Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie – Rewelacyjnie smaczne ciasto bez pieczenia, bardzo polecam. Kruchy spód z ciasteczek i karmelowo- czekoladowe, kremowe nadzienie smakują wyśmienicie. Do tego bita śmietana z bananami stanowi doskonałe połączenie. Całość lekka, nie za słodka. Za to ciasto zebrałam bardzo dużo pochwał od gości i choć trochę trzeba postać przy gotowaniu karmelu, uważam że warto. Jeszcze raz bardzo polecam… (przepis ze strony good to know).
Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie
Składniki:
Spód:
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych
Nadzienie:
100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego (zamiast mleka i cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania
1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
2. Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.
Nadzienie:
3. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.
4. Czekoladę roztopić na parze.
5. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Wierzch:
7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.
8. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.
Smacznego:)
jadłam tartę z tego przepisu- była cudowna
jutro robię ją sama :)
cieszę się, że smakowała:)
pozdrawiam serdecznie
Tarta jako prezent imieninowy spisała sie idealnie ;) Bardzo słodka i pyszna!
Boskie! Dlaczego ja go wcześniej nie zrobiłam?
Trochę zmieniłam skład, a efekt można zobaczyć na moim blogu: http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/04/banoffee-pie.html
Jutro robię :D
Masę kajmakową podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy czekoladę i powinno się zsiąść,
pozdrawiam
Czy gotową masę kajmakową, która jest już słodka również należy gotować z masłem? Czy wylewając gotową masę bez gotowania na ciasto, będzie ona taka zbita po wystudzeniu w lodówce?
przecudowne <3
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Robiłam tę tartę na tortownicy o średnicy 26 cm, ale nie musiałam zwiększać ilości składników, po prostu ciasto wyszło bardziej płaskie, wygodnie się takie je, a też wygląda super.
Wypróbowane i w 100% udane<3
Bardzo mi przykro, że nie wyszło,
pozdrawiam ciepło
Witam ponownie ;) Przepis wisial na tablicy dobrych kilka miesiecy, az dojzal i w koncu kupilam mleko skondensowane (chyba?) i zrobilam… niestety moja masa poplynela ;( Sprobuje raz jeszcze ale zaczne od masy wlasnie, cos tak czulam, ze za rzadkie to bylo ,ale jako nieznajaca sie na rzeczy myslalam , ze to sobie stezeje albo co? Zastanawialam sie jak to tak nieslodzona bita smietana bedzie smakowala i okazalo sie ze to wszystko razem bardzoooo slodkie jest. Szkoda , ze masa nie wyszla, zdjec nie bedzie :( Ale przepis warto sprobowac bo pycha!
dobrze:) czekam na zdjęcie,
pozdrawiam
robie po raz drugi :) znowu na gotowym karmelu plus maslo plus czekolada :) jutro pstrykne fotke :)
super, bardzo dobry pomysł:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło