Owsiane muffiny z malinami – Smaczne, śniadaniowe muffiny z otrębami, płatkami owsianymi, orzechami i owocami. Pachną malinami i wanilią, są bardzo sycące i zdrowe. Dobra przekąska dla osób dbających o linię. Zawierają dużo błonnika oraz witamin. Ilość cukru możemy zmniejszyć lub zastąpić słodzikiem, ale wydaje mi się, że są tak akurat słodkie. Dodanie łyżeczki kakao nadaje babeczkom ładniejszego koloru. Piekłam je bez papierowych foremek dlatego więcej ciasta zmieściło się do foremki, wyszło 12 dużych muffinek, jeśli będziemy piec w papilotkach może wyjść 13-15 babeczek.
Owsiane muffiny z malinami
Składniki na 12 dużych babeczek:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 jajko
140g jasnego brązowego cukru
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
250g malin
1. Wymieszać razem obie mąki, płatki owsiane, otręby, sodę, orzechy i kakao.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, mleko, jajko, aromat i cukier.
3. Do mąki dodać maliny zamieszać, wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej odrobinę masłem i posypanej otrębami. Piec przez 25-27 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg.
Udanych wypieków :)
oooo śliczne i smaczne, idealne na jesienne słoneczne pikniki i małe podróże, pozdrawiam serdecznie :)
Zdrowe,smakowite babeczki;) z malinkami po prostu znakomite!
Wspaniałe muffinki!:)
Cudnie wyglądają!
Już Cię nigdy nie zdradzę! Wzięłam przepis z nie wiadomo jakiego miejsca i żałuję!
TYLKO MAŁA CUKIERENKA ZAPEWNI MI SUKCES (no, może jeszcze mamine podpowiedzi:).
Pozdrawiam Natalio!
:) Bardzo Ci dziękuję Ewo za taką wiarę w Małą Cukierenkę, jest mi bardzo miło,
pozdrawiam:)
sliczne, chetnie sie poczestuje:)
Moja córka została ich fanką, to obecnie jej ulubione szkolne śniadanie.Dziękujemy i pozdrawiamy!
To ja dziękuję, bardzo się cieszę,
pozdrawiam:)
Wyglądają bardzo … wiosennie ;)
Czy zamiast malin mogę dodać jagody lub inne owoce ?
tak, można dodać inne owoce,
pozdrawiam:)
A czy maliny lub inne owoce mogą być mrożone?
a czy te babeczki są wilgotne w środku, czy bardziej suche?
a czy można użyć ciemnego brązowego cukru, lub wymieszać go pół na pół ze zwykłym? ;)
witam:)
uważam że można dodać mrożone owoce,
babeczki są wilgotne,
można wymieszać cukier brązowy ciemny ze zwykłym pół na pół,
pozdrawiam
dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Witaj:) muffiny są rewelacyjne, właśnie takiego przepisu szukałam:) bardzo lubię Twoją stronę, czesto tu bywam i polecam ją znajomym:) pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że babeczki smakowały,
dziękuję za odwiedziny i polecanie strony,
pozdrawiam serdecznie:)
Babeczki puszyste i wilgotne, buzia sama się uśmiecha podczas jedzenia. Zamiast mleka wrzuciłam do nich 180 g jogurtu naturalnego i też wyszły. Dziękuję za ten przepis :)
Zrobiłam dzisiaj, rewelacja, tylko zamiast malin dalam zurawinę i banany i też fajnie wyszło :)
brzmi wspaniale, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Właśnie takiego przepisu szukałam, aktualnie jestem na diecie. Jednak na drugie śniadanie te babeczki są idealne! Pozdrawiam!:) Jeśli mi się uda, zrobię wpis na blogu i oczywiście podlinkuję.
Jestem dalej na diecie… jako przekąska między posiłkami- rewelacja!
A można zrobić wersje bez owoców?
myślę, że tak, ale nie będą takie smaczne,
pozdrawiam ciepło
Muffinki naprawdę przypadły nam do gustu. Delikatne i puszyste, pełne wartościowych składników. Bardzo długo zachowują świeżość i można spokojnie podzielić je sobie na kilka dni. U nas z małymi zmianami- maślanka zamiast mleka, oprócz malin też truskawki i i kilkanaście groszków gorzkiej czekolady (na kogo padnie na tego bęc ). Wykorzystamy jeszcze ten przepis z pewnością. Bardzo dziękujemy i mocno pozdrawiamy Małą Cukierenkę:-D
Ogromnie się cieszę:) i dziękuję,
również pozdrawiam serdecznie
wyglądają rewelacyjnie:)
A czy można cukier trzcinowy zamienić miodem :-)? I nie dodawać orzechów lub użyć gorzkiej czekolady jako ich zamiennik?
można użyć miodu i czekolady, pozdrawiam ciepło
Witam Babeczki wyglądaja rewelacyjnie. Ponieważ jako mama karmiąca jestem na diecie bezmlecznej, to czy mogę zamiast całego jajka dodać tylko żółtko i mleko zastąpić mlekiem ryżowym?
myślę, że tak, babeczki też będą pyszne, pozdrawiam
a mi wyszły lekko gorzkie, pewnie sody za dużo sypnęłam? poza ta lekką goryczką rewelacja, są puszyste i mega sycące:)
dodałam mrożone maliny, tyle tylko, że przetrzymałam 3min dłużej w piekarniku :)
tak to przez sodą, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Moje również wyszły przepyszne. Zniknęły w parę minut. Zamierzam teraz zamiast malin dodać borówkę i zrobić wszystko w zwykłej blaszce. Oby wyszło
mam nadzieję, że się uda, pozdrawiam serdecznie
Czy zrezygnowanie z orzechów włoskich i zamiana ich na… no właśnie na co? nie zepsuje konsystencji? Jako mama karmiąca unikam orzechów, które niezby dobrze działają na małego.
nie zepsuje babeczek, może Pani pominąć orzechy, pozdrawiam
witam,
a czy zamiast otrębów można dodać całą szklankę płatków?
chyba tak, pozdrawiam
Muffiny wyszły przepyszne! Są bardzo puszyste i mają bogaty smak. Świetny przepis! Pozdrawiam!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Niesamowicie pyszne muffinki! Bardzo lubię piec i ta strona jest jedyną, z której wypieki zawsze się udają i cudownie smakują. Jestem pod wrażeniem, pozdrawiam gorąco!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć płatków owsianych górskich?
myślę, że tak, pozdrawiam