Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie – Rewelacyjnie smaczne ciasto bez pieczenia, bardzo polecam. Kruchy spód z ciasteczek i karmelowo- czekoladowe, kremowe nadzienie smakują wyśmienicie. Do tego bita śmietana z bananami stanowi doskonałe połączenie. Całość lekka, nie za słodka. Za to ciasto zebrałam bardzo dużo pochwał od gości i choć trochę trzeba postać przy gotowaniu karmelu, uważam że warto. Jeszcze raz bardzo polecam… (przepis ze strony good to know).
Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie
Składniki:
Spód:
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych
Nadzienie:
100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego (zamiast mleka i cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania
1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
2. Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.
Nadzienie:
3. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.
4. Czekoladę roztopić na parze.
5. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Wierzch:
7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.
8. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.
Smacznego:)
zamiast gotowac mleko zrobilam to z puszki karmelu, czekolady i masla (zmiksowalam carmel z roztopionym maslem i roztopiona czekolada) – ciasto jest rewelacyjne, goscie byli zachwyceni!! szkoda, ze takie male :)
czyli ma to być cokolwiek, co je skleja, tak? :) a oprócz czekolady?..
tak średnio, masło trzeba by było zastąpić np. czekoladą,
pozdrawiam ciepło
a czy jest jakiś sposób, by spód zrobić bez masła ? :) np z samych ciasteczek?
gotuje ten karmel juz pol godz i nie zgestnial ani troche :( i nie wiem, co robic…:(
wygląda obłędnie, smakuje na pewno równie dobrze -koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Bardzo się cieszę, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam. Niebiańskie! Zniknęło w ciągu kwadransa:)
P.S. Jutro przymierzam się do tortu z knoppersami i ciasteczek z orzeszkami ziemnymi.
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i że się udało chociaż czekolada się zważyła
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Ciasto jest smaczne, słodziutkie. Nie jest trudne w przygotowaniu. Moje wyszło niższe ale tylko dlatego że zrobiłam wtortownicy 26 cm – masy z ciasteczek jest wystarczająco nawet na tak dużą tortownicę. Troszkę więcej mogłoby być masy z mleka przy takiej tortownicy ale w tej ilości też było ok. Moja masa karmelowa wyszła ok. Gotowałam ją troszkę dłużej niż w przepisie. Jedyne co przysporzylo mi kłopotów (ale to tylko z mojej winy to fakt ze nie uzyłam czekolady bardzo dobrej jakości), czekolada po rozpuszczeniu i dodaniu do karmelu oddała z „siebie” tłuszcz i im więcej mieszałam tym więcej tłuszczu miałam w naczyniu z masą. Odczekałam jednak aż masa przestygnie i odlałam powstały tłuszcz a pozostałą masę rozłożyłam na herbatnikach i było OK :)
ja użyłam skondensowanego mleka z kartoniku, 7,5% tłuszczu, ale jeśli uda nam się kupić z większą ilością tłuszczu tym lepiej,
pozdrawiam
pyyyszneeeee
Tarta wygląda rewelacyjnie, muszę wypróbować ten przepis:)
Proszę o podanie jakiego mleka należy użyć – w puszce czy w kartoniku? ile % tłuszczu? bo ja robię karmel zawsze z tego z puszki słodzonego, nie spotkałam takiego niesłodzonego, dlatego poproszę o podpowiedź;)
oszukistki! ładne to jest tylko zdjęcie! karmel nie wychodzi! oddajcie fartucha!
Ślinka mi cieknie jak na nią patrzę. muszę ja wykonać