Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą – Dzisiaj kolejne, mega pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto z soczystymi jagodami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców, cudownie pachnie, jest delikatnie waniliowe i pięknie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Zniknęło u mnie błyskawicznie. Do przepisu można użyć mrożonych owoców, ale przed użyciem bym je rozmroziła. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą
Składniki:
Spód:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g zimnego masła
100g cukru
6 żółtek
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
220g dżemu jagodowego
450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej
240g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy bez cukru

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Spód:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma.

2. Gotowe ciasto przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

Beza:
5. Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę (około 2-3 minuty) mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać budyń i wymieszać.

6. Bezę przełożyć na owoce w blaszce i wyrównać. Z wierzchu przy pomocy łyżki bezę tak ponaciągać, aby wyglądała bardziej apetycznie, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140C i piec jeszcze przez 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Print Friendly, PDF & Email

47 komentarzy do wpisu „Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą”

  1. Dziękuję za kolejny pyszny przepis .Ciasta są bardzo smaczne i zawsze wychodzą . Pani filmiki są bardzo pomocne . Dziękuję :)

    Odpowiedz
  2. Witam, czy mogę do tego ciasta użyć mrożonych truskawek? Tu gdzie mieszkam trudno dostać świeże, a na jagody jestem niestety uczulona. Najpierw powinnam je rozmrozic, położyć przez noc na sitku? Już teraz serdecznie dziękuję za odpowiedz 😉 pozdrawiam jedna z moich ulubionych youtuberek!

    Odpowiedz
  3. Mam problem z dodanie komentarza !!! ta strona nie dziala poprawnie.

    Mam pytanie : Czy mozna zrobic to samo „ciasto” ale na drozdzach ?
    Wydaje mi sie ze ciasta drozdzowego nie mozna dopiekac w polowie bo zrobi sie zakalec i opadnie oraz chyba nie mozna go piec na dwa razy ???
    Zatem ja zrobic to ciasto na drozdzach i z beza ????

    Odpowiedz
  4. Nie rozumiem dodawania jaj oraz smietany do ciasta. Stracilam okolo polowe skladnikow na ciasto walczac z klejacym sie ciastem. Dodawanie maki nic nie pomoglo.

    Odpowiedz
    • Absolutnie sie z panią nie zgodzę mi wyszło idealnej konsystencji po prostu trzeba dobrze wyrobic i wszystko wyjdzie w porząku

      Odpowiedz
  5. Do juz drugie ciasto od Pani. Poprzednio zrobilam tort z wisniami i wyszedl rewelacyjnie. Zobaczymy jak będzie smakowac jagodowe. Juz pachnie w calym domu. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Bardzo dobry przepis. Ciasto poezja :) Zrobiłam w torownicy i wygląda rewelacyjnie a smakuje jeszcze lepiej. Polecam…Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Mam problem. Owoce puściły mi strasznie dużo soku. Dodałam mąkę ziemniaczaną do owoców ale użyłam konfitury zamiast dżemu może to jest powodem. Czy da się to jeszcze jakoś uratować? Piec dłużej czy coś…

    Odpowiedz
  8. Mam pytanie ,beza jest chrupiąca z wierzchu a miękka w środku? Jak tak wyszło trzeba przedłużyć czas pieczenia?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz