Tort makowy z brzoskwiniami – Zapraszam na bardzo smaczny, lekki tort z makiem, bitą śmietaną i brzoskwiniami. Ładnie pachnie aromatem migdałowym, makiem i troszkę rumem. Jest soczysty, nie za słodki, wygląda pięknie i ładnie się kroi. Radzę przy ciastach z makiem zawsze dodać odrobinę aromatu migdałowego, dobrze się ze sobą komponują. Wracają do mojego tortu; dostał bardzo dużo komplementów i zniknął błyskawicznie:) Przepis wygląda może na skomplikowany, ale naprawdę jest prosty, starałam się tylko jak najdokładniej go rozpisać. Serdecznie polecam.
Tort makowy z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka mąki
100g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Środek:
1/2 szklanki drobnych rodzynek
100ml rumu (możemy zastąpić likierem migdałowym lub rodzynki namoczyć w wodzie z 2-3 kroplami aromatu migdałowego)
2 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
Wykończenie:
350-400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak będziemy robić rozetki, to z fixem będą ładniejsze)
2-3 krople aromatu migdałowego
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki galaretki w proszku o jasnym kolorze
mak do posypania
1. Rodzynki zalać rumem, nakryć i odstawić.
Biszkopt:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem migdałowym i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z makiem, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Środek:
8. Brzoskwinie osączyć, zachowując zalewę i pokroić je na kawałki.
9. Rodzynki również osączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń.
10. Jeden krążek ciasta zamknąć w tortownicy. Nasączyć go 1/3 rumowej zalewy.
11. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 10-15 minut, aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowej zalewy (lub samą zalewę, jeśli nam została), wymieszać. Następnie żelatynę podgrzać w rondelku z grubym dnem, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki śmietanki dodać do rozpuszczonej żelatyny i rozmieszać. Następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki w 2-3 partiach, mieszając mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać rodzynki, wymieszać.
13. Na nasączony krążek w tortownicy wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń. Przykryć je drugim krążkiem ciasta i nasączyć go połową rumowej zalewy. Wyłożyć resztę bitej śmietany i pokrojonych brzoskwiń i nakryć trzecim nasączonym krążkiem ciasta. Lekko docisnąć i tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny (można na całą noc, wtedy tort możemy skończyć na drugi dzień).
Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
15. Brzoskwinie osączyć i pokroić na podłużne kawałki.
16. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać do niej aromat migdałowy, wymieszać. Następnie posmarować nią boki i wierzch tortu, zachowując trochę śmietany na rozetki.
17. Makiem posypać boki tortu. Z odłożonej śmietany na wierzchu tortu, przy brzegu zrobić ozdobne rozetki (użyłam końcówki Wilton nr 123). Środek wypełnić brzoskwiniami, zaczynając od brzegu tortu (przy rozetkach). Na końcu owoce posmarować gęstniejącą galaretką. Tort makowy z brzoskwiniami najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków:)
Prześliczny torcik i zapewne bardzo pyszny!!! Czy znajdę torty dla dzieci?
najlepiej przez całą noc, ale wystarczy też około 2 godzin, pozdrawiam
Piękny!!! Ten torcik wytypowałam na 30-tkę siostry :) Jak długo trzeba moczyć rodzynki? Pozdrawiam!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, wygląda pięknie! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam:)
Wszystkim bardzo smakował i WSZYSCY prosili o dokładkę:) Teraz będę piekła taki sam raz jeszcze, bo siostra poprosiła :)
Niestety nie dałabym rady rozsądnie przekroić ciasta na 3 blaty więc upiekłam dodatkowo ciemny biszkopt rzucany. I jedna z warstw przełożyłam kwaskowatym dżemem porzeczkowym.
http://voila.pl/index.php?f=1784633
http://voila.pl/index.php?f=1784636
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Tort wyszedł wspaniały! Taki jak na zdjęciu a w smaku mmm…. PRZEPYSZNY!!!! Świetna stronka, na pewno będę tu wracać.
Szukałam czegoś wyjątkowego na urodziny mamy.. Nie zawiodłam się. Tort jest leciutki, pachnący, rewelacyjny. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
do tego tortu dodajemy mak suchy, niemielony, nic z nim nie robimy, pozdrawiam ciepło
Witam,
nie piekłam jeszcze ciast z makiem. Mam pytanie, czy mak powinien być mielony i czy należy go moczyć albo przepłukać wrzątkiem ?
Pozdrawiam-)
on spory urósł, nie miałam problemów z przekrojeniem go na trzy części, hm… trudno powiedzieć, 10 jaj na pewno będzie dobrze, pozdrawiam ciepło
Witam, chciałabym wykorzystać ten biszkopt do mojego tortu na Boże Narodzenie. Plan jest taki aby zrobić go w kształcie choinki tak więc oczywiste jest, że biszkopt będę piec w dużej blaszce. (25×38) porównywałam z tzw. przelicznikiem foremek i wyszło, że powinnam użyć 10 jaj. Jednak chciałabym się dowiedzieć jak bardzo urósł Pani ten biszkopt w podstawowej formie. Otóż ja swój w dużej formie chciałabym przeciąć tylko 1 raz wzdłuż tak aby powstały tylko dwa blaty i nie wiem już jak tutaj zwiększyć te składniki aby było dobrze. Dziękuje z góry za pomoc.
nie jest mielony, pozdrawiam
Czy mak jest mielony??
pewnie tak, ale nie wiem gdzie w Polsce,
pozdrawiam ciepło