Tort makowy z brzoskwiniami

Tort makowy z brzoskwiniami – Zapraszam na bardzo smaczny, lekki tort z makiem, bitą śmietaną i brzoskwiniami. Ładnie pachnie aromatem migdałowym, makiem i troszkę rumem. Jest soczysty, nie za słodki, wygląda pięknie i ładnie się kroi. Radzę przy ciastach z makiem zawsze dodać odrobinę aromatu migdałowego, dobrze się ze sobą komponują. Wracają do mojego tortu; dostał bardzo dużo komplementów i zniknął błyskawicznie:) Przepis wygląda może na skomplikowany, ale naprawdę jest prosty, starałam się tylko jak najdokładniej go rozpisać. Serdecznie polecam.

tort makowy z brzoskwiniami

Tort makowy z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka mąki
100g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Środek:
1/2 szklanki drobnych rodzynek
100ml rumu (możemy zastąpić likierem migdałowym lub rodzynki namoczyć w wodzie z 2-3 kroplami aromatu migdałowego)
2 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
Wykończenie:
350-400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak będziemy robić rozetki, to z fixem będą ładniejsze)
2-3 krople aromatu migdałowego
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki galaretki w proszku o jasnym kolorze
mak do posypania

tort makowy z brzoskwiniami

1. Rodzynki zalać rumem, nakryć i odstawić.

Biszkopt:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

5. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem migdałowym i delikatnie wymieszać łyżką.

6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z makiem, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

Środek:
8. Brzoskwinie osączyć, zachowując zalewę i pokroić je na kawałki.

9. Rodzynki również osączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń.

10. Jeden krążek ciasta zamknąć w tortownicy. Nasączyć go 1/3 rumowej zalewy.

11. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 10-15 minut, aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowej zalewy (lub samą zalewę, jeśli nam została), wymieszać. Następnie żelatynę podgrzać w rondelku z grubym dnem, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić.

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki śmietanki dodać do rozpuszczonej żelatyny i rozmieszać. Następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki w 2-3 partiach, mieszając mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać rodzynki, wymieszać.

13. Na nasączony krążek w tortownicy wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń. Przykryć je drugim krążkiem ciasta i nasączyć go połową rumowej zalewy. Wyłożyć resztę bitej śmietany i pokrojonych brzoskwiń i nakryć trzecim nasączonym krążkiem ciasta. Lekko docisnąć i tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny (można na całą noc, wtedy tort możemy skończyć na drugi dzień).

Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

15. Brzoskwinie osączyć i pokroić na podłużne kawałki.

16. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać do niej aromat migdałowy, wymieszać. Następnie posmarować nią boki i wierzch tortu, zachowując trochę śmietany na rozetki.

17. Makiem posypać boki tortu. Z odłożonej śmietany na wierzchu tortu, przy brzegu zrobić ozdobne rozetki (użyłam końcówki Wilton nr 123). Środek wypełnić brzoskwiniami, zaczynając od brzegu tortu (przy rozetkach). Na końcu owoce posmarować gęstniejącą galaretką. Tort makowy z brzoskwiniami najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków:)

tort makowy z brzoskwiniami

tort makowy z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

73 komentarze do “Tort makowy z brzoskwiniami”

  1. czym mogę zastąpić żelatynę? agar? ewentualnie jak postępować. czy może lepiej zrobić krem z mascarpone i dodać rozpuszczoną biała czekoladę? nie jadam żelatyny….

    Odpowiedz
  2. Torcik z brzoskwiniami przepyszny. Wczoraj zrobilam wersje z truskawkami, tez wyszedl znakomicie polecam :-) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  3. Spobowalam zrobic dzis ten tort, ale cos poszlo nie tak… :( po dodaniu zelatyny do smiatany, smietana zrobila sie rzadka i wygladem przypominala mleko… wlozylam ja do lodowki na troche i potem wylozylam nia biszkop ale i tak po wyjeciu ciasta z formy, tort sie rozjechal… czy mozesz mi poradzic co poslo nie tak? Sprobuje podjac kolejna probe!

