Tarta z gruszkami i kremem budyniowym – Dzisiaj zapraszam na wspaniały, owocowy deser. Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje. Tarta w przygotowaniu jest łatwa, ale zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ponieważ ciągle czekamy, aż coś wystygnie, lecz naprawdę warto. Pyszna owocowa tarta, bardzo polecam…(troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Smacznego” nr 4(7) 2002).
Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 350ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.
6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).
Udanych wypieków:)
Witam, zrobiłam tartę ponieważ wyglądała obłędnie, ciasto i gruszki wyszły super, ale zamiast wina dałam sok z cytryny i limonki. Do ciasta nie dawałam orzechów tylko upieczone ciasto posmarowałam masłem orzechowym, wyszło super. Niestety krem mi nie wyszedł, po rozkrojeniu ciasta po prostu się wylał. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Myślę, że mascarpone się nie nadaje lepsze byłoby masło. Dlaczego?
Mam pytanie, w składnikach jest podane 350 ml mleka, w opisie przygotowania 400 ml, proszę podać ktora ilość jest prawidłowa, chyba że coś źle doczytałam.
ma być 350ml, pozdrawiam
Witam.Zrobiłam dzisiaj tartę wyglądała obłędnie ale no właśnie
1. nie chciała wyjsc z foremki ( miałam szklaną i nie smarowałam jej ale ponoć bez smarowania tez innym ladnie wychodzila)
2.Krem byl malo slodki a dalam nie 2 łyżeczki a 2 łyżki cukru pudru.
3.Dalam wino biale wytrawne a lepsze by bylo polslodkie
Poprosze o pomoc w rozwiazaniu tych problemow
wszystkim smakowalo , przygotowalam dzien przed podaniem..zmiany które zrobiłam to masło zamiast mascarpone do kremu, armaniac zamiast wina do gruszek i wyszło przesmacznie:) gorąco polecam i dziękuję za przepis :) zaraz przepiszę do mojego przepiśnika :)
Ciasta wyglądają pięknie i kusząco, ale Pani ich chyba nie je…
Tak można pomyśleć, patrząc na Pani figurę. A ja będę testować tort cytrynowy i tiramisu i – pal licho figurę!!!
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie