Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie

Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie – Rewelacyjnie smaczne ciasto bez pieczenia, bardzo polecam. Kruchy spód z ciasteczek i karmelowo- czekoladowe, kremowe nadzienie smakują wyśmienicie. Do tego bita śmietana z bananami stanowi doskonałe połączenie. Całość lekka, nie za słodka. Za to ciasto zebrałam bardzo dużo pochwał od gości i choć trochę trzeba postać przy gotowaniu karmelu, uważam że warto. Jeszcze raz bardzo polecam… (przepis ze strony good to know).

Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną - banoffee pie

Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie
Składniki:
Spód:
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych

Nadzienie:
100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego (zamiast mleka i cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%

Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania

1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód:
2. Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.

Nadzienie:
3. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.

4. Czekoladę roztopić na parze.

5. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.

Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną - banoffee pie

Wierzch:
7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.

8. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.

Smacznego:)

Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną - banoffee pie

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

67 komentarzy do “Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie”

  1. zamiast gotowac mleko zrobilam to z puszki karmelu, czekolady i masla (zmiksowalam carmel z roztopionym maslem i roztopiona czekolada) – ciasto jest rewelacyjne, goscie byli zachwyceni!! szkoda, ze takie male :)

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam. Niebiańskie! Zniknęło w ciągu kwadransa:)
    P.S. Jutro przymierzam się do tortu z knoppersami i ciasteczek z orzeszkami ziemnymi.

    Odpowiedz
  3. bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i że się udało chociaż czekolada się zważyła
    pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz

    Odpowiedz
  4. Ciasto jest smaczne, słodziutkie. Nie jest trudne w przygotowaniu. Moje wyszło niższe ale tylko dlatego że zrobiłam wtortownicy 26 cm – masy z ciasteczek jest wystarczająco nawet na tak dużą tortownicę. Troszkę więcej mogłoby być masy z mleka przy takiej tortownicy ale w tej ilości też było ok. Moja masa karmelowa wyszła ok. Gotowałam ją troszkę dłużej niż w przepisie. Jedyne co przysporzylo mi kłopotów (ale to tylko z mojej winy to fakt ze nie uzyłam czekolady bardzo dobrej jakości), czekolada po rozpuszczeniu i dodaniu do karmelu oddała z „siebie” tłuszcz i im więcej mieszałam tym więcej tłuszczu miałam w naczyniu z masą. Odczekałam jednak aż masa przestygnie i odlałam powstały tłuszcz a pozostałą masę rozłożyłam na herbatnikach i było OK :)

    Odpowiedz
  5. ja użyłam skondensowanego mleka z kartoniku, 7,5% tłuszczu, ale jeśli uda nam się kupić z większą ilością tłuszczu tym lepiej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Tarta wygląda rewelacyjnie, muszę wypróbować ten przepis:)
    Proszę o podanie jakiego mleka należy użyć – w puszce czy w kartoniku? ile % tłuszczu? bo ja robię karmel zawsze z tego z puszki słodzonego, nie spotkałam takiego niesłodzonego, dlatego poproszę o podpowiedź;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz