Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
200ml maślanki
200ml oleju
4 duże jajka
500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
cukier puder do posypania
1. Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego).
2. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Bardzo dobre nie uzywam cukru bo cukrzyca i tez sie udalo
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Robiłam już dwa razy. Proste, szybkie i pyszne!
Pyszne. Upiekłam wcześniej z jabłkami, a teraz piecze się z borówkami. 😀
Ciasto wyszło nam przepyszne.
Zamiast kefiru dodaliśmy śmietany kwaśnej.
Znika w mgnieniu oka.
Mała Cukierenka ma wszystkie pyszne przepisy. Uwielbiamy ❤️
Ogromnie się cieszę, dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie
A mąka kukurydziana?
Przepyszne :) faktycznie bardzo puszyste, na słodkość w sam raz i naprawdę szybko się je robi. Polecam!
Witam, chciałabym zrobi ciasto coś w rodzaju zebry, pół na pół masa zwykła i kakaowa, czy do surowego ciast można dodać kakao i w jakiej proporcji, pozdrawiam
Witam czy mogę dodać ekstrat waniliowy, zamiast cukru
myślę, że tak, pozdrawiam
zakalec… dużo śliwek i opadły
Sama masa wyszła rzadka, przez co sliwki opadły na dół i ciasto wyszło zakalcowate i rozmoczone pod śliwkami.. nad nimi wyszlo dobrze wiec zjem górna cześć.. nie wiem czemu tak wyszło, robiłam zgodnie z przepisem
Pycha <3
Jakie proporcje dać do normalnej standardowej blachy do pieczenia?
Bardzo fajny prosty przepis. Właśnie zrobiłam, wyszło super, dowód połowy już nie ma. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Witam. Czy zamiast maślanki można dodać jogurt bądź śmietanę w takiej samej proporcji jak jest w przepisie? Pozdrawiam.
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Wczoraj robiłam na jogurcie naturalnym w takiej samej proporcji jak maślanke. Dodałam jeszcze niecałe pół szklanki więcej cukru. Pozdrawiam
Wygląda rewelacyjnie, a czy można zastąpić czymś maślankę?
można spróbować jogurtem, kefirem, śmietaną pozdrawiam