Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
200ml maślanki
200ml oleju
4 duże jajka
500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
cukier puder do posypania

1. Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego).

2. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI

Print Friendly, PDF & Email

72 komentarze do wpisu „Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI”

  1. Ja zrobiłam z renklodami i też wyszło pyszne. Ale mam pytanie czy można w przepisach takich jak ten zamienić olej na masło lub margarynę? Czy trzeba wtedy zmienić proporcje, czy wystarczy dodać taką samą ilość roztopionego masła lub margaryny?

    Odpowiedz
  2. Mam foremkę 29 cm- czy powinnam skrócić czas pieczenia? Ciasto wtedy będzie cieńsze- bardziej jak placek, ale muszę je zrobić No wyglada obłędnie 🤗

    Odpowiedz
  3. Bardzo fajny prosty przepis. Właśnie zrobiłam, wyszło super, dowód połowy już nie ma. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Sama masa wyszła rzadka, przez co sliwki opadły na dół i ciasto wyszło zakalcowate i rozmoczone pod śliwkami.. nad nimi wyszlo dobrze wiec zjem górna cześć.. nie wiem czemu tak wyszło, robiłam zgodnie z przepisem

    Odpowiedz
  5. Witam, chciałabym zrobi ciasto coś w rodzaju zebry, pół na pół masa zwykła i kakaowa, czy do surowego ciast można dodać kakao i w jakiej proporcji, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Ciasto wyszło nam przepyszne.
    Zamiast kefiru dodaliśmy śmietany kwaśnej.
    Znika w mgnieniu oka.
    Mała Cukierenka ma wszystkie pyszne przepisy. Uwielbiamy ❤️

    Odpowiedz
  7. AKURAT DZIŚ PIEKŁAM, nie 1 raz, ale zawsze wolę zerknąć, bo pamięć może zawodzić i też zwróciłam uwagę na tą pianę…osoby niedoświadczone mogą mieć problem, pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz