Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
Krem:
400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
25g mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
1 fix do śmietany
wiórki z białej czekolady do posypania
Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm (patrz FILM).
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier z cukrem wanilinowym, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.
4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać i przy pomocy łyżki (patrz FILM) zrobić takiego jeżyka z bezy.
5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
7. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się porzeczek, wymieszać i znów zagotować.
Porzeczki zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór (patrz FILM).
9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć blat na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki.
10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM), od razu podawać.
Udanych wypieków :)
Witam,
Czy zamiast octu może być sok z cytryny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam Panią, !! To niewiarygodne, pierwszy raz zrobiłam bezę dokładnie wg pani przepisu i jest fantastyczna!!!!!!!
Na ile porcji jest przepis ? Potrzebuje na około 20 osób. Z góry dziekuje
Czy mrożone jagody też się nadają czy raczej smak będzie mdłyżki?
myślę, że średnio, pozdrawiam
Witam,piekłam pierwszy raz bezę pavlowa wg Pani przepisu (przedtem piekłam w innych temperaturach) i przecudnie wyrosła,nie popękała, ale rano jak chciałam ją zdjąć z papieru i przełożyć na paterę to zaczęła mi pekać i się „rozjeżdżać”. Nie można jej było ładnie pokroić,bo się rozpadała. Ja ją piekłam w nocy,uchyliłam lekko po upieczeniu piekarnik i dopiero po ok 12 godzinach wyjęłam z piekarnika do przełożenia. Mam ogromną prośbę o jakąś podpowiedź co zrobiłam nie tak?Może dużej ją suszyć? Z góry dziękuję za odpowiedź.
środku jest miękka więc będzie się topić, można z 10 minut dłużej suszyć i jak Pani skończy pieczenie, proszę nie uchylać drzwiczek piekarnika, pozdrawiam serdecznie
Czy same bezy mozna przechowywac dobe w lodowce?
na pewno nie w lodówce, w lodówce mogą zwilgotnieć nawet same bezy bez kremu, pozdrawiam
Wychodzi idealnie :)
Serdeczne dzięki beza jest wspaniała.
czy po 2.20h beze zostawic w zamknietym czy otwartym piekarniku ?
pozdrawiam
moge sie zapytac jaka poczatkowa temperatura piekarnika do bezy i po jakim czasie wlaczamy na 100?
bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika czyli już do 100oC pozdrawiam
Prosty w wykonaniu, a jednocześnie efektowny i, co najważniejsze, przepyszny tort! Świetne połączenie kwaskowatości porzeczek, z delikatnością śmietanki i słodkością miękkiej w środku bezy – zrobiłam na skromne urodziny Mamy i wszyscy zachwyceni – każdy wziął dokładkę, a jednocześnie nikt się nie zasłodził. Zdecydowanie do powtórzenia. Polecam! :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Podczas pieczenia z bezy wyciekła przezroczysta ciecz. Czy mam się martwić? :)
nie przejmować, powinno się udać, pozdrawiam
Cicialabym zrobić beze z 1.5 porcji i też 2 placki. Ile czasu powinnam wtedy piec ? Ok 3 godz termoobieg Góra dół?
Mam sprawdzone: przełożyłam poprzedniego dnia (przed podaniem), nic się nie stało bo do kremu dołożyłam żelatynę (rozpuściłam ok.1 łyżkę żelatyny)
Ciasto wygląda obłędnie!
Chciałabym zapytać:czy jeśli zrobię beze dzień wcześniej, nie straci ona swoich „właściwości”? Kremem przełoże w dniu podania.
Pozdrawiam!
można upiec bezy dzień wcześniej, pozdrawiam