Tort makowy z brzoskwiniami – Zapraszam na bardzo smaczny, lekki tort z makiem, bitą śmietaną i brzoskwiniami. Ładnie pachnie aromatem migdałowym, makiem i troszkę rumem. Jest soczysty, nie za słodki, wygląda pięknie i ładnie się kroi. Radzę przy ciastach z makiem zawsze dodać odrobinę aromatu migdałowego, dobrze się ze sobą komponują. Wracają do mojego tortu; dostał bardzo dużo komplementów i zniknął błyskawicznie:) Przepis wygląda może na skomplikowany, ale naprawdę jest prosty, starałam się tylko jak najdokładniej go rozpisać. Serdecznie polecam.
Tort makowy z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka mąki
100g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Środek:
1/2 szklanki drobnych rodzynek
100ml rumu (możemy zastąpić likierem migdałowym lub rodzynki namoczyć w wodzie z 2-3 kroplami aromatu migdałowego)
2 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
Wykończenie:
350-400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak będziemy robić rozetki, to z fixem będą ładniejsze)
2-3 krople aromatu migdałowego
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki galaretki w proszku o jasnym kolorze
mak do posypania
1. Rodzynki zalać rumem, nakryć i odstawić.
Biszkopt:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem migdałowym i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z makiem, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Środek:
8. Brzoskwinie osączyć, zachowując zalewę i pokroić je na kawałki.
9. Rodzynki również osączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń.
10. Jeden krążek ciasta zamknąć w tortownicy. Nasączyć go 1/3 rumowej zalewy.
11. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 10-15 minut, aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowej zalewy (lub samą zalewę, jeśli nam została), wymieszać. Następnie żelatynę podgrzać w rondelku z grubym dnem, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki śmietanki dodać do rozpuszczonej żelatyny i rozmieszać. Następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki w 2-3 partiach, mieszając mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać rodzynki, wymieszać.
13. Na nasączony krążek w tortownicy wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń. Przykryć je drugim krążkiem ciasta i nasączyć go połową rumowej zalewy. Wyłożyć resztę bitej śmietany i pokrojonych brzoskwiń i nakryć trzecim nasączonym krążkiem ciasta. Lekko docisnąć i tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny (można na całą noc, wtedy tort możemy skończyć na drugi dzień).
Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
15. Brzoskwinie osączyć i pokroić na podłużne kawałki.
16. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać do niej aromat migdałowy, wymieszać. Następnie posmarować nią boki i wierzch tortu, zachowując trochę śmietany na rozetki.
17. Makiem posypać boki tortu. Z odłożonej śmietany na wierzchu tortu, przy brzegu zrobić ozdobne rozetki (użyłam końcówki Wilton nr 123). Środek wypełnić brzoskwiniami, zaczynając od brzegu tortu (przy rozetkach). Na końcu owoce posmarować gęstniejącą galaretką. Tort makowy z brzoskwiniami najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków:)
Czy mogę użyć mak suchy mielony?
przy tym torcie średnio, pozdrawiam
czym mogę zastąpić żelatynę? agar? ewentualnie jak postępować. czy może lepiej zrobić krem z mascarpone i dodać rozpuszczoną biała czekoladę? nie jadam żelatyny….
nie robiłam tortu z agarem, więc nie doradzę, pozdrawiam
Tort rewelacja mamie na pewno będzie miło jak dostanie to w raz z prezentem na urodziny
Polecam z całego serducha. Smaczny,łatwy w wykonaniu i baaaardzo efektowny. „Mała cukierenka „- dziękuję.
Torcik z brzoskwiniami przepyszny. Wczoraj zrobilam wersje z truskawkami, tez wyszedl znakomicie polecam :-) Pozdrawiam serdecznie!
50 minut dla biszkoptu to nie za długo?
Czy mak ma być zmielony?
nie, nie mielimy maku, pozdrawiam
Biszkopt nie wyrosl niewiem co zle zrobilam czy piekarnik ma byc mocno nagrzany przed wlozemiem ciasta
Ma być całkowicie nagrzany na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C) pozdrawiam serdecznie
Spobowalam zrobic dzis ten tort, ale cos poszlo nie tak… :( po dodaniu zelatyny do smiatany, smietana zrobila sie rzadka i wygladem przypominala mleko… wlozylam ja do lodowki na troche i potem wylozylam nia biszkop ale i tak po wyjeciu ciasta z formy, tort sie rozjechal… czy mozesz mi poradzic co poslo nie tak? Sprobuje podjac kolejna probe!
Proszę dać mniej wody do żelatyny i użyć tej samej firmy żelatyny co za pierwszym razem, tak 1/3 szklanki czyli 80ml, i dobrze ubić śmietanę, żeby była zimna z lodówki, pozdrawiam
Dziekuje za wskazowke. A jaka firme zelatyny polecasz? ;)
ja używam Dr.Oetker, pozdrawiam serdecznie
Witam, tort wyglada swietnie ;) chcialabym go zrobic ale bez uzycia rodzynek. Czy w takim razie nasacyc biszkopt? Wolalabym uzyc czegos bez alkoholu.
można nasączyć delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny, pozdrawiam
szkoda że po dodaniu żelatyny w trzech porcjach śmietana się zważyłą szkoda produktów
Witam. Czy jeśli dodam serek mascarpone do obu mas to czy dawać jeszcze żelatynę lub fix?
fixu nie trzeba, do kremu dałabym 1 łyżkę żelatyny, pozdrawiam
Tort wyszedł mi idealny!! Mój pierwszy tort w życiu! Dziękuję za przepis :-)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam, zastanawiam się nad zrobieniem masy smietanowej z dodatkiem serka mascarpone.. Czy myśli pani że będzie to dobrze smakować? :)
na 100% będzie dobrze smakować, pozdrawiam serdecznie :)
Ogromnie się cieszę i gratulację :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i wyszedł identyczny jak na zdjęciu!
Mój pierwszy biszkopt w życiu – wyszedł idealny.
Tort smakuje niesamowicie :D
Nie za dużo żelatyny, ani maku – wszystko jest w sam raz.
Polecam gorąco :D
myślę, że w Tk maxx, pozdrawiam
Przepiękny tort :) Mam takie pytanie, gdzie można dostać taką piękną paterę? :)
od razu proszę wyciągnąć biszkopt, pozdrawiam
Witam mam pytanie czy po upieczeniu biszkopta trzeba od razu wyjąć go z piekarnika czy pozostawić go przez kilka minut w piekarniku i ile powinien pozostać
Wspaniale! bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzis robiłam ten przepis!! JEST CUDOWNY!:)Biszkopt wyszedł idealny!:) Dziękuję za udostępnienie tego przepisu i pozdrawiam serdecznie!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam na Święta!
Tortownica 26 cm,wszystko zgodnie z przepisem prócz 2 galaretek do wykończenia-wystraczy 1!!
Ja zostałam z miseczką galaretki :)
Pyszny -wygląda i smakuje…
to przykro mi, że nie smakował, pozdrawiam
Robiłam . Wyszedł z wyglądu jak na zdjęciu , jednak moim zdaniem za dużo maku i żelatyny. Masa przez tą żelatyne niesmaczna, a mak jak lubię to w tym biszkopcie, aż mi przeszkadzał..
Stanowczo za dużo żelatany, zrobił mi się żelke :(
bardzo mi przykro, pozdrawiam
Wlasnie wyciagnelam z piekarnika ……nalesnik.Biszkopt prawie w ogole nie urosl!!!!Czytajac komentarzee nie tylko ja mam z tym problem….i tez bede musiala sie poratowac piekac drugi biszkopt.Robilam wszystko zgobnie z przepisem i po dodaniu masla widzialam jak piana siadla.Potem po dodaniu maki juz widzialam ze cos jest nie tak….
hm… Dodałabym do biszkoptu jeszcze 1 jajko i 20g mąki oraz cukru, wtedy powinno być dobrze, pozdrawiam
Witam
Mam tortownicę o średnicy 28 cm. Zastanawiam się czy będzie dobra czy muszę mniejszą mieć?
mało mam tortów typowo dla dzieci, ale może ten
http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
lub
http://www.malacukierenka.pl/slodki-wieloryb.html
pozdrawiam
Prześliczny torcik i zapewne bardzo pyszny!!! Czy znajdę torty dla dzieci?
najlepiej przez całą noc, ale wystarczy też około 2 godzin, pozdrawiam
Piękny!!! Ten torcik wytypowałam na 30-tkę siostry :) Jak długo trzeba moczyć rodzynki? Pozdrawiam!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, wygląda pięknie! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam:)
Wszystkim bardzo smakował i WSZYSCY prosili o dokładkę:) Teraz będę piekła taki sam raz jeszcze, bo siostra poprosiła :)
Niestety nie dałabym rady rozsądnie przekroić ciasta na 3 blaty więc upiekłam dodatkowo ciemny biszkopt rzucany. I jedna z warstw przełożyłam kwaskowatym dżemem porzeczkowym.
http://voila.pl/index.php?f=1784633
http://voila.pl/index.php?f=1784636
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Tort wyszedł wspaniały! Taki jak na zdjęciu a w smaku mmm…. PRZEPYSZNY!!!! Świetna stronka, na pewno będę tu wracać.
Szukałam czegoś wyjątkowego na urodziny mamy.. Nie zawiodłam się. Tort jest leciutki, pachnący, rewelacyjny. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
do tego tortu dodajemy mak suchy, niemielony, nic z nim nie robimy, pozdrawiam ciepło
Witam,
nie piekłam jeszcze ciast z makiem. Mam pytanie, czy mak powinien być mielony i czy należy go moczyć albo przepłukać wrzątkiem ?
Pozdrawiam-)
on spory urósł, nie miałam problemów z przekrojeniem go na trzy części, hm… trudno powiedzieć, 10 jaj na pewno będzie dobrze, pozdrawiam ciepło
Witam, chciałabym wykorzystać ten biszkopt do mojego tortu na Boże Narodzenie. Plan jest taki aby zrobić go w kształcie choinki tak więc oczywiste jest, że biszkopt będę piec w dużej blaszce. (25×38) porównywałam z tzw. przelicznikiem foremek i wyszło, że powinnam użyć 10 jaj. Jednak chciałabym się dowiedzieć jak bardzo urósł Pani ten biszkopt w podstawowej formie. Otóż ja swój w dużej formie chciałabym przeciąć tylko 1 raz wzdłuż tak aby powstały tylko dwa blaty i nie wiem już jak tutaj zwiększyć te składniki aby było dobrze. Dziękuje z góry za pomoc.
nie jest mielony, pozdrawiam
Czy mak jest mielony??
pewnie tak, ale nie wiem gdzie w Polsce,
pozdrawiam ciepło
Przepiękny tort! :)
Witam, wszystkie Twoje „wyroby” wyglądają bardzo smacznie! Czytałam o Twoim kursie u Zoe Clark, rozumiem że odbył on się w UK, czy orientujesz się może czy istnieją takie kursy w Polsce? Czy są cukiernicy, którzy mogliby nauczyć jak zrobić takie cuda jak ZoeC.
Pozdrawiam
Tort jest przepiękny. Zrobię go dla rodzinki, ale bez maku bo nie wszyscy u mnie go lubią. Jeszcze raz przepiękny!
wiesia: bez żelatyny śmietana popłynie i będzie problem, można spróbować usztywnić fixem,
pozdrawiam serdecznie
On jest PIEKNY! zakochalam sie w tym torcie.
Czy można zrobić bitą śmietanę bez żelatyny?
Przede wszystkim wygląda na boski :))
Tort wygląda obłędnie:)
thank you so much Rebecca, I’m so happy you like it:)
With love
Natalia xxxx
There seems to be no end to your talents Natalia! That looks fantastic. And you’ve been piping so beautifully too :) Much love, R
Bardzo Wam dziękuję:)
różę robi się łatwo układamy kawałki brzoskwiń okręgami do środka jak truskawki tutaj http://www.malacukierenka.pl/tort-truskawkowy.html, miałam to lepiej obfotografowane, ale zdjęcia przez przypadek, usunęłam z jednego dnia:/ zapomniałam je zgrać, czasami tak bywa jak człowiek się spieszy,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda po prostu wspaniale :)
Pięknie się prezentuje ! :)
Pięknie wygląda i tak bardzo kusi, by go zrobić. Smacznie brzmi ten przepis.
jeeej jaki piękny!! jak zrobić taką różę? :)