Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
Krem:
400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
25g mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
1 fix do śmietany
wiórki z białej czekolady do posypania
Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm (patrz FILM).
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier z cukrem wanilinowym, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.
4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać i przy pomocy łyżki (patrz FILM) zrobić takiego jeżyka z bezy.
5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
7. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się porzeczek, wymieszać i znów zagotować.
Porzeczki zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór (patrz FILM).
9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć blat na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki.
10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM), od razu podawać.
Udanych wypieków :)
Witam.
Planuję wykonanie tego tortu dzień przed podaniem. Zgodnie z instrukcją, połączę bezę z kremem i porzeczkami dopiero tuż przed podaniem, ale mam pytanie – czy ubita śmietana przez noc w lodówce nie stanie się rzadka? I czy połączyć śmietanę z porzeczkami również dopiero w dniu podania, czy mogę dzień wcześniej?
Pozdrawiam!
ja był połączyła w dzień podania i w dzień podania proszę też ubić śmietankę przez noc w lodówce, może trochę podejść wodą, pozdrawiam
A czy można użyć jeżyn?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam mam pytanie gdybym chciała zrobić jeden placek (ale z 8 białek) to ile czasu i w jakiej temperaturze powinnam go suszyć. Pozdrawiam Iza
około 3 godzin, jakoś 2 godziny i 45 minut, pozdrawiam
czy beza zrobiona w całości może stać w lodówce przez noc?
może, ale zacznie się trochę topić od śmietany, radzę przełożyć ją w dniu podania, pozdrawiam
Witam! Czy mogę dodać czarną porzeczkę z kompotu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Wyszło super. Dziękuję. Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia.
Cieszę się, może Pani dodać podesłać tutaj: [email protected]
załaduje je do galerii czytelników,
pozdrawiam serdecznie
Witam, czy zamiast śmietany można użyć serka mascarpone? Lub zamienić część śmietany na serek? Pozdrawiam
tak można dać serek mascarpone, pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź – nie mam wykształcenia w kierunku kulinarnym. Ale wg mnie beza, która jest miękka w środku – to jest typu „Pavlowa”, którą piecze się z dodatkiem mąki ziemniaczanej i octu (ja zawsze zamiast niego dodaję sok z cytryny). Piecze się ją w odpowiedniej temperaturze i nie suszy – zawsze mi się udaje.
Pozdrawiam
no to właśnie tak jest w przepisie, pozdrawiam serdecznie
Czy bezy można upiec kilka dni wcześniej przed podaniem? Jeśli tak to ile dni maksymalnie mogłoby to być?
Pozdrowienia
te bezy są wilgotne, wiec raczej średnio, mogą zacząć się topic, pozdrawiam
Witam, proszę podpowiedź. Jeśli zamiast kremu z porzeczkami, zrobię krem z truskawkami, to proporcje owoców, wody, skrobi ziemniaczanej pozostają takie same?
I czy lepiej truskawki mrożone, czy świeże?
Proporcje takie same, lepiej świeże, pozdrawiam
Bez octu może nie być pianki – jakiej pianki?
w środku bezy dzięki dodaniu mąki i octu robi się pianka, nie jest w środku wyschnięta jak np. kupne bezy w cukierni, pozdrawiam
Brawo brawo brawo nie jadlam lepszej bezy.
Mam pytanie czy zamiast octu winnego można dodać wyciśnięty sok z cytryny?
bez octu może nie być pianki, pozdrawiam
Ile około sekund należy ubijać z łyżką cukru przed dodaniem kolejnej łyżki cukru, a może łyżka za łyżką bez przerwy?
parę sekund, można łyżka za łyżką, pozdrawiam serdecznie
Nue mozna. zbyt szybkie dodawanie cukru sprawi, ze beza poplynie
A w piekarniku bez termoobiegu ak dlugo ??
też tak samo 2 godziny i 20 minut, pozdrawiam
Mmmm…szkoda ze nie mam porzeczek. Polecam kroić bezę nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Dużo latwiej :)
Jaką inną masą można przełożyć oprócz masy porzeczkowej?
mogą być wiśnie, maliny, truskawki też, pozdrawiam
Czyli to mogą być np. Maliny mrożone?
Wciaz nie wiem, czy mozna uzyc mrozonych malin. One maja male pestki. Nie beda ,,wchodzily w zeby,,?
Przesylam pozdrowienia Kristina.☺
Ja robiłam z mrożonymi malinami. Mimo pestek wszystko jest przepyszne! <3
To pytanie to tak na poważnie?
Czy jeśli nie mam porzeczek mrożonych ani świeżych, to mogę użyć dżemu porzeczkowego?
myślę, że tak ale to będzie słabsze w smaku, chyba że dżem domowej roboty, wtedy będzie ok, pozdrawiam serdecznie
Podziwiam Pani cierpliwość w odpowiadaniu na te wszystkie pytania :) Torcik jest zjawiskowy i do tego tak świetnie wygląda na tej różowej paterze…. Będę takiej szukać i może uda mi się stworzyć coś równie smakowitego i tak pięknie wyglądającego :) Pozdrawiam serdecznie!