Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą – Dzisiaj kolejne, mega pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto z soczystymi jagodami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców, cudownie pachnie, jest delikatnie waniliowe i pięknie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Zniknęło u mnie błyskawicznie. Do przepisu można użyć mrożonych owoców, ale przed użyciem bym je rozmroziła. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą
Składniki:
Spód:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g zimnego masła
100g cukru
6 żółtek
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
220g dżemu jagodowego
450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej
240g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy bez cukru

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.

2. Gotowe ciasto przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

Beza:
5. Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę (około 2-3 minuty) mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać budyń i wymieszać.

6. Bezę przełożyć na owoce w blaszce i wyrównać. Z wierzchu przy pomocy łyżki bezę tak ponaciągać, aby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Print Friendly, PDF & Email

64 komentarze do “Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą”

  1. Gdyby dać mąkę ziemniaczana zamiast budyniu i mniej cukru, byłoby pyszne. Czuć chemicznym zapachem nibymalin. Beza z wierzchu upieczoną, w środku surowa piana, chociaż piekłam o 10 min dluzej

    Odpowiedz
  2. Ciasto wyszło przepiękne i zrobiło furorę. Wygląda po prostu wow. 🙂 Dałam cały kilogram jagód. Teraz planuje zrobić identyczne tylko z wiśniami. Czy trzeba coś zmienić? Dodać do nich więcej mąki ziemniaczanej? Dodam trochę cukru.

    Odpowiedz
  3. Witam, dziś piekłam po raz kolejny, przepyszne, ciasto, wogole Pani przepisy są super i bardzo dużo korzystam, pozdrawiam serdecznie i dziękuję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz