Ciasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto ze Świeżą Żurawiną
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 cytryny
3 duże jajka
2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
220g świeżej żurawiny
Dodatkowo:
50g białej czekolady do ozdoby
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę cytrynową wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (patrz FILM).
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać.
4. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika (patrz FILM, jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc esy – floresy). Ciasto podawać pokrojone na dość grube plastry.
Udanych wypieków :)
Pyszne wyszło. Pierwszy raz robiłam z surową żurawiną i jestem zachwycona. Wielkie dzięki za przepis :)
Mam pytanie. Czy to ciacho można upiec w tortownicy, a jeśli tak, to jaka średnica będzie w sam raz?
Dzień dobry! Jak długa powinna być forma- keksówka?
keksówka o wymiarach 30x12cm, pozdrawiam
Jak mam mrożoną to mam ją najpierw rozmrozić?
tak, radzę rozmrozić, pozdrawiam
Czy to ciasto można mrozić??
nie doradzę, nie wiem, pozdrawiam
właśnie wstawiłam do piekarnika, zrobiłam od razu z podwójnej porcji bo wiem z doświadczenia, że wypieki z Twojej Cukierenki znikają szybko i jedna porcja to stanowczo za mało. Ciasto bardzo przyjemnie pachnie skórką cytrynową, a czerwona żurawina wyraźnie ożywia jasny kolor ciasta. polecam !!!
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
witam, czy można ciasto przelać do foremek na babeczki? jaki wtedy jest czas pieczenia?
tak można, piec przez około 25 minut, pozdrawiam
witam, czy jogurt można zastąpić śmietaną lub kefirem?
tak można, pozdrawiam
Przepraszam, ale nie mówię w jego języku. Czy mógłbym zapytać, ile objętości kubka? dl?
objętości kubka 250ml, pozdrawiam serdecznie
Jaki inny owoc proponuje Pani zamiast żurawiny – mam problem żeby świeżą dostać :-(
hm… myślę, że borówka byłaby dobra, pozdrawiam
w lidlu od jakiegoś czasu są, proszę tam zajrzeć, może się trafi akurat :)
Czy zamiast świeżej żurawiny mogła bym użyć suszonej? Niestety tylko taką udało mi się kupić w sklepie
myślę, że można użyć suszonej, pozdrawiam
Użyłam suszonej żurawiny, a że miałam jej ciut za mało, dodałam suszonej śliwki. Ciasto było przepyszne :-) nie wytrzymało dnia :-)
Dziękuję za pyszny przepis :-)
Szeretném tudni mekkora a csésze űrtartalma? ( dl ? )