Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
Krem:
400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
25g mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
1 fix do śmietany
wiórki z białej czekolady do posypania
Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm (patrz FILM).
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier z cukrem wanilinowym, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.
4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać i przy pomocy łyżki (patrz FILM) zrobić takiego jeżyka z bezy.
5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
7. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się porzeczek, wymieszać i znów zagotować.
Porzeczki zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór (patrz FILM).
9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć blat na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki.
10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM), od razu podawać.
Udanych wypieków :)
Czy zamiast porzeczek mogę dać borówki amerykańskie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękuję za świetne przepisy 👍
Mam jedno pytanie 1szklanka ile to u pani gram? Pozdrawiam
Witam,
Czy mogę użyć świeżej czerwonej porzeczki, jeśli zastąpię śmietanę serkiem mascarpone to w jakich proporcjach?
Czy masę z serka macarpone można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dzień podania?
Pozdrawiam
lepiej zrobić w dniu podania, można użyć czerwonej porzeczki, pozdrawiam
Przepyszne ciasto. Śmietanka z porzeczką cudowne połączenie. Do jakiego ciasta oprócz bezowego można wykorzystać jeszcze to zestawienie śmietanka z frużeliną porzeczkową?
Beza jest przepyszna, szczegolnie te porzeczki swietnie przełamują słodycz bezy. Podałam go na urodziny i zrobił furorę!!!!
zniknęła jak kamfora
dzięki za ten przepis :D
już wiele ciast piekłam z Panin przepisów i zawsze się udają
uściski
dorota
Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszna ta beza. :) rozeszła się w mig.
Właśnie schnie moja beza :)
Czy beza upieczona dzień przed podaniem traci na jakości?
nie traci, ale w środku jest wilgotna więc może się już trochę zacząć roztapiać, pozdrawiam serdecznie
Witam Mała Cukierenko.
Od jakiegoś czasu jak piekę bezę to pęka mi i zapada się z jednej lub z dwóch stron. Wcześniej tego nie było a przecież robię od bardzo dawna i bardzo często. Mała Cukierenko bardzo proszę napisz mi co o tym sądzisz. Dziękuję i pozdrawiam Basia
Może niech Pani zmniejszy trochę temperaturę pieczenia,
pozdrawiam serdecznie
Beza wyszła obłędna! ❤ Wprawdzie trochę popękała (mój piekarnik szaleje z temperaturą) i spód trochę się zapadł przez to, ale wypełniłam lukę kremem i wyszła cudnie. Robiłam z malinami, na życzenie chłopaka.
Witam, chciałam się zapytać czy 30% śmietanka kremówka może być ?
myślę, że tak, może być, pozdrawiam
Cudowny przepis.cudna beza .Dziękuję bardzo.
Czy jeśli chciałabym mieć całkiem wysuszoną bezę (bez pianki w środku) to czy pominąć ocet? Jeśli ten przepis się nie nadaje, czy ma Pani jakiś na stronie na suchą bezę? :)
pominąć mąkę i ocet, z 20 minut dłużej suszyć, pozdrawiam serdecznie
Witam czy porzeczki mogę przygotować rano a śmietanę i połączenie z porzeczkami przed podaniem popołudniu. Czy taki odstęp czasowy wpłynie jakos na konsystencję musu z porzeczek? Bardzo proszę o odpowiedź.
myślę, że tak, nie zaszkodzi to porzeczką, pozdrawiam
Witam. Czy ten tort można zrobić w formie małych torcików? W sensie zrobić mniejsze koła na papierze i połączyć jak w przypadku dużego tortu? Wtedy można zrobić ich więcej.
myślę, że tak, pozdrawiam