Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą – Dzisiaj kolejne, mega pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto z soczystymi jagodami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców, cudownie pachnie, jest delikatnie waniliowe i pięknie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Zniknęło u mnie błyskawicznie. Do przepisu można użyć mrożonych owoców, ale przed użyciem bym je rozmroziła. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą
Składniki:
Spód:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g zimnego masła
100g cukru
6 żółtek
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
220g dżemu jagodowego
450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej
240g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy bez cukru
Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.
2. Gotowe ciasto przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Beza:
5. Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę (około 2-3 minuty) mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać budyń i wymieszać.
6. Bezę przełożyć na owoce w blaszce i wyrównać. Z wierzchu przy pomocy łyżki bezę tak ponaciągać, aby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Gdyby dać mąkę ziemniaczana zamiast budyniu i mniej cukru, byłoby pyszne. Czuć chemicznym zapachem nibymalin. Beza z wierzchu upieczoną, w środku surowa piana, chociaż piekłam o 10 min dluzej
Ciasto super wyszło z jeżynami.
Ciasto wyszło przepiękne i zrobiło furorę. Wygląda po prostu wow. 🙂 Dałam cały kilogram jagód. Teraz planuje zrobić identyczne tylko z wiśniami. Czy trzeba coś zmienić? Dodać do nich więcej mąki ziemniaczanej? Dodam trochę cukru.
Ciasto dobre ale zaduzo cukru w bezie jak dla mnie
Ciasto super wyszło jak na zamieszczonym zdjęciu.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ciasto super, wyszło idealnie a smakuje rewelacyjnie
Czy dodajemy suchy budyń czy zrobiony?
suchy, w proszku, pozdrawiam
Witam, dziś piekłam po raz kolejny, przepyszne, ciasto, wogole Pani przepisy są super i bardzo dużo korzystam, pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Moja beza jest miękka na wierzchu . Piekłam dłużej 5 minut. Wsadzić jeszcze do pieczenia!?
ona może być trochę miękka, nie suszymy jej bardzo długo, pozdrawiam
Czy można dodać same borówki zamiast jagód?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Witam. Robię 2 raz ciasto i beza nie wychodzi mi chrupka na wierzchu wszystko robię jak w przepisie😔
ona nie będzie chrupka, raczej taka pianka, bo będzie wilgotna od owoców, nie da się inaczej, chyba żeby ją osobno upiec w blaszce i położyć na owoce, pozdrawiam
Mam pytanie ,beza jest chrupiąca z wierzchu a miękka w środku? Jak tak wyszło trzeba przedłużyć czas pieczenia?
nie trzeba przedłużać, ona taka jest, pozdrawiam
Mam problem. Owoce puściły mi strasznie dużo soku. Dodałam mąkę ziemniaczaną do owoców ale użyłam konfitury zamiast dżemu może to jest powodem. Czy da się to jeszcze jakoś uratować? Piec dłużej czy coś…
Wyszło super😃 miałem mniejszą blachę i jest ogromne . Przepyszne
Witam, piekę to ciasto na jutro rano, czy mogę zagniecione ciasto schować do lodówki na noc i resztę przygotować jutro?
tak można, pozdrawiam
Bardzo dobry przepis. Ciasto poezja :) Zrobiłam w torownicy i wygląda rewelacyjnie a smakuje jeszcze lepiej. Polecam…Dziękuję i pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy cukier musi się dokładnie rozpuścić podczas miksowania bezy bo z filmiku wynika że nie. Proszę o szybką odpowiedź
nie musi dokładnie, pozdrawiam
Dziękuje. Pozdrawiam
Do juz drugie ciasto od Pani. Poprzednio zrobilam tort z wisniami i wyszedl rewelacyjnie. Zobaczymy jak będzie smakowac jagodowe. Juz pachnie w calym domu. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać mąkę tortową do owoców ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto się piecze mam nadzieję że wyjdzie obłędne 🍩☕
Ja mam piekarnik tylko z termoobiegiem Czy piana opadnie?
troszkę zawsze opadnie, ale będzie dobrze, pozdrawiam
Piekłam dziś, dokładnie z przepisu. Jest pyszne. Poezja. Dziękuję, będę częściej zaglądać
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ile mam dac cukru do bezy mam budyń z cukrem???
Rewelacyjny przepis!
Ciasto wyszło i jest pyszne :D
Czy pieczemy na termoobiegu czy bez ?
Boję się ze piana siądzie
bez termoobiegu, pozdrawiam serdecznie
Ile można trzymać ciasto w lodowce ? Czy może w temp pokojowej ?
można trzymać w lodówce, tak około 6 dni pozdrawiam
Nie rozumiem dodawania jaj oraz smietany do ciasta. Stracilam okolo polowe skladnikow na ciasto walczac z klejacym sie ciastem. Dodawanie maki nic nie pomoglo.
Absolutnie sie z panią nie zgodzę mi wyszło idealnej konsystencji po prostu trzeba dobrze wyrobic i wszystko wyjdzie w porząku
Mam problem z dodanie komentarza !!! ta strona nie dziala poprawnie.
Mam pytanie : Czy mozna zrobic to samo „ciasto” ale na drozdzach ?
Wydaje mi sie ze ciasta drozdzowego nie mozna dopiekac w polowie bo zrobi sie zakalec i opadnie oraz chyba nie mozna go piec na dwa razy ???
Zatem ja zrobic to ciasto na drozdzach i z beza ????
musiałby być inny przepis, pozdrawiam
Ciasto przechowywać w lodówce?
w upały raczej tak, bo się szybko zepsuje, pozdrawiam
Witam, czy mogę do tego ciasta użyć mrożonych truskawek? Tu gdzie mieszkam trudno dostać świeże, a na jagody jestem niestety uczulona. Najpierw powinnam je rozmrozic, położyć przez noc na sitku? Już teraz serdecznie dziękuję za odpowiedz 😉 pozdrawiam jedna z moich ulubionych youtuberek!
tak, bym je rozmroziła i osączyła, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za kolejny pyszny przepis .Ciasta są bardzo smaczne i zawsze wychodzą . Pani filmiki są bardzo pomocne . Dziękuję :)
Witam Panią serdecznie czy można użyć malin
myślę, że tak, pozdrawiam
Wyglada super. Uwielbiam ciasta z jagodami!
Jakie proporcje będą na większą blachę o standardowych wymiarach 36/24?
A czy można dac mrożone owoce ? Jeśli tak to trzeba je odmrozic dac mrożone na ciasto
nie trzeba ich rozmrażać, pozdrawiam
Wyglada oblednie ! Muszę zrobić :)
Jezeli w przepisie na ciasto kruche, widze proszek do pieczenia i śmietanę,to jest przepis na ciasto pół kruche.
Dzień dobry, a gdzie można zdobyć takie piękne miseczki z flamingami jak u Pani na filmie?
kupiłam je w home & you na wyprzedaży, pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać mniejszą ilość cukru?
myślę, że tak, pozdrawiam