Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
200ml maślanki
200ml oleju
4 duże jajka
500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
cukier puder do posypania
1. Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego).
2. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Witam,można podmienić maślankę na mleko? I wtedy mleka ciut mniej?Dziękuję.
myślę, że tak, pozdrawiam
Rewelacja
Ciasto po wyjęciu opadło
tak, ciasto troszkę opada, ale nie ma zakalca, pozdrawiam
Witam,
Czy mogłabym prosić o zamianę gramów na np łyżki bądź szklanki.
Pozdrawiam serdecznie
Jeśli istnieje taka możliwość, również poproszę o zamianę gramów na szklanki.
Pozdrawiam
co można dodać zamiast maślanki? Pozdrawiam
można spróbować jogurt, śmietanę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło bomba ze palce lizac :-)
Tylko niewiem czemu ale strasznie wyroslo tylko na srodku?!
Mam foremkę 29 cm- czy powinnam skrócić czas pieczenia? Ciasto wtedy będzie cieńsze- bardziej jak placek, ale muszę je zrobić No wyglada obłędnie 🤗
będzie bardzo cienkie, tak proszę skrócić, musi Pani obserwować, pozdrawiam serdecznie
Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś inną?
Przepyszne ciasto :)
Upiekłam je w rancie i wysokie prezentuje sie cudowne!
Czy maślankę można zastąpić mlekiem?
można spróbować, pozdrawiam
Ciasto pyszne, ale śliwki opadły na dno tortownicy.
Chyba coś zrobiłam źle….
Pycha, wyrosło pięknie. Wysokie, puszyste. Robiłam pół na pół, śliwki i jabłka. Polecam
Czy zamiast Maślanka może być jogurt
powinno się udać, pozdrawiam
Wygląda świetnie! Czy sliwki można zastąpić np. brzoskwiniami? Jakie proporcje przyjąć na dużą blaszkę?
Witam 🙂 A czy można użyć innych owoców?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto pyszne, dziękuję za przepis, piekę co tydzień z Pani przepisów.
Można czymś zastąpić maślankę?
jogurt, kefir, pozdrawiam
Wczoraj upieklam ze śliwkami rozeszlo się w jeden wieczór 😊dziś w piekarniku siedzi w wersji z gruszkami 😊
Pozdrawiam i dziękuję za inspirację 😊
Ja zrobiłam z renklodami i też wyszło pyszne. Ale mam pytanie czy można w przepisach takich jak ten zamienić olej na masło lub margarynę? Czy trzeba wtedy zmienić proporcje, czy wystarczy dodać taką samą ilość roztopionego masła lub margaryny?
dodawałabym roztopionego masła i margaryny trochę więcej niż oleju, pozdrawiam
Wspaniale wyglada I szybko w robieniu jestem ciekawa czy mozna dac mrozone owoce? Dziekuje za wspaniale przepisy
myślę, że tak tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Super ciasto. Piekłam z podwójnej porcji tyle ze z jabłkami. Moim zdaniem przepis idealny do owocowych ciast. Polecam i dziękuję.
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis, wczoraj upieklam jedno i już zniknęło, zaraz biorę się za drugie :)
Czy zamiast maślanki można dac jogurt?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Witam, czy zamiast oleju można użyć 200g roztopionego i wystudzonego masła? Pozdrawiam!
nie wiem czy wyjdzie tak samo, ale też powinno się udać, pozdrawiam
Dzień dobry. Ale skąd ta piana? Wcześniej pisze Pani, żeby wybić całe jaja. Pozdrawiam
to jest piana z ubitych jajek z cukrem, pozdrawiam
Niestety wyszedł mi zakalec;) nie wiem dlaczego, ale jak dodałam mąkę z proszkiem do jajek to mi zaczęło się ważyć wszystko. Może dalam pod mikser i rozmieszalam planetarnym. W smaku przepyszne. Maz się cieszy że nie wyszło będzie musiał zjeść cale sam bo „dla gości się nie nadaje”
Można dodać coś innego zamiast Maślanki? Bo chciałam zrobić,a patrzę nie mam maślanki
śmietana, jogurt, kefir, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy można zastąpić maślankę czym innym? Np. Śmietana 18%?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ja dodałam jogurt naturalny
Ka zamiast kefiru dałam śmietanę 12% kwaśna, ciasto wyszło puszyste, wilgotne, mięciutkie. Poprostu szybkie i pyszne!
Niestety robiłam 2 razy i 2 razy wyszedł zakalec:( nie wiem co robię źle:(