Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
200ml maślanki
200ml oleju
4 duże jajka
500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
cukier puder do posypania

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI 1

1. Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego).

2. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Print Friendly, PDF & Email

83 komentarze do “Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI”

  1. Cieszę się ze znalazłam Pani stronę. Tyle dobrych przepisów! To ciasto robię już 4 raz, czasem improwizuje bo nie zawsze wszystkie składniki są. Dodaje masło zamiast oleju, mleko ze śmietana gdy nie mam maślanki. Dodaje tez szczyptę soli :) Wychodzi przepyszne: ze śliwkami i z jabłkami. Szkoda ze wiele pan nie czyta komentarzy i pytają o to samo. No i trzeba mieć talent żeby zrobić zakalec ;)
    Pozdrawiam serdecznie ze Szwajcarii

    Odpowiedz
  2. Robie po x drugi ,ciasto udane .Można upiec na mące krupczatce ?miałam na dnie torebki mąkę pszenną więc do potrzebnej ilosci uzupełniłam krupczatką widac ze ciasto urosło jednak jeszcze nie próbowałam niech ostygnie .Mysle ze bedzie smakowite .Polecam ciasta z swiezymisliwkami -jest teraz sezon

    Odpowiedz
  3. Upiekłam wczoraj. Niestety po godzinie sprawdzając patyczkiem środek był jeszcze zakalcem, zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam jeszcze pół godzinki wyszedł super. W pracy bardzo smakował :)

    Odpowiedz
  4. Przepis doskonały, prosty i szybki, zamiast oleju dodałam masło, wyrosło ładnie i nawet nie opadło. Następne zrobię z jabłkami. Dziękuje!

    Odpowiedz
  5. Polecam. Przepis wypróbowany i dosyć prosty. Ciasto nie jest za słodkie, takie wsam raz do niedzielnej kawki 😋. Piekłam 65min. na najnizszym poziomie tak jak autorka poleca. U mnie nawet środek za bardzo nie opadł ☺️

    Odpowiedz
  6. AKURAT DZIŚ PIEKŁAM, nie 1 raz, ale zawsze wolę zerknąć, bo pamięć może zawodzić i też zwróciłam uwagę na tą pianę…osoby niedoświadczone mogą mieć problem, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Ciasto wyszło nam przepyszne.
    Zamiast kefiru dodaliśmy śmietany kwaśnej.
    Znika w mgnieniu oka.
    Mała Cukierenka ma wszystkie pyszne przepisy. Uwielbiamy ❤️

    Odpowiedz
  8. Witam, chciałabym zrobi ciasto coś w rodzaju zebry, pół na pół masa zwykła i kakaowa, czy do surowego ciast można dodać kakao i w jakiej proporcji, pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Sama masa wyszła rzadka, przez co sliwki opadły na dół i ciasto wyszło zakalcowate i rozmoczone pod śliwkami.. nad nimi wyszlo dobrze wiec zjem górna cześć.. nie wiem czemu tak wyszło, robiłam zgodnie z przepisem

    Odpowiedz
  10. Bardzo fajny prosty przepis. Właśnie zrobiłam, wyszło super, dowód połowy już nie ma. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  11. Mam foremkę 29 cm- czy powinnam skrócić czas pieczenia? Ciasto wtedy będzie cieńsze- bardziej jak placek, ale muszę je zrobić No wyglada obłędnie 🤗

    Odpowiedz
  12. Ja zrobiłam z renklodami i też wyszło pyszne. Ale mam pytanie czy można w przepisach takich jak ten zamienić olej na masło lub margarynę? Czy trzeba wtedy zmienić proporcje, czy wystarczy dodać taką samą ilość roztopionego masła lub margaryny?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz