Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
Krem:
400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
25g mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
1 fix do śmietany
wiórki z białej czekolady do posypania
Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm (patrz FILM).
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier z cukrem wanilinowym, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.
4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać i przy pomocy łyżki (patrz FILM) zrobić takiego jeżyka z bezy.
5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
7. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się porzeczek, wymieszać i znów zagotować.
Porzeczki zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór (patrz FILM).
9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć blat na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki.
10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM), od razu podawać.
Udanych wypieków :)
Czy zamiast porzeczek mogę dać borówki amerykańskie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękuję za świetne przepisy 👍
Mam jedno pytanie 1szklanka ile to u pani gram? Pozdrawiam
Witam,
Czy mogę użyć świeżej czerwonej porzeczki, jeśli zastąpię śmietanę serkiem mascarpone to w jakich proporcjach?
Czy masę z serka macarpone można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dzień podania?
Pozdrawiam
lepiej zrobić w dniu podania, można użyć czerwonej porzeczki, pozdrawiam
Przepyszne ciasto. Śmietanka z porzeczką cudowne połączenie. Do jakiego ciasta oprócz bezowego można wykorzystać jeszcze to zestawienie śmietanka z frużeliną porzeczkową?
Beza jest przepyszna, szczegolnie te porzeczki swietnie przełamują słodycz bezy. Podałam go na urodziny i zrobił furorę!!!!
zniknęła jak kamfora
dzięki za ten przepis :D
już wiele ciast piekłam z Panin przepisów i zawsze się udają
uściski
dorota
Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszna ta beza. :) rozeszła się w mig.
Właśnie schnie moja beza :)
Czy beza upieczona dzień przed podaniem traci na jakości?
nie traci, ale w środku jest wilgotna więc może się już trochę zacząć roztapiać, pozdrawiam serdecznie
Witam Mała Cukierenko.
Od jakiegoś czasu jak piekę bezę to pęka mi i zapada się z jednej lub z dwóch stron. Wcześniej tego nie było a przecież robię od bardzo dawna i bardzo często. Mała Cukierenko bardzo proszę napisz mi co o tym sądzisz. Dziękuję i pozdrawiam Basia
Może niech Pani zmniejszy trochę temperaturę pieczenia,
pozdrawiam serdecznie
Beza wyszła obłędna! ❤ Wprawdzie trochę popękała (mój piekarnik szaleje z temperaturą) i spód trochę się zapadł przez to, ale wypełniłam lukę kremem i wyszła cudnie. Robiłam z malinami, na życzenie chłopaka.
Witam, chciałam się zapytać czy 30% śmietanka kremówka może być ?
myślę, że tak, może być, pozdrawiam
Cudowny przepis.cudna beza .Dziękuję bardzo.
Czy jeśli chciałabym mieć całkiem wysuszoną bezę (bez pianki w środku) to czy pominąć ocet? Jeśli ten przepis się nie nadaje, czy ma Pani jakiś na stronie na suchą bezę? :)
pominąć mąkę i ocet, z 20 minut dłużej suszyć, pozdrawiam serdecznie
Witam czy porzeczki mogę przygotować rano a śmietanę i połączenie z porzeczkami przed podaniem popołudniu. Czy taki odstęp czasowy wpłynie jakos na konsystencję musu z porzeczek? Bardzo proszę o odpowiedź.
myślę, że tak, nie zaszkodzi to porzeczką, pozdrawiam
Witam. Czy ten tort można zrobić w formie małych torcików? W sensie zrobić mniejsze koła na papierze i połączyć jak w przypadku dużego tortu? Wtedy można zrobić ich więcej.
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam,
Czy zamiast octu może być sok z cytryny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam Panią, !! To niewiarygodne, pierwszy raz zrobiłam bezę dokładnie wg pani przepisu i jest fantastyczna!!!!!!!
Na ile porcji jest przepis ? Potrzebuje na około 20 osób. Z góry dziekuje
Czy mrożone jagody też się nadają czy raczej smak będzie mdłyżki?
myślę, że średnio, pozdrawiam
Witam,piekłam pierwszy raz bezę pavlowa wg Pani przepisu (przedtem piekłam w innych temperaturach) i przecudnie wyrosła,nie popękała, ale rano jak chciałam ją zdjąć z papieru i przełożyć na paterę to zaczęła mi pekać i się „rozjeżdżać”. Nie można jej było ładnie pokroić,bo się rozpadała. Ja ją piekłam w nocy,uchyliłam lekko po upieczeniu piekarnik i dopiero po ok 12 godzinach wyjęłam z piekarnika do przełożenia. Mam ogromną prośbę o jakąś podpowiedź co zrobiłam nie tak?Może dużej ją suszyć? Z góry dziękuję za odpowiedź.
środku jest miękka więc będzie się topić, można z 10 minut dłużej suszyć i jak Pani skończy pieczenie, proszę nie uchylać drzwiczek piekarnika, pozdrawiam serdecznie
Czy same bezy mozna przechowywac dobe w lodowce?
na pewno nie w lodówce, w lodówce mogą zwilgotnieć nawet same bezy bez kremu, pozdrawiam
Wychodzi idealnie :)
Serdeczne dzięki beza jest wspaniała.
czy po 2.20h beze zostawic w zamknietym czy otwartym piekarniku ?
pozdrawiam
moge sie zapytac jaka poczatkowa temperatura piekarnika do bezy i po jakim czasie wlaczamy na 100?
bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika czyli już do 100oC pozdrawiam
Prosty w wykonaniu, a jednocześnie efektowny i, co najważniejsze, przepyszny tort! Świetne połączenie kwaskowatości porzeczek, z delikatnością śmietanki i słodkością miękkiej w środku bezy – zrobiłam na skromne urodziny Mamy i wszyscy zachwyceni – każdy wziął dokładkę, a jednocześnie nikt się nie zasłodził. Zdecydowanie do powtórzenia. Polecam! :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Podczas pieczenia z bezy wyciekła przezroczysta ciecz. Czy mam się martwić? :)
nie przejmować, powinno się udać, pozdrawiam
Cicialabym zrobić beze z 1.5 porcji i też 2 placki. Ile czasu powinnam wtedy piec ? Ok 3 godz termoobieg Góra dół?
