Ciasto ze śliwkami w polewie

Ciasto ze śliwkami w polewie – Przepyszne, kruche ciasto ze śliwkami oraz polewą zrobioną z twarogu, śmietany, migdałów. Wszystko to wiąże kasza manna i jajka. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem i podpieczonymi płatkami, które robią się chrupiące i bardzo apetyczne. Dzięki upieczonym, soczystym śliwkom jest bardzo wilgotne i wspaniale smakuje ze śmietankową polewą na kruchym spodzie. Do ciasta lepiej użyć mniejszych śliwek, będzie się łatwiej kroiło. Proste w przygotowaniu, rewelacyjnie smaczne ciasto, świetnie smakuje na ciepło, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Piecznie jest proste” nr 4/2010).

Ciasto ze śliwkami w polewie 1

Ciasto ze śliwkami w polewie
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
120g zimnego masła
Wierzch:
700g umytych śliwek
2 jajka
100g cukru
100g mielonego twarogu
120ml śmietany
150g płatków migdałowych
1 łyżka kaszy manny
szczypta cynamonu

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Przenieść do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 26cm, robiąc z ciasta niedużą krawędź (możemy również ręcznie wylepić tortownicę ciastem).

3. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na cieście.

Polewa:
4. Utrzeć razem jajka, cukier i twaróg. Dodać śmietanę, płatki migdałowe, kaszę manną, cynamon i wymieszać. Polewę równomiernie rozprowadzić na śliwkach.

5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 15 minut i dopiero wtedy zdjąć obręcz (można oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, żeby nie popękało). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto ze śliwkami w polewie 2

Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do “Ciasto ze śliwkami w polewie”

  1. Zrobione na weekend, wyszło przepyszne:) Chociaż miałam tylko 50 gr migdałów, dorzuciłam garść posiekanych włoskich i finito. Trochę się obawiałam pieczenia bez termoobiegu i ciut przedłużyłam pieczenie, żeby się wierzch ciasta ładnie przypiekł jak na Twoim zdjęciu. Mąż zajadając się powiedział: mistrzostwo świata! Polecam ten przepis, rewelacja :)

    Odpowiedz
    • Cisto przepyszne ale ja jednak bym podpiekla spod wole jak jest kruchy bo po upieczeniu mam wrażenie ze jest taki jak nie dopieczony

      Odpowiedz
  2. Mam jeszcze sporo sliwek do wykorzystania, myslę nad tym ciastem, ale mój piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu, niestety. Czy można je upiec na funkcji góra dół, lub może góra? Jesli tak, to w jakiej temperaturze i na której półce ?

    Odpowiedz
  3. bardzo się cieszę, że się udało i smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  4. wyszło MEGA PYSZNE!!! Obawiałam się, że spód będzie mokry ale wyszedł ekstra!!!! Super się trzyma i jest wyborny w smaku, całość smakuje też wybornie:-) Polecam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz