Tort makowy z brzoskwiniami – Zapraszam na bardzo smaczny, lekki tort z makiem, bitą śmietaną i brzoskwiniami. Ładnie pachnie aromatem migdałowym, makiem i troszkę rumem. Jest soczysty, nie za słodki, wygląda pięknie i ładnie się kroi. Radzę przy ciastach z makiem zawsze dodać odrobinę aromatu migdałowego, dobrze się ze sobą komponują. Wracają do mojego tortu; dostał bardzo dużo komplementów i zniknął błyskawicznie:) Przepis wygląda może na skomplikowany, ale naprawdę jest prosty, starałam się tylko jak najdokładniej go rozpisać. Serdecznie polecam.
Tort makowy z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka mąki
100g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Środek:
1/2 szklanki drobnych rodzynek
100ml rumu (możemy zastąpić likierem migdałowym lub rodzynki namoczyć w wodzie z 2-3 kroplami aromatu migdałowego)
2 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
Wykończenie:
350-400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak będziemy robić rozetki, to z fixem będą ładniejsze)
2-3 krople aromatu migdałowego
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki galaretki w proszku o jasnym kolorze
mak do posypania
1. Rodzynki zalać rumem, nakryć i odstawić.
Biszkopt:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem migdałowym i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z makiem, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Środek:
8. Brzoskwinie osączyć, zachowując zalewę i pokroić je na kawałki.
9. Rodzynki również osączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń.
10. Jeden krążek ciasta zamknąć w tortownicy. Nasączyć go 1/3 rumowej zalewy.
11. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 10-15 minut, aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowej zalewy (lub samą zalewę, jeśli nam została), wymieszać. Następnie żelatynę podgrzać w rondelku z grubym dnem, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki śmietanki dodać do rozpuszczonej żelatyny i rozmieszać. Następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki w 2-3 partiach, mieszając mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać rodzynki, wymieszać.
13. Na nasączony krążek w tortownicy wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń. Przykryć je drugim krążkiem ciasta i nasączyć go połową rumowej zalewy. Wyłożyć resztę bitej śmietany i pokrojonych brzoskwiń i nakryć trzecim nasączonym krążkiem ciasta. Lekko docisnąć i tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny (można na całą noc, wtedy tort możemy skończyć na drugi dzień).
Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
15. Brzoskwinie osączyć i pokroić na podłużne kawałki.
16. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać do niej aromat migdałowy, wymieszać. Następnie posmarować nią boki i wierzch tortu, zachowując trochę śmietany na rozetki.
17. Makiem posypać boki tortu. Z odłożonej śmietany na wierzchu tortu, przy brzegu zrobić ozdobne rozetki (użyłam końcówki Wilton nr 123). Środek wypełnić brzoskwiniami, zaczynając od brzegu tortu (przy rozetkach). Na końcu owoce posmarować gęstniejącą galaretką. Tort makowy z brzoskwiniami najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków:)
Przepiękny tort :) Mam takie pytanie, gdzie można dostać taką piękną paterę? :)
od razu proszę wyciągnąć biszkopt, pozdrawiam
Witam mam pytanie czy po upieczeniu biszkopta trzeba od razu wyjąć go z piekarnika czy pozostawić go przez kilka minut w piekarniku i ile powinien pozostać
Wspaniale! bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzis robiłam ten przepis!! JEST CUDOWNY!:)Biszkopt wyszedł idealny!:) Dziękuję za udostępnienie tego przepisu i pozdrawiam serdecznie!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam na Święta!
Tortownica 26 cm,wszystko zgodnie z przepisem prócz 2 galaretek do wykończenia-wystraczy 1!!
Ja zostałam z miseczką galaretki :)
Pyszny -wygląda i smakuje…
to przykro mi, że nie smakował, pozdrawiam
Robiłam . Wyszedł z wyglądu jak na zdjęciu , jednak moim zdaniem za dużo maku i żelatyny. Masa przez tą żelatyne niesmaczna, a mak jak lubię to w tym biszkopcie, aż mi przeszkadzał..
Stanowczo za dużo żelatany, zrobił mi się żelke :(
bardzo mi przykro, pozdrawiam
Wlasnie wyciagnelam z piekarnika ……nalesnik.Biszkopt prawie w ogole nie urosl!!!!Czytajac komentarzee nie tylko ja mam z tym problem….i tez bede musiala sie poratowac piekac drugi biszkopt.Robilam wszystko zgobnie z przepisem i po dodaniu masla widzialam jak piana siadla.Potem po dodaniu maki juz widzialam ze cos jest nie tak….
hm… Dodałabym do biszkoptu jeszcze 1 jajko i 20g mąki oraz cukru, wtedy powinno być dobrze, pozdrawiam
Witam
Mam tortownicę o średnicy 28 cm. Zastanawiam się czy będzie dobra czy muszę mniejszą mieć?
mało mam tortów typowo dla dzieci, ale może ten
http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
lub
http://www.malacukierenka.pl/slodki-wieloryb.html
pozdrawiam