Ciasto ze śliwkami w polewie

Ciasto ze śliwkami w polewie – Przepyszne, kruche ciasto ze śliwkami oraz polewą zrobioną z twarogu, śmietany, migdałów. Wszystko to wiąże kasza manna i jajka. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem i podpieczonymi płatkami, które robią się chrupiące i bardzo apetyczne. Dzięki upieczonym, soczystym śliwkom jest bardzo wilgotne i wspaniale smakuje ze śmietankową polewą na kruchym spodzie. Do ciasta lepiej użyć mniejszych śliwek, będzie się łatwiej kroiło. Proste w przygotowaniu, rewelacyjnie smaczne ciasto, świetnie smakuje na ciepło, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Piecznie jest proste” nr 4/2010).

Ciasto ze śliwkami w polewie
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
120g zimnego masła
Wierzch:
700g umytych śliwek
2 jajka
100g cukru
100g mielonego twarogu
120ml śmietany
150g płatków migdałowych
1 łyżka kaszy manny
szczypta cynamonu

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Przenieść do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 26cm, robiąc z ciasta niedużą krawędź (możemy również ręcznie wylepić tortownicę ciastem).

3. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na cieście.

Polewa:
4. Utrzeć razem jajka, cukier i twaróg. Dodać śmietanę, płatki migdałowe, kaszę manną, cynamon i wymieszać. Polewę równomiernie rozprowadzić na śliwkach.

5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 15 minut i dopiero wtedy zdjąć obręcz (można oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, żeby nie popękało). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

42 komentarze do wpisu „Ciasto ze śliwkami w polewie”

  1. Mała Cukierenko kusisz kusisz, miałam dziś robić Twojego śliwkowca z bezą ale ten przeszedł samego siebie, na widok fotki ślinka leci, więc zrobię ten. Tortownica będzie zajęta bo tort w planach, czy prostokątna forma będzie ok na to ciasto??? i jeśli tak to jakich mniej więcej wymiarów? Pozdrawiam serdecznie :)

  2. Dzień dobry Ana:)
    Jak najbardziej, prostokątna forma też się nada, mam formę 28x24cm i raczej bym takiej użyła lub jeszcze ciut mniejszej
    pozdrawiam:)

  3. Powiedziałabym, że śliwki fantastycznie wpisują się w klimat ciast. Są wyraziste w smaku i bardzo ożywiają wypieki. I ta polewa… z migdałami! jak ja bym spróbowała czegoś takiego…. :)

    Pozdrawiam

  4. Kolejne ciasto trafia na listę ulubionych, a ta niebezpiecznie się wydłuża ;) Upiekłam je na weekend i na kolejny mam zamiar popełnić je jeszcze raz :) Moja wina… moja wina… a raczej Małej Cukierenki bo podaje przepisy na takie pyszności :D lol

  5. Ciasto wyszło rewelacyjnie – jak malowane! Do tego prościutkie w wykonaniu. Ten przepis z moją rodzinką już zostaje:) Dziękujemy.

  6. witam,

    ciasto wlasnie się piecze, juz od zeszłego roku miałam wydrukowany przepis, ale mam ich tyle ze nie ma kiedy wszystkich wypróbować-dziś nadeszła ta chwila;-)

    Nie dałam jednak migdałów, bo są okropnie drogie…czy bez migdałów będzie ok? Mam też nadzieję, że ciasto kruche się upiecze razem z masą bo zazwyczaj tego typu spody podpiekało się wcześniej…
    Co by pasowało na posypanie wierchu po upieczeniu oprócz migdałów?

  7. orzechy włoskie lub laskowe, ale one też są drogie, więc może pominąć i dodać trochę więcej kaszy, pozdrawiam

  8. wyszło MEGA PYSZNE!!! Obawiałam się, że spód będzie mokry ale wyszedł ekstra!!!! Super się trzyma i jest wyborny w smaku, całość smakuje też wybornie:-) Polecam!

  9. bardzo się cieszę, że się udało i smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie:)

  10. Mam jeszcze sporo sliwek do wykorzystania, myslę nad tym ciastem, ale mój piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu, niestety. Czy można je upiec na funkcji góra dół, lub może góra? Jesli tak, to w jakiej temperaturze i na której półce ?

  11. Zrobione na weekend, wyszło przepyszne:) Chociaż miałam tylko 50 gr migdałów, dorzuciłam garść posiekanych włoskich i finito. Trochę się obawiałam pieczenia bez termoobiegu i ciut przedłużyłam pieczenie, żeby się wierzch ciasta ładnie przypiekł jak na Twoim zdjęciu. Mąż zajadając się powiedział: mistrzostwo świata! Polecam ten przepis, rewelacja :)

    • Cisto przepyszne ale ja jednak bym podpiekla spod wole jak jest kruchy bo po upieczeniu mam wrażenie ze jest taki jak nie dopieczony

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.