepić tortownicę ciastem).
3. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na cieście.
Polewa:
4. Utrzeć razem jajka, cukier i twaróg. Dodać śmietanę, płatki migdałowe, kaszę manną, cynamon i wymieszać. Polewę równomiernie rozprowadzić na śliwkach.
5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 15 minut i dopiero wtedy zdjąć obręcz (można oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, żeby nie popękało). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Wygląda rewelacyjnie;) ten migdałowy wierzch dopełnia całość,o chyba mamy takie same talerzyki;)
Mała Cukierenko kusisz kusisz, miałam dziś robić Twojego śliwkowca z bezą ale ten przeszedł samego siebie, na widok fotki ślinka leci, więc zrobię ten. Tortownica będzie zajęta bo tort w planach, czy prostokątna forma będzie ok na to ciasto??? i jeśli tak to jakich mniej więcej wymiarów? Pozdrawiam serdecznie :)
Dzień dobry Ana:)
Jak najbardziej, prostokątna forma też się nada, mam formę 28x24cm i raczej bym takiej użyła lub jeszcze ciut mniejszej
pozdrawiam:)
Fantastyczne jest to ciasto ! Slinka cieknie!:)
piekne i smaczne:) u mnie podobne ciasto ale nie tak ładne zdjecia.
wygląda po prostu zjawiskowo!!! ślinię się do monitora :)
No nie powiem… echhh, chyba znowu się skuszę na upieczenie kolejnego Twojego ciasta:)
Ojej, dawno nie zaglądałam, a tu tyle pyszności u Ciebie!!!
Ciacho wygląda genialnie:)
Pozdrawiam:)
Obłędne ciacho!
Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam, pychota, pychota i jeszcze raz pychota!!! Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Wyborne ciacho,, oczu nie można oderwać :)
Bardzo się cieszę Ana, dziękuję za wypróbowanie przepisu i miły komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
cudowne ciasto:) piekne zdjecia:)
jaka śmietana?
Użyłam śmietany 12% może też być 18%
Bajecznie wygląda!:) Uwielbiam ciacha ze śliwkami, ta wersja bardzo mi się podoba:) Ślicznie wyglądają te migdały na wierzchu:)
Powiedziałabym, że śliwki fantastycznie wpisują się w klimat ciast. Są wyraziste w smaku i bardzo ożywiają wypieki. I ta polewa… z migdałami! jak ja bym spróbowała czegoś takiego…. :)
Pozdrawiam
Kolejne ciasto trafia na listę ulubionych, a ta niebezpiecznie się wydłuża ;) Upiekłam je na weekend i na kolejny mam zamiar popełnić je jeszcze raz :) Moja wina… moja wina… a raczej Małej Cukierenki bo podaje przepisy na takie pyszności :D lol
:D bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Upiekłam:)
Wyszło rewelacyjnie. Nadmienię, że piekłam już drugi raz ku zadowoleniu moich dzieci.
bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto pyszne .Niestety nie miałam migdałów i zastąpiłam je orzechami.Wyszło rewelacyjne Pozdrawiam
Orzechy też świetnie się nadają, są bardziej aromatyczne, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło rewelacyjnie – jak malowane! Do tego prościutkie w wykonaniu. Ten przepis z moją rodzinką już zostaje:) Dziękujemy.
ogromnie się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Nie jestem mistrzynią wypieków, to ciasto wyszło idealnie i tak samo idealnie smakuje. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Dzieki za pyszny przepis.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
witam,
ciasto wlasnie się piecze, juz od zeszłego roku miałam wydrukowany przepis, ale mam ich tyle ze nie ma kiedy wszystkich wypróbować-dziś nadeszła ta chwila;-)
Nie dałam jednak migdałów, bo są okropnie drogie…czy bez migdałów będzie ok? Mam też nadzieję, że ciasto kruche się upiecze razem z masą bo zazwyczaj tego typu spody podpiekało się wcześniej…
Co by pasowało na posypanie wierchu po upieczeniu oprócz migdałów?
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika! Aż ślinka cieknie. Dziękuję za przepis ☺️
orzechy włoskie lub laskowe, ale one też są drogie, więc może pominąć i dodać trochę więcej kaszy, pozdrawiam
wyszło MEGA PYSZNE!!! Obawiałam się, że spód będzie mokry ale wyszedł ekstra!!!! Super się trzyma i jest wyborny w smaku, całość smakuje też wybornie:-) Polecam!
bardzo się cieszę, że się udało i smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie:)
Coś wspaniałego! Kolejny przepis, który pokochałam i będę powtarzać jak tylko nadarzy się okazja :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Mam jeszcze sporo sliwek do wykorzystania, myslę nad tym ciastem, ale mój piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu, niestety. Czy można je upiec na funkcji góra dół, lub może góra? Jesli tak, to w jakiej temperaturze i na której półce ?
tak można na góra-dół w temperaturze 180oC, ja bym piekła na najniższym poziomie, pozdrawiam
Zrobione na weekend, wyszło przepyszne:) Chociaż miałam tylko 50 gr migdałów, dorzuciłam garść posiekanych włoskich i finito. Trochę się obawiałam pieczenia bez termoobiegu i ciut przedłużyłam pieczenie, żeby się wierzch ciasta ładnie przypiekł jak na Twoim zdjęciu. Mąż zajadając się powiedział: mistrzostwo świata! Polecam ten przepis, rewelacja :)
Cisto przepyszne ale ja jednak bym podpiekla spod wole jak jest kruchy bo po upieczeniu mam wrażenie ze jest taki jak nie dopieczony
bardzo mi miło, super że się udało:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam , a jeśli nie mam termoobiegu to góra dół też się nada?
tak może być na góra-dół, pozdrawiam
Witam . Nie mam kaszy mannej .Czym mogę ją zastąpić?