    Odpowiedz
  4. Witam, tort wyglada swietnie ;) chcialabym go zrobic ale bez uzycia rodzynek. Czy w takim razie nasacyc biszkopt? Wolalabym uzyc czegos bez alkoholu.

    Odpowiedz
  5. Witam, zastanawiam się nad zrobieniem masy smietanowej z dodatkiem serka mascarpone.. Czy myśli pani że będzie to dobrze smakować? :)

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam i wyszedł identyczny jak na zdjęciu!
    Mój pierwszy biszkopt w życiu – wyszedł idealny.
    Tort smakuje niesamowicie :D
    Nie za dużo żelatyny, ani maku – wszystko jest w sam raz.
    Polecam gorąco :D

    Odpowiedz
  7. Witam mam pytanie czy po upieczeniu biszkopta trzeba od razu wyjąć go z piekarnika czy pozostawić go przez kilka minut w piekarniku i ile powinien pozostać

    Odpowiedz
  8. Dzis robiłam ten przepis!! JEST CUDOWNY!:)Biszkopt wyszedł idealny!:) Dziękuję za udostępnienie tego przepisu i pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. Upiekłam na Święta!

    Tortownica 26 cm,wszystko zgodnie z przepisem prócz 2 galaretek do wykończenia-wystraczy 1!!
    Ja zostałam z miseczką galaretki :)

    Pyszny -wygląda i smakuje…

    Odpowiedz
  10. Robiłam . Wyszedł z wyglądu jak na zdjęciu , jednak moim zdaniem za dużo maku i żelatyny. Masa przez tą żelatyne niesmaczna, a mak jak lubię to w tym biszkopcie, aż mi przeszkadzał..

    Odpowiedz
  11. Wlasnie wyciagnelam z piekarnika ……nalesnik.Biszkopt prawie w ogole nie urosl!!!!Czytajac komentarzee nie tylko ja mam z tym problem….i tez bede musiala sie poratowac piekac drugi biszkopt.Robilam wszystko zgobnie z przepisem i po dodaniu masla widzialam jak piana siadla.Potem po dodaniu maki juz widzialam ze cos jest nie tak….

    Odpowiedz
  12. Tort wyszedł wspaniały! Taki jak na zdjęciu a w smaku mmm…. PRZEPYSZNY!!!! Świetna stronka, na pewno będę tu wracać.

    Odpowiedz
  13. Witam,
    nie piekłam jeszcze ciast z makiem. Mam pytanie, czy mak powinien być mielony i czy należy go moczyć albo przepłukać wrzątkiem ?

    Pozdrawiam-)

    Odpowiedz
  14. on spory urósł, nie miałam problemów z przekrojeniem go na trzy części, hm… trudno powiedzieć, 10 jaj na pewno będzie dobrze, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  15. Witam, chciałabym wykorzystać ten biszkopt do mojego tortu na Boże Narodzenie. Plan jest taki aby zrobić go w kształcie choinki tak więc oczywiste jest, że biszkopt będę piec w dużej blaszce. (25×38) porównywałam z tzw. przelicznikiem foremek i wyszło, że powinnam użyć 10 jaj. Jednak chciałabym się dowiedzieć jak bardzo urósł Pani ten biszkopt w podstawowej formie. Otóż ja swój w dużej formie chciałabym przeciąć tylko 1 raz wzdłuż tak aby powstały tylko dwa blaty i nie wiem już jak tutaj zwiększyć te składniki aby było dobrze. Dziękuje z góry za pomoc.

    Odpowiedz
  16. Witam, wszystkie Twoje „wyroby” wyglądają bardzo smacznie! Czytałam o Twoim kursie u Zoe Clark, rozumiem że odbył on się w UK, czy orientujesz się może czy istnieją takie kursy w Polsce? Czy są cukiernicy, którzy mogliby nauczyć jak zrobić takie cuda jak ZoeC.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz