Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
200ml maślanki
200ml oleju
4 duże jajka
500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
cukier puder do posypania

1. Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego).

2. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do wpisu „Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI”

  1. Ja zrobiłam z renklodami i też wyszło pyszne. Ale mam pytanie czy można w przepisach takich jak ten zamienić olej na masło lub margarynę? Czy trzeba wtedy zmienić proporcje, czy wystarczy dodać taką samą ilość roztopionego masła lub margaryny?

  2. Mam foremkę 29 cm- czy powinnam skrócić czas pieczenia? Ciasto wtedy będzie cieńsze- bardziej jak placek, ale muszę je zrobić No wyglada obłędnie 🤗

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.