Babka z malinami

Babka z malinami – Bardzo smaczna babka piaskowa z malinami, skórką pomarańczową i rumem. Lekka, delikatna, rozpływa się w ustach, maliny dodają wspaniałego aromatu oraz koloru. Doskonale łączy się aromat i smak skórki pomarańczowej z rumem, który też jest wyczuwalny. Babka dzięki owocom jest wilgotna i bardziej sycąca. Pięknie pachnie i bajecznie się prezentuje (jestem z niej odrobinę dumna:) ), jak dla mnie świetne połączenie smaków i aromatów. Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i użyjmy dobrego masła o zawartości tłuszczu 82%, wtedy babka będzie idealna i zmniejszy się prawdopodobieństwo, że masa podczas ucierania się zważy. Bardzo polecam, pycha:).

Babka z malinami

Babka z malinami
Składniki:
200g mąki pszennej + 1 łyżka
150g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
4 łyżki rumu
250g malin
cukier do posypania

1. Wymieszać razem 200g mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (przez 4 minuty). Dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować na najniższych obrotach.

3. Dodać skórkę pomarańczową, rum i mąkę. Krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.

4. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.

5. Formę na babkę o średnicy 24-25cm posmarować masłem. Nałożyć 1/4 ciasta, do pozostałego ciasta dodać maliny i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać.

6. Piekłam babkę w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

36 komentarzy do “Babka z malinami”

  1. Witam ! I ja skusilam na ta babke , wlasnie stoji w piekarniku :) I to nie pierwsze ciasto ktore upiklam ztad , jak dotad byly wysmienite :) Dziekuje za pyszne przepisy i piekne foto.

    Odpowiedz
  2. Zrobilam i wyszla perfekcyjnie!!! Nie mialam rumu wiec zastapilam go Grand Marnier, ktory ma smak pomaranczowy. Wyszla przepyszna babka! Rewelacyjny przepis :-) …zreszta jak wszystkie ktore do tej pory wyprobowalam :)) Nawet tym razem zrobilam zdjecie :)) Pozdrawiam !!

    Odpowiedz
  3. Dziekuje za odpowiedź, ale boje się że z rozmrożonych malin zrobi się papka. Czy możesz mi polecić jakieś inne ciasto do którego będą mogła dodać zamrożone maliny?

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry:)
    można dodać mrożonych malin, tylko wcześniej proszę je rozmrozić, aby były w temperaturze pokojowej, inaczej wyjedzie zakalec, bo to ciasto na tłuszczu,
    nie trzeba będzie piec dłużej,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz