Owsiane muffiny z malinami – Smaczne, śniadaniowe muffiny z otrębami, płatkami owsianymi, orzechami i owocami. Pachną malinami i wanilią, są bardzo sycące i zdrowe. Dobra przekąska dla osób dbających o linię. Zawierają dużo błonnika oraz witamin. Ilość cukru możemy zmniejszyć lub zastąpić słodzikiem, ale wydaje mi się, że są tak akurat słodkie. Dodanie łyżeczki kakao nadaje babeczkom ładniejszego koloru. Piekłam je bez papierowych foremek dlatego więcej ciasta zmieściło się do foremki, wyszło 12 dużych muffinek, jeśli będziemy piec w papilotkach może wyjść 13-15 babeczek.
Owsiane muffiny z malinami
Składniki na 12 dużych babeczek:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 jajko
140g jasnego brązowego cukru
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
250g malin
1. Wymieszać razem obie mąki, płatki owsiane, otręby, sodę, orzechy i kakao.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, mleko, jajko, aromat i cukier.
3. Do mąki dodać maliny zamieszać, wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej odrobinę masłem i posypanej otrębami. Piec przez 25-27 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg.
Udanych wypieków :)
Czy można użyć płatków owsianych górskich?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Niesamowicie pyszne muffinki! Bardzo lubię piec i ta strona jest jedyną, z której wypieki zawsze się udają i cudownie smakują. Jestem pod wrażeniem, pozdrawiam gorąco!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Muffiny wyszły przepyszne! Są bardzo puszyste i mają bogaty smak. Świetny przepis! Pozdrawiam!
chyba tak, pozdrawiam
witam,
a czy zamiast otrębów można dodać całą szklankę płatków?
nie zepsuje babeczek, może Pani pominąć orzechy, pozdrawiam
Czy zrezygnowanie z orzechów włoskich i zamiana ich na… no właśnie na co? nie zepsuje konsystencji? Jako mama karmiąca unikam orzechów, które niezby dobrze działają na małego.
mam nadzieję, że się uda, pozdrawiam serdecznie
Moje również wyszły przepyszne. Zniknęły w parę minut. Zamierzam teraz zamiast malin dodać borówkę i zrobić wszystko w zwykłej blaszce. Oby wyszło
tak to przez sodą, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
a mi wyszły lekko gorzkie, pewnie sody za dużo sypnęłam? poza ta lekką goryczką rewelacja, są puszyste i mega sycące:)
dodałam mrożone maliny, tyle tylko, że przetrzymałam 3min dłużej w piekarniku :)
myślę, że tak, babeczki też będą pyszne, pozdrawiam
Witam Babeczki wyglądaja rewelacyjnie. Ponieważ jako mama karmiąca jestem na diecie bezmlecznej, to czy mogę zamiast całego jajka dodać tylko żółtko i mleko zastąpić mlekiem ryżowym?
można użyć miodu i czekolady, pozdrawiam ciepło
A czy można cukier trzcinowy zamienić miodem :-)? I nie dodawać orzechów lub użyć gorzkiej czekolady jako ich zamiennik?
wyglądają rewelacyjnie:)
Ogromnie się cieszę:) i dziękuję,
również pozdrawiam serdecznie
Muffinki naprawdę przypadły nam do gustu. Delikatne i puszyste, pełne wartościowych składników. Bardzo długo zachowują świeżość i można spokojnie podzielić je sobie na kilka dni. U nas z małymi zmianami- maślanka zamiast mleka, oprócz malin też truskawki i i kilkanaście groszków gorzkiej czekolady (na kogo padnie na tego bęc ). Wykorzystamy jeszcze ten przepis z pewnością. Bardzo dziękujemy i mocno pozdrawiamy Małą Cukierenkę:-D
myślę, że tak, ale nie będą takie smaczne,
pozdrawiam ciepło
A można zrobić wersje bez owoców?
Jestem dalej na diecie… jako przekąska między posiłkami- rewelacja!
Właśnie takiego przepisu szukałam, aktualnie jestem na diecie. Jednak na drugie śniadanie te babeczki są idealne! Pozdrawiam!:) Jeśli mi się uda, zrobię wpis na blogu i oczywiście podlinkuję.
brzmi wspaniale, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam dzisiaj, rewelacja, tylko zamiast malin dalam zurawinę i banany i też fajnie wyszło :)
Babeczki puszyste i wilgotne, buzia sama się uśmiecha podczas jedzenia. Zamiast mleka wrzuciłam do nich 180 g jogurtu naturalnego i też wyszły. Dziękuję za ten przepis :)
Bardzo się cieszę, że babeczki smakowały,
dziękuję za odwiedziny i polecanie strony,
pozdrawiam serdecznie:)
Witaj:) muffiny są rewelacyjne, właśnie takiego przepisu szukałam:) bardzo lubię Twoją stronę, czesto tu bywam i polecam ją znajomym:) pozdrawiam
dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
witam:)
uważam że można dodać mrożone owoce,
babeczki są wilgotne,
można wymieszać cukier brązowy ciemny ze zwykłym pół na pół,
pozdrawiam
a czy można użyć ciemnego brązowego cukru, lub wymieszać go pół na pół ze zwykłym? ;)
a czy te babeczki są wilgotne w środku, czy bardziej suche?
A czy maliny lub inne owoce mogą być mrożone?
tak, można dodać inne owoce,
pozdrawiam:)
Czy zamiast malin mogę dodać jagody lub inne owoce ?
Wyglądają bardzo … wiosennie ;)
To ja dziękuję, bardzo się cieszę,
pozdrawiam:)
Moja córka została ich fanką, to obecnie jej ulubione szkolne śniadanie.Dziękujemy i pozdrawiamy!
sliczne, chetnie sie poczestuje:)
:) Bardzo Ci dziękuję Ewo za taką wiarę w Małą Cukierenkę, jest mi bardzo miło,
pozdrawiam:)
Cudnie wyglądają!
Już Cię nigdy nie zdradzę! Wzięłam przepis z nie wiadomo jakiego miejsca i żałuję!
TYLKO MAŁA CUKIERENKA ZAPEWNI MI SUKCES (no, może jeszcze mamine podpowiedzi:).
Pozdrawiam Natalio!
Wspaniałe muffinki!:)
Zdrowe,smakowite babeczki;) z malinkami po prostu znakomite!
oooo śliczne i smaczne, idealne na jesienne słoneczne pikniki i małe podróże, pozdrawiam serdecznie :)