Mam sprawdzone: przełożyłam poprzedniego dnia (przed podaniem), nic się nie stało bo do kremu dołożyłam żelatynę (rozpuściłam ok.1 łyżkę żelatyny)
Ciasto wygląda obłędnie!
Chciałabym zapytać:czy jeśli zrobię beze dzień wcześniej, nie straci ona swoich „właściwości”? Kremem przełoże w dniu podania.
Pozdrawiam!
można upiec bezy dzień wcześniej, pozdrawiam
Witam.
Planuję wykonanie tego tortu dzień przed podaniem. Zgodnie z instrukcją, połączę bezę z kremem i porzeczkami dopiero tuż przed podaniem, ale mam pytanie – czy ubita śmietana przez noc w lodówce nie stanie się rzadka? I czy połączyć śmietanę z porzeczkami również dopiero w dniu podania, czy mogę dzień wcześniej?
Pozdrawiam!
ja był połączyła w dzień podania i w dzień podania proszę też ubić śmietankę przez noc w lodówce, może trochę podejść wodą, pozdrawiam
A czy można użyć jeżyn?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam mam pytanie gdybym chciała zrobić jeden placek (ale z 8 białek) to ile czasu i w jakiej temperaturze powinnam go suszyć. Pozdrawiam Iza
około 3 godzin, jakoś 2 godziny i 45 minut, pozdrawiam
czy beza zrobiona w całości może stać w lodówce przez noc?
może, ale zacznie się trochę topić od śmietany, radzę przełożyć ją w dniu podania, pozdrawiam
Witam! Czy mogę dodać czarną porzeczkę z kompotu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Wyszło super. Dziękuję. Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia.
Cieszę się, może Pani dodać podesłać tutaj: [email protected]
załaduje je do galerii czytelników,
pozdrawiam serdecznie
Witam, czy zamiast śmietany można użyć serka mascarpone? Lub zamienić część śmietany na serek? Pozdrawiam
tak można dać serek mascarpone, pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź – nie mam wykształcenia w kierunku kulinarnym. Ale wg mnie beza, która jest miękka w środku – to jest typu „Pavlowa”, którą piecze się z dodatkiem mąki ziemniaczanej i octu (ja zawsze zamiast niego dodaję sok z cytryny). Piecze się ją w odpowiedniej temperaturze i nie suszy – zawsze mi się udaje.
Pozdrawiam
no to właśnie tak jest w przepisie, pozdrawiam serdecznie
Czy bezy można upiec kilka dni wcześniej przed podaniem? Jeśli tak to ile dni maksymalnie mogłoby to być?
Pozdrowienia
te bezy są wilgotne, wiec raczej średnio, mogą zacząć się topic, pozdrawiam
Witam, proszę podpowiedź. Jeśli zamiast kremu z porzeczkami, zrobię krem z truskawkami, to proporcje owoców, wody, skrobi ziemniaczanej pozostają takie same?
I czy lepiej truskawki mrożone, czy świeże?
Proporcje takie same, lepiej świeże, pozdrawiam
Bez octu może nie być pianki – jakiej pianki?
w środku bezy dzięki dodaniu mąki i octu robi się pianka, nie jest w środku wyschnięta jak np. kupne bezy w cukierni, pozdrawiam
Brawo brawo brawo nie jadlam lepszej bezy.
Mam pytanie czy zamiast octu winnego można dodać wyciśnięty sok z cytryny?
bez octu może nie być pianki, pozdrawiam
Ile około sekund należy ubijać z łyżką cukru przed dodaniem kolejnej łyżki cukru, a może łyżka za łyżką bez przerwy?
parę sekund, można łyżka za łyżką, pozdrawiam serdecznie
Nue mozna. zbyt szybkie dodawanie cukru sprawi, ze beza poplynie
A w piekarniku bez termoobiegu ak dlugo ??
też tak samo 2 godziny i 20 minut, pozdrawiam
Mmmm…szkoda ze nie mam porzeczek. Polecam kroić bezę nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Dużo latwiej :)
Jaką inną masą można przełożyć oprócz masy porzeczkowej?
mogą być wiśnie, maliny, truskawki też, pozdrawiam
Czyli to mogą być np. Maliny mrożone?
Wciaz nie wiem, czy mozna uzyc mrozonych malin. One maja male pestki. Nie beda ,,wchodzily w zeby,,?
Przesylam pozdrowienia Kristina.☺
Ja robiłam z mrożonymi malinami. Mimo pestek wszystko jest przepyszne! <3
To pytanie to tak na poważnie?
Czy jeśli nie mam porzeczek mrożonych ani świeżych, to mogę użyć dżemu porzeczkowego?
myślę, że tak ale to będzie słabsze w smaku, chyba że dżem domowej roboty, wtedy będzie ok, pozdrawiam serdecznie
Podziwiam Pani cierpliwość w odpowiadaniu na te wszystkie pytania :) Torcik jest zjawiskowy i do tego tak świetnie wygląda na tej różowej paterze…. Będę takiej szukać i może uda mi się stworzyć coś równie smakowitego i tak pięknie wyglądającego :) Pozdrawiam serdecznie!