Babka z malinami – Bardzo smaczna babka piaskowa z malinami, skórką pomarańczową i rumem. Lekka, delikatna, rozpływa się w ustach, maliny dodają wspaniałego aromatu oraz koloru. Doskonale łączy się aromat i smak skórki pomarańczowej z rumem, który też jest wyczuwalny. Babka dzięki owocom jest wilgotna i bardziej sycąca. Pięknie pachnie i bajecznie się prezentuje (jestem z niej odrobinę dumna:) ), jak dla mnie świetne połączenie smaków i aromatów. Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i użyjmy dobrego masła o zawartości tłuszczu 82%, wtedy babka będzie idealna i zmniejszy się prawdopodobieństwo, że masa podczas ucierania się zważy. Bardzo polecam, pycha:).
Babka z malinami
Składniki:
200g mąki pszennej + 1 łyżka
150g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
4 łyżki rumu
250g malin
cukier do posypania
1. Wymieszać razem 200g mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (przez 4 minuty). Dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować na najniższych obrotach.
3. Dodać skórkę pomarańczową, rum i mąkę. Krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
4. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.
5. Formę na babkę o średnicy 24-25cm posmarować masłem. Nałożyć 1/4 ciasta, do pozostałego ciasta dodać maliny i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać.
6. Piekłam babkę w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę i dziękuję, życzę smacznego! pozdrawiam
Witam ! I ja skusilam na ta babke , wlasnie stoji w piekarniku :) I to nie pierwsze ciasto ktore upiklam ztad , jak dotad byly wysmienite :) Dziekuje za pyszne przepisy i piekne foto.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za odpowiedz, babka juz w piekarniku :)
Pozdrawiam
wydaje mi się, że 24 x 12 będzie trochę za mała, lepiej tortownicy, pozdrawiam
Witam serdecznie.
Niestety nie mam odpowiedniej formy, czy moge uzyc zwyklej formy na babki 24 x 12 czy lepiej tortownicy?
bardzo się cieszę, że smakowała, proszę przysłać zdjęcie,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobilam i wyszla perfekcyjnie!!! Nie mialam rumu wiec zastapilam go Grand Marnier, ktory ma smak pomaranczowy. Wyszla przepyszna babka! Rewelacyjny przepis :-) …zreszta jak wszystkie ktore do tej pory wyprobowalam :)) Nawet tym razem zrobilam zdjecie :)) Pozdrawiam !!
nie jest konieczny, głównie pełni rolę aromatu, można go pominąć,
pozdrawiam ciepło
Czy rum konieczny co ewentualnie w zamian?
myślę, że tak, można dodać trochę poszatkowanej czekolady,
pozdrawiam
Czy można zrobić taka babkę w wersji czekoladowej?
proponuję to ciasto http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-z-malinami.html
powinno wyjść, malinki będą trochę cięższe i się pewnie zapadną w ciasto, ale myślę że wyjdzie dobre ciasto, parę osób już je przetestowało i było zadowolone,
pozdrawiam
Dziekuje za odpowiedź, ale boje się że z rozmrożonych malin zrobi się papka. Czy możesz mi polecić jakieś inne ciasto do którego będą mogła dodać zamrożone maliny?
Dzień dobry:)
można dodać mrożonych malin, tylko wcześniej proszę je rozmrozić, aby były w temperaturze pokojowej, inaczej wyjedzie zakalec, bo to ciasto na tłuszczu,
nie trzeba będzie piec dłużej,
pozdrawiam:)