Ciasteczka z makiem i dżemem

Przepyszne, maślane ciasteczka z makiem, bez jajek i proszku do pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i łatwe. Przekładane są dżemem i maczane w białej czekoladzie, trochę pachną migdałami. Wyglądają bardzo apetycznie i trudno im się oprzeć. Bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z strony www.oetker.de).

ciasteczka z makiem i dzemem

Ciasteczka z makiem i dżemem
Składniki na około 30 sztuk:
250g miękkiego masła
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g zmielonego maku
około 150g czerwonego dżemu
150g białej czekolady

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ucierać przez około 6 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać aromat wymieszać.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z makiem. Dodać ją do maślanej masy i wymieszać rękoma (powstanie gęste ciasto, może się troszkę kruszyć).

ciasteczka z makiem i dzemem

3. Z ciasta w rękach formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Następnie ze spłaszczonych okręgów ciasta powycinać kieliszkiem ciasteczka (patrz zdjęcie powyżej), brzegi zebrać i znów uformować z nich kulki (możemy pominąć wycinanie kieliszkiem, ale wtedy ciasteczka nie będą równe).

4. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika potrzymać je na blaszce przez około 5-10 minut i dopiero wtedy przenosić.

5. Dżem podgrzać w rondelku i przełożyć nim ciasteczka (sklejamy po dwa).

6. Białą czekoladę roztopić na parze.
Ciasteczka przełożone dżemem zanurzać brzegiem w białej czekoladzie
(zanurzamy około 1/3 ciasteczka) i odstawić do stężenia.

7. Gdy czekolada stężeję, radzę nożem podważać ciasteczka i przenosić je na talerzyk (w przeciwnym wypadku czekolada może zostać na deseczce).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z makiem i dzemem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Ciasteczka z makiem i dżemem”

  1. Mam takie pytanko co do tego maku, pół dnia zjeździłam po sklepach w poszukiwaniu tego produktu i albo znajduję masę makową albo zwykły mak. W zasadzie nigdzie nie dostałam ” suchego mielonego maku” bardzo proszę o pomoc czy mam kupić zwykły mak i sama go zmielić ?
    Pozdrawiam

  2. Akurat mam jeszcze połowę masy makowej, którą użyłam do przyrządzania drożdzówek – też Małej Cukierki :-) Czy taką masę można dodać zamiast suchego maku?
    Pozdrawiam

  3. witam mam pytanie odnosnie przechowywania tych slodkosci . jak myslisz ile czasu mozna przechowywac je zamkniete w puszce . bardzo dziekuje za odpowiedz

  4. Chciałabym zapytać, bo chcę się zabrać za te ciasteczka i tak się zastanawiam, jak to ma być z tym makiem. Ma to być taki zwykły suchy mak, czy mak ugotowany i zmielony w maszynce?

  5. Robię te ciastka już trzeci rok z rzędu na święta, rodzina je absolutnie uwielbia. Te ciastka były jednym z moich pierwszych wypieków w życiu (mam 20 lat) i dobrze je wspominam, bo już za pierwszym razem mi wyszły, więc zachęciły mnie do dalszych prób pieczenia. W święta wszyscy na nie czekają, dzięki bardzo za ten przepis.

  6. Ciasteczka pyszne mój mąż się tak nimi zajada że wczoraj o 21 musiałam robić drugą porcję bo tak za mną chodził i marudził żeby zrobić mu te ciasteczka. Ogólnie rzadko się zdarza że cokolwiek mu smakuje tak więc te ciasteczka są naprawdę pyszne. Pozdrawiam. Dziękuję że prowadzi Pani tego bloga bardzo często korzystam z Pani przepisów i zawsze mi sie udaje

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.