Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA

Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA

Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
Krem:
400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
25g mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
1 fix do śmietany
wiórki z białej czekolady do posypania

Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA

Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm (patrz FILM).

2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier z cukrem wanilinowym, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.

3. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.

4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać i przy pomocy łyżki (patrz FILM) zrobić takiego jeżyka z bezy.

5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.

7. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się porzeczek, wymieszać i znów zagotować.
Porzeczki zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór (patrz FILM).

9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć blat na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki.

10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM), od razu podawać.

Udanych wypieków :)

Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA

Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

93 komentarze do “Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA”

  1. Witam Panią, !! To niewiarygodne, pierwszy raz zrobiłam bezę dokładnie wg pani przepisu i jest fantastyczna!!!!!!!

    Odpowiedz
  2. Witam,piekłam pierwszy raz bezę pavlowa wg Pani przepisu (przedtem piekłam w innych temperaturach) i przecudnie wyrosła,nie popękała, ale rano jak chciałam ją zdjąć z papieru i przełożyć na paterę to zaczęła mi pekać i się „rozjeżdżać”. Nie można jej było ładnie pokroić,bo się rozpadała. Ja ją piekłam w nocy,uchyliłam lekko po upieczeniu piekarnik i dopiero po ok 12 godzinach wyjęłam z piekarnika do przełożenia. Mam ogromną prośbę o jakąś podpowiedź co zrobiłam nie tak?Może dużej ją suszyć? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • środku jest miękka więc będzie się topić, można z 10 minut dłużej suszyć i jak Pani skończy pieczenie, proszę nie uchylać drzwiczek piekarnika, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. Prosty w wykonaniu, a jednocześnie efektowny i, co najważniejsze, przepyszny tort! Świetne połączenie kwaskowatości porzeczek, z delikatnością śmietanki i słodkością miękkiej w środku bezy – zrobiłam na skromne urodziny Mamy i wszyscy zachwyceni – każdy wziął dokładkę, a jednocześnie nikt się nie zasłodził. Zdecydowanie do powtórzenia. Polecam! :)

    Odpowiedz
  4. Mam sprawdzone: przełożyłam poprzedniego dnia (przed podaniem), nic się nie stało bo do kremu dołożyłam żelatynę (rozpuściłam ok.1 łyżkę żelatyny)

    Odpowiedz
  5. Ciasto wygląda obłędnie!
    Chciałabym zapytać:czy jeśli zrobię beze dzień wcześniej, nie straci ona swoich „właściwości”? Kremem przełoże w dniu podania.